49

К лубът на евразийските държави, оглавяван от Китай и Русия, целящ да се постигне визията на техните лидери за алтернативен световен ред, ще се разшири отново тази седмица - този път с твърд руски съюзник, който открито подкрепя войната на Москва в Украйна.

Очакваното приемане на Беларус в Шанхайската организация за сътрудничество (SCO ) на годишната среща на върха на лидерите в Астана, Казахстан, е поредният опит на Пекин и Москва да трансформират групировката - от регионален блок за сигурност в геополитическа противотежест на западните институции, ръководени от САЩ и техните съюзници.

(Видеото е архивно: Русия и Беларус започнаха втора фаза на тактическите ядрени учения)

Беларус, която помогна на Русия да започне инвазията си в Украйна през 2022 г., ще стане най-новата авторитарна държава, която ще се присъедини към клуба, след като Иран стана пълноправен член миналата година.

Китайският лидер Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин пристигнаха в Астана за срещата на върха, която започва в сряда, като това ще бъде втората им среща за тази година. Индийският министър-председател Нарендра Моди, лидерът на най-голямата демокрация в света, пропуска събитието, което говори за безпокойство сред някои членове относно посоката, в която се движи SCO.

Основана през 2001 г. от Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан за борба с тероризма и насърчаване на сигурността по границите, SCO се разраства през последните години в съответствие с общата амбиция на Пекин и Москва да се противопоставят на това, което смятат за "хегемонията" на САЩ, и да променят международната система в своя полза.

През 2017 г. блокът претърпя първото си разширяване, като прие Индия и Пакистан. След присъединяването на Беларус той ще е съставен от 10 члена, представляващи повече от 40 % от световното население и около една четвърт от световната икономика. В него има и две държави наблюдателки - Афганистан и Монголия, както и повече от дузина "партньори в диалога" - от Мианмар до Турция и арабските държави.

Разширяването на SCO идва, след като друг блок, ръководен от Китай и Русия, групата BRICS на големите нововъзникващи икономики, увеличи повече от два пъти броя на членовете си и значително разшири глобалния си обхват миналата година.

Нарастващи амбиции

С нарастването на международната видимост и икономическата тежест на SCO се разширяват и нейните геополитически амбиции.

Очакваното приемане на Беларус, която граничи с Европейския съюз, "наистина подчертава как се е променила мисията на SCO през последните няколко години", казва Ева Зайверт, експерт по китайската външна политика в Института за изследване на Китай "Меркатор" (MERICS) в Берлин.

"За разлика от Иран, присъединяването на Беларус към ЕС не води до икономическо сътрудничество или сътрудничество в областта на сигурността. И затова твърдя, че това е по-скоро геополитически ход."

Тъй като Русия се намира дълбоко в третата година на своята война срещу Украйна, SCO се превърна в ключов дипломатически път за Путин, както и в платформа, с която да покаже, че не е изолиран в международен план. И тъй като отношенията на Китай със САЩ рязко се влошиха, Пекин вече е по-малко загрижен, че SCO ще бъде заклеймена като антизападна организация - схващане, което само се задълбочи след приемането на Иран, казва Зайверт.

"Те искат SCO да бъде възприемана като голям блок, който не може да бъде пренебрегван повече", каза тя. "С присъединяването на всички тези страни Китай и Русия (искат да покажат, че) имат много поддръжници за своите възгледи за света."

И в този общ мироглед няма място за САЩ в Евразия.

На среща с висши служители на външното си министерство миналия месец Путин изложи бъдеща визия за "нова система от двустранни и многостранни гаранции за колективна сигурност в Евразия" с помощта на съществуващи организации като SCO и дългосрочна цел за "постепенно премахване на военното присъствие на външни сили в евразийския регион".

"По време на неотдавнашното ми посещение в Китай с президента Си Цзинпин обсъдихме този въпрос. Беше отбелязано, че руското предложение не противоречи, а по-скоро допълва и съответства на основните принципи на китайската инициатива за глобална сигурност", заяви Путин, който посети Пекин през май.

Конфликти и безпокойство

Тази цялостна визия за алтернативно бъдеще ще бъде "основното послание" за Китай и Русия след срещата на върха на SCO , казва Бейтс Джил, старши сътрудник в Националното бюро за азиатски изследвания.

Но членството на Беларус също така създава големи въпросителни, които ще висят над организацията, казва Гил.

"Това създава всякакви проблеми и нови въпроси относно репутацията, легитимността и мандата на организацията, като се има предвид естеството на режима в Беларус и подкрепата му за грубото нарушаване на международното право от страна на Русия и нахлуването ѝ в Украйна", каза той.

"Ясно е, че SCO може да толерира авторитарни режими, но за целите на мандата на организацията това допълнително диверсифицира и размива първоначалния ѝ фокус, който трябваше да бъде върху Централна Азия."

Разширяването на блока не мина без конфликти- най-вече с приемането на ожесточените съперници Индия и Пакистан - докато напрежението между Пекин и Ню Делхи също се изостри през последните години след смъртоносни сблъсъци на спорната им граница в Хималаите.

Все по-антизападната ориентация на групировката след приемането на Иран, а сега и на Беларус, също подхранва безпокойството сред членовете, които искат да запазят добри отношения със Запада, включително бившите съветски държави в Централна Азия.

"В някои отношения това поставя централноазиатските държави в много неудобно положение", каза Джил. "Те се стремят към това, което обичат да наричат дипломация на няколко траектории. Те не искат да се ангажират да работят само с една голяма сила, като Русия или Китай."

Джил, който посети Централна Азия през април и май, заяви, че в регионалните столици се наблюдава двусмислено отношение към бъдещето на SCO .

Моди отсъства

Изглежда, че Индия също губи интерес. Миналата година тя беше виртуален домакин на срещата на върха - приглушена договореност, която позволи на Моди да избегне критиките от посрещането на Путин и Си в Ню Делхи, тъй като се стреми към по-тесни връзки със САЩ.

Тази година, току-що встъпил в длъжност за трети пореден мандат, индийският лидер пропуска срещата на върха в Астана - въпреки съобщенията на руските държавни медии, че ще посети Кремъл следващата седмица.

"Това ни подсказва, че той не смята SCO за най-ефективния канал, чрез който да преследва индийските интереси в тази част на света", казва Джил.

Дори Китай, който е основният двигател на разширяването на SCO , търси по-пряк начин да се ангажира с Централна Азия - без участието на Русия.

И макар че Китай и Русия се стремят да представят SCO като противовес на ръководените от САЩ институции, тя остава много по-слаб и по-малко сплотен блок в сравнение с такива като НАТО, Европейския съюз или Групата на седемте държави.

"Като се има предвид разширяването на членския състав с Индия, Пакистан, Иран и Беларус, организацията още по-малко ще прилича на алианс или ангажирана обща група, а повече на организация със стратегическа визия... представител на евразийската идентичност", казва Джил.

След срещата на върха в Астана Китай трябва да поеме ротационното председателство на SCO за една година.

Експертът от MERICS Зайверт заяви, че Пекин ще работи за намиране на повече допирни точки между държавите членки.

"За Китай е важно SCO да не се провали, да бъде възприемана като успешна. Мисля, че те също така са наясно с всички трудности, които се появиха с всички тези различни разширявания", каза тя.

"Ако тя продължи да се разширява - ако Русия и Китай продължават да я притискат да се разширява - тогава мисля, че нейното регионално значение наистина само ще намалее."

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко тежко е положението с икономиката на България

Колко тежко е положението с икономиката на България

България Преди 4 часа

Васил Велев: Бизнесът не е представен политически

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

България Преди 7 часа

Салим беше задържана преди дни с Европейска заповед за арест

Овладяха пожара край Бургас

Овладяха пожара край Бургас

България Преди 9 часа

Николов: Опасното е, че вятърът духа в посока квартал "Банево"

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Любопитно Преди 9 часа

Повече за шестчасовото пътешествие до Космоса четете в следващите редове

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

В момента се провеждат спасителни операции и е възможно бройката да нарасне

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Свят Преди 9 часа

Това е пореден словесен гаф на Байдън

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Не просто футбол Преди 9 часа

Кои са имената, които избра популярния бивш помощник треньор на националния отбор

<p>Изслушаха Терзиев, какво ще стане с Войнишкия паметник</p>

Терзиев: Позиция за Войнишкия паметник ще дам в следващите дни

България Преди 9 часа

Терзиев: Водя се от идеята, че искам паметник да има

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Свят Преди 10 часа

Регистрирани са ветрове със скорост 95 км/ч, с порив от 130 км/ч

<p>Ето какво реши съдът за делото срещу Васил Божков</p>

Съдът насрочи делото на Божков за септември

България Преди 10 часа

Остава забраната за Божков да напуска страната

Корниш Рекс

Мяу! Топ 20 на най-известните и причудливи породи котки

Любопитно Преди 10 часа

От сладки до нетипични, те са домашни любимци, на чийто чар трудно можем да устоим

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Свят Преди 10 часа

Звездата от "Джурасик парк" разкри за първи път миналата година, че се бори с рак на кръвта в трети стадий

д

Съюзник на Русия твърди, че е осуетил държавен преврат

Свят Преди 10 часа

Повече по темата четете в следващите редове

.

НАСА предава на живо как първият "марсиански" екипаж се завръща

Любопитно Преди 10 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Свят Преди 10 часа

Проучване на BBC: Руската мрежа на дезинформация