119

У крайна се подготвя за "огромен" руски отговор, тъй като силите на Киев навлизат все по-дълбоко в пограничната област Курск, въпреки че все още не е ясно как ще изглежда този ответен удар, пише Newsweek.

(Във видеото: Украйна контролира около 1000 квадратни километра от руската Курска област)

"Русия ще почувства нуждата да даде много твърд отговор, нещо огромно, за да покаже на света, че е всемогъща и че нещо като Курск няма да остане ненаказано", заяви неназован високопоставен украински източник от отбраната пред The Times of London в неделя.

Въпросите се въртят около това как Москва вероятно ще реагира, след като миналия вторник украински сили преминаха от североизточната Сумска област към Курск. Украинците бързо спечелиха територия, докато Русия се опитваше да реагира на най-значителното навлизане на нейна територия от началото на пълномащабната война преди близо две години и половина.

В публичните съобщения на руските официални лица се настоява, че Москва е спряла украинското настъпление, но в докладите на руското правителство от неделя се посочва, че сраженията продължават около селища на над 30 километра от границата с Украйна, включително Обшия Колодец.

В понеделник Министерството на отбраната на Русия заяви, че през изминалия ден Украйна се е опитала да "пробие" около Каучук - село, разположено източно от Обшия Колодез, дълбоко в руската територия. Москва заяви, че е унищожила един танк и осем от доставените от САЩ на Украйна бойни машини на пехотата "Брадли".

От Newsweek уточняват, че не могат да проверят този доклад по независим начин.

Широко разпространени в социалните медии кадри показват как украински войници свалят руски знамена в селата на Курск, като някои от тях са заменени с жълто-синьото знаме на Киев. Москва също така започна "антитерористична операция" в няколко гранични региона като част от усилията да отблъсне украинските войски. Тя се ръководи от Федералната служба за сигурност (ФСБ), основен наследник на КГБ от съветската епоха.

Институтът за изследване на войната, американски мозъчен тръст, заяви в неделя, че през последните няколко дни Украйна вероятно е напреднала на запад и северозапад от Курск.

Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на Курска област, заяви по време на среща с руския президент Владимир Путин в понеделник, че Украйна е завзела контрола над 28 населени места, като 2000 жители на тези села са в неизвестност.

Около 121 000 души са били евакуирани от граничните райони на Курск, каза Смирнов.

Вячеслав Гладков, губернатор на съседната Белгородска област, отделно заяви в понеделник, че регионалните власти са започнали да евакуират жители в близост до границата.

Руските власти "бяха сериозно смутени, а загубата на територия и евакуацията на цивилни ще се отрази зле в Русия като доказателство, че "не могат да се защитят", заяви Матю Савил, директор на отдела за военни науки в Кралския институт на обединените служби (RUSI), базиран в Лондон мозъчен тръст.

Миналата седмица Путин нарече операцията "широкомащабна провокация", а в понеделник заяви, че Москва трябва да "прогони врага от нашите територии", според съобщение на Кремъл.

Официалните лица в Киев до голяма степен избягват да коментират трансграничния натиск, въпреки че в събота украинският президент Володимир Зеленски спомена за "действия за изтласкване на войната на територията на агресора".

Точните цели на операцията остават неясни, въпреки че някои спекулират, че натискането на Курск може да постави Украйна в по-добра позиция за преговори. Или може да засили близостта на войната до населението на Русия, като същевременно принуди Москва да изтегли активи от най-ожесточените фронтови битки на изток.

„Целта е да се разтегнат позициите на врага, да се нанесат максимални загуби и да се дестабилизира ситуацията в Русия, тъй като те не са в състояние да защитят собствената си граница“, каза неназован украински служител пред агенция Франс прес.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, каза в неделя, че нахлуването е имало за цел да сплаши руските цивилни и че няма „никакъв смисъл от военна гледна точка“.

„Твърдият отговор от руските въоръжени сили няма да закъснее“, добави Захарова в изявление, публикувано в приложението за съобщения Telegram.

Това отмъщение „няма да бъде само с четири ракети“, каза източникът пред The ​​Times. Русия може да изстреля "стотици" крилати и балистични ракети, както и да изстреля прословутите дронове камикадзе "Шахед", които заплашват Украйна от първите месеци на войната, предполага източникът.

Украйна вече понесе тежестта на мащабно въздушно нападение от Русия. Украински официални лица съобщиха в неделя, че баща и неговият 4-годишен син са били убити по време на ракетни и безпилотни удари срещу Киев през нощта.

Украинският политик Олексий Гончаренко каза, че градовете в Украйна вече са свикнали с мащабни бомбардировки.

„Не мисля, че ще има някакво специално отмъщение“, каза той пред Newsweek.

Русия може леко да увеличи ударите си по Киев или други обекти в Украйна, каза той, но изглежда малко вероятно Русия да започне офанзива в Суми или допълнително да увеличи натиска върху украинските позиции по източния фронт.

Русия може да избере да увеличи атаките срещу граждански центрове и да удари Украйна с плъзгащи се бомби, каза Даниел Райс, бивш специален съветник на украинската армия и настоящ президент на Американския университет в Киев.

Въпреки това руските самолети, които изстрелват тези бомби, трябва да се борят с управлявани от Украйна ПВО и новодоставени F-16 с ракети въздух-въздух с голям обсег, каза Райс пред Newsweek.

Друг вариант би бил да се позволи на Украйна да продължи към Курск, така че руската армия да може да се насочи към голям брой украински бойци на руска земя, предложи Марина Мирон, постдокторант в катедрата по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон. Може да изглежда лошо политически за Русия, каза тя пред Newsweek, но тази стратегия може да има някои военни предимства.

В противен случай Русия може да удвои своите бавни, но стабилни печалби към стратегическия източен украински град Покровск и другаде в Донецк, каза Мирон.

Иван Ступак, бивш служител на службата за сигурност на Украйна, предположи, че висши служители на Кремъл няма да изберат каквото и да е продължаване на текущата офанзива на Русия като форма на отмъщение за Курск. Те ще имат нужда от нещо по-мащабно, което очевидно е нов, пряк удар срещу Украйна, каза той пред Newsweek.

В крайна сметка Русия е изправена пред „много труден избор“ при изготвянето на отговор, който изпраща силен сигнал към западните страни, подкрепящи Украйна – и доставящи на Киев оръжия – и също така избягвайки открита ескалация с НАТО, каза Мирон.

Мнозина в администрацията на Байдън не се страхуват от ескалация, съобщи The Wall Street Journal в понеделник, но някои американски служители се притесняват, че Русия може значително да ескалира ракетните удари срещу украински градове и инфраструктура.

Следващите стъпки на Украйна също са неясни.

Генерал-майор от австралийската армия в оставка Мик Райън твърди в публикация в социалните медии, че Украйна може да се опита да задържи територията на Курск, която е завзела, докато се проведат преговори, частично да се оттегли от Курск или напълно да се изтегли обратно на украинска територия. Всяка опция идва с различно ниво на риск за войските и различни резултати, каза Райън.

На заглавната снимка: Руският президент Владимир Путин, вляво, ръководи среща с висши служители по сигурността и отбраната, посветена на ситуацията в граничните региони Курск и Белгород, в държавната резиденция Ново-Огарьово извън Москва, Русия, понеделник, 12 август 2024 г.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 119
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

119 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 5 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 13 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 7 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени