К ачеството на бирата спада, отчитат експерти. Според ново проучване това се дължи на климатичните промени.
Експерти посочват, че очакват повишаване на цените на бирата в Европа заради намаляващите добиви на хмел.
Изследователите подчертават, че продължителните горещини ще повлияят пряко върху количеството и качеството на отглеждания хмел.
Хмелът придава на бирата отличителен вкус и мирис и се предлага в много разновидности. Някои европейски производители добавят към традиционната бира цитрусови аромати, които са станали изключително популярни.
Изследването „демонстрира предизвикан от климата спад в качеството и количеството на традиционния ароматен хмел в цяла Европа и призовава за спешни мерки за адаптиране и стабилизиране на международните пазари“.
Проучването, публикувано в списанието Nature Communications, сочи, че "всички сценарии, по отношение на климатичните промени, предвиждат спад в добивите на хмел".
Експерти смятат, че индустрията, която отглежда и обработва хмел в Европа, ще претърпи загуби между 12% и 35% в периода 2021-2050 г.
Изследователите смятат, че спадът в производството на хмел ще се усети най-силно в Словения, Португалия и Испания.
Авторите на изследването казват, че производителите на бира ще трябва да намерят начини "да се адаптират" към промените.
През лятото почти половината земя в рамките на Европейския съюз навлезе в „тежка“ суша, което увеличи натиска върху производителите на храни и напитки.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!