Я стие от мечешко месо на скара се оказало отровно, след като шестима души били диагностицирани с рядко паразитно заболяване.
По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заразените лица са присъствали на семейно събиране в Южна Дакота през юли 2022 г., където са консумирали кебап, приготвен от месо на черна мечка.
Месото е било добито в Саскачеван, Канада. То е било съхранявано в домашен фризер в продължение на 45 дни, преди да бъде размразено и изпечено на скара.
Newsweek съобщава, че месото е било сервирано алангле.
Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж
Трихинелозата е рядко паразитно заболяване, причинено от кръгли червеи Trichinella. Заразяването става предимно чрез консумация на сурово или недостатъчно сготвено месо от животни, заразени с ларви на Trichinella. Макар че в миналото са били свързани със свинско месо, съвременните случаи в Съединените щати са по-често свързани с дивеч, като мечка, дива свиня и пума.
Ларвите на трихинелите живеят в мускулната тъкан на заразените животни. Когато хората консумират месо, съдържащо тези ларви, те попадат в червата, където се превръщат във възрастни червеи. Те се размножават и раждат нови ларви, които се придвижват чрез кръвния поток до мускулните тъкани и органи - дори до мозъка.
„През периода януари 2016 г. - декември 2022 г. в CDC са докладвани седем огнища на трихинелоза в САЩ, включително 35 вероятни и потвърдени случая; в повечето от тези огнища предполагаемият или потвърденият източник на инфекцията е било мечешко месо“, се посочва в доклада на CDC за инцидента в Южна Дакота.
Замразяването на дивечово месо често може да унищожи тези видове червеи, но за съжаление в този случай месото на мечката е било заразено с устойчивия на замразяване вид Trichinella nativa.
#Bear #meat kebab leads to hospitalizations from "rare" parasite https://t.co/1YQWafglg6 #Trichinellosis is primarily contracted through the consumption of raw or undercooked meat from animals infected with Trichinella larvae.
— ECO Strategy (@ecostrategy) May 28, 2024
Епидемията е забелязана за първи път, след като един от членовете на семейството е отишъл на лекар. Той посетил клиника шест дни след храненето. 29-годишният мъж е изпитвал треска, болки в мускулите и подуване на очите. Той е бил хоспитализиран два пъти в рамките на 17 дни, но симптомите му са били свързани с трихинелоза едва след като е заявил, че е консумирал мечешко месо.
Случаят е докладван на Министерството на здравеопазването на Минесота, което открива, че осем други членове на семейството от три щата (Аризона, Минесота и Южна Дакота) са консумирали храната.
„Първоначално месото е било сервирано по невнимание недоопечено. Месото е било тъмно на цвят и за членовете на семейството е било трудно да установят визуално степента на готовност", се казва в доклада на CDC.
Петима от присъстващите са консумирали месото от мечка, а осем са яли зеленчуците, сервирани заедно с него, като е установено, че шестима души (четирима, които са яли месото, и двама, които са яли само зеленчуците) са болни от трихинелоза. Трима души са били хоспитализирани, а всичките шест души със симптоми в крайна сметка са се възстановили след лечение.
Експерт по хранителни натравяния изброява 5 храни, които не яде
Центърът за контрол на заболяванията изследва и остатъците от месото, което до този момент е било замразено за повече от 100 дни, и открива, че то съдържа движещи се ларви на Trichinella nativa. Предполага се, че ларвите в месото са замърсили зеленчуците в някакъв момент от процеса на приготвяне на храната.
От CDC подчертават, че замразяването на месо, особено от дивеч, не е надежден метод за премахване на тези паразити. CDC също така предупреди за риска от кръстосано замърсяване, тъй като заразеното с Trichinella nativa месо може да зарази други храни, ако не се обработва правилно.
Констатациите на CDC подчертават необходимостта от по-добра информираност и обучение на обществеността относно безопасното приготвяне на дивеч. Те подчертават, че готвенето на месото до вътрешна температура от поне 73 ℃ е от съществено значение за унищожаването на паразитите Trichinella.
„Хората, които консумират месо от дивеч, трябва да са наясно, че адекватното готвене е единственият надежден начин за унищожаване на паразитите Trichinella“, се казва в доклада.
* Видеото е илюстративно: 7 храни и напитки, предизвикващи главоболие
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!