9

34-годишният Ибрахим Салем разказва, че е изпитал дълбок страх, когато войник му е наредил да се съблече по време на пленничеството му в известния израелски затвор „Сде Тейман“, предаде CNN.

„Казаха ми да се съблека“, казва палестинецът, размишлявайки за мъките, които е преживял по време на осемте месеца в израелския арест.

(Видеото е архивно: АФП: Израелската армия призова всички жители на Газа да напуснат града)

„Тогава разбрах, че започвам пътуването си към ада.“

На 8 декември израелски въздушен удар поразява дома на Салем в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, убивайки осем негови роднини и ранявайки съпругата му и две от трите му деца, казва Салем пред CNN.

Четири дни по-късно, докато бил при децата си, които се лекували в интензивното отделение на болницата „Камал Адван“ в северната част на Газа, той е арестуван от израелски войници по време на набег, казва той.

„Бях объркан. Защо ме арестуваха? Нямам нищо общо с групите за съпротива ... Нямаше никакви обвинения срещу мен“, каза Салем пред CNN в интервю в лагера за разселени лица в Ал-Маваси, южна Газа. „Аз съм бръснар.“

Той и други палестинци в болницата „Камал Адван“ в Бейт Лахия са били оковани с белезници, завързани са им очите и са били транспортирани с камиони „като животни“, спомня си той.

В продължение на осем месеца никой не е чувал за него.

Израелските сили за отбрана (IDF) заявиха, че болницата е била използвана като команден и контролен център от екстремистката групировка „Хамас".

Войнстващата групировка многократно е отричала да използва болници във войната си с Израел. CNN не може да провери независимо твърденията на ЦАХАЛ.

През май CNN  публикува разследване на Сде Тейман - сенчеста военна база в израелската пустиня Негев, близо до границата с Газа, където затворници са държани при екстремни условия.

Сред публикуваните снимки беше и тази на затворник с вързани очи, който стои зад бодлива ограда с ръце над главата. В деня на публикуването на разследването братът близнак на Салем - Васим, се свърза със CNN и заяви, че мъжът на снимката е Салем.

На 23 май Саджа Мишреки, адвокат от Обществения комитет срещу изтезанията в Израел (ОКОИ), който представлява Салем, е информиран от Върховния съд на Израел, че той се намира в затвора Кци'от - място за задържане в Негев, управлявано от Израелската затворническа служба (ИЗС).

В крайна сметка той е освободен, без да му бъде повдигнато обвинение, на 1 август. Пред CNN Салем заяви, че на снимката наистина е той, и добави, че първоначално е бил държан в институция, която чул от други палестински затворници да наричат „Сде“, преди да бъде прехвърлен в Ктсиот.

„Чувахме писъци. След това се чуваше звукът на куршум, а после настъпваше тишина“, разказва Салем пред CNN.

По думите му това ужасявало мъжете.

„Беше кошмар.“

Заповядано им е да се съблекат голи По време на разпитите, разказва Салем, са го питали: „Къде са заложниците? Къде са оръжията на Хамас? Ти ли си Хамас? Вие ли сте Касам (военното крило на Хамас)? Ислямски джихад ли сте?“

Салем твърди, че е бил бит, малтретиран вербално, заливан с гореща вода и че войниците са му казали, че останалите членове на семейството му са били убити.

Но най-лошото, казва той, е било сексуалното насилие. Салем разказва, че голяма част от времето в ареста затворниците прекарват по бельо, но преди всеки разпит войниците му заповядват да се съблече гол.

„Донесоха металотърсача и го прекараха по цялото ни тяло, а след това го закачиха върху интимните части и ме удряха там“, казва той. Докато се гърчел от болка, гол, а петима-шестима войници го гледали, той казва, че усещал как войниците го насилват отзад. „От болката се навеждах напред. Тогава изведнъж те го вкараха (палката) в мен“, казва той.

След разпита са му давали само „секунди“ да си облече бельото обратно, казва той, като добавя, че всяко забелязано забавяне в това отношение ще доведе до нов побой от войниците.

От ЦАХАЛ съобщиха на CNN, че Салем е бил задържан на 12 декември по подозрение за участие в терористични дейности и е бил държан в Сде Тейман „около месец и половина“, преди да бъде прехвърлен в службата за лишаване от свобода, където е прекарал шест от осемте месеца на задържането си.

ЦАХАЛ добави, че „не може да разгледа условията на неговия арест и задържане през по-голямата част от този период“, като отбеляза, че неправомерното поведение по време на задържане е „в противоречие със закона и заповедите на ЦАХАЛ и следователно е строго забранено“.

Салем заяви пред CNN, че не е бил представляван от адвокат в съда.

Подигравка със снимки на ексхумирани тела

Салем казва, че един от разпитващите го е показал снимка на ексхумирани останки на шестима членове на семейството, които той е погребал в двора на болница „Камал Адван“.

Салем казва, че разпитващият му се е подигравал, като го е накарал да преброи шестте тела на снимката. „На какво основание ексхумирате тела и ги осквернявате?“ Салем си спомня, че е казал на разпитващия. „Тези тела са наши. Трябва да ги погребем.“

Разпитващият отговорил, че телата „може да са заложници“, отвлечени от Хамас на 7 октомври, на което Салем казал, че отговорил, плачейки: „Племенниците ми, заложници ли са? На пет години?“

Израел и преди е признавал, че е ексхумирал тела в рамките на търсенето на останките на заложници, отвлечени на 7 октомври при водените от Хамас нападения в южната част на Израел, при които бяха убити над 1200 души и 250 бяха отвлечени.

През януари ЦАХАЛ заяви пред CNN, че телата, за които е установено, че не са на заложници, са „върнати с достойнство и уважение“.

По данни на здравното министерство на Газа над 40 200 палестинци са убити, а близо 93 000 са ранени при нападението на Израел срещу ивицата. Видеозапис от охранителна камера, получен от израелския Канал 12, показва как израелски войници избират един от повече от две дузини палестински задържани, лежащи на земята.

Видеозапис от охранителни камери, получен от израелския Канал 12, показва как израелски войници избират един от повече от две дузини палестински задържани, лежащи на земята и го водят в друга стая. Според израелската организация с нестопанска цел „Лекари за правата на човека в Израел“ жертвата е откарана в болница с наранявания на ректума след сексуално посегателство.

Израелските военни отказват да коментират видеото. Според ЦАХАЛ малко след инцидента 10 израелски войници са били арестувани заради предполагаемо малтретиране на палестински затворник в съоръжението. Петима от тях до момента са освободени, а петима са под домашен арест.

Според базираната в Тел Авив неправителствена организация (НПО) Общественият комитет срещу изтезанията в Израел (PCATI), законът позволява на военните да задържат хора до 30 дни без заповед за задържане, след което те трябва да бъдат преместени в затвор.

Над 4000 палестински жители на ивицата Газа са били задържани от Израел от началото на войната, заяви PCATI в доклад миналия месец, като добави, че законът лишава задържаните от правата им на военнопленници и от защитата на цивилното население съгласно хуманитарното право в окупираните територии.

По данни на Асоциацията за подкрепа на затворниците и правата на човека Addameer, палестинска неправителствена организация, към април в израелски затвори са държани повече от 9500 палестинци, включително над 3500 без повдигнати обвинения.

В тази цифра не са включени задържаните от Газа, заяви групата. Салем е един от многото бивши затворници, които са разказали потресаващи истории от престоя си в израелски затвори пред групи за защита на правата на човека и новинарски агенции.

Техните свидетелства доведоха до призиви за реформи във всички израелски затвори. „Проблемът ни не е само в „Сде Тейман“, а в системните политики, които се провеждат там, в нарушенията и изтезанията, които се извършват в затвора без никакъв външен контрол“, казва Мишреки пред CNN и добавя, че дори затварянето на затвора няма да помогне, „ако политиките му се пренесат в други затвори“.

Доклад, публикуван от израелската правозащитна организация „Б'Целем“ този месец, документира „злоупотреби и нечовешко отношение към палестинците“, задържани в израелски арест от 7 октомври насам.

Докладът, в който са събрани свидетелства на 55 палестинци, показва „прибързаното превръщане на повече от дузина израелски затвори, военни и граждански, в мрежа от лагери, посветени на малтретирането на затворници“.

ЦАХАЛ многократно е отричал твърденията за системно малтретиране.

Салем казва, че заедно с него във второто помещение, където е бил задържан, е имало около 150 задържани. В деня на освобождаването си Салем казва, че ЦАХАЛ го е отвел до границата с Газа, но му е казал, че не може да се върне в дома си в Джабалия, в северната част на Газа.

Сега той живее в лагер за разселване в Хан Юнис, в южната част на Газа. По думите му през цялото време на изпитанията той се е местил от палатки за задържане в палатки за разселване, а спомените за насилието, което е преживял, продължават да живеят с него.

 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Баба казваше: -Чедо, бягай от мъж със здрави и чисти чорапи. Или е женен или живее с майка си.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Полицаи откриха замразени щъркели и препарирана мечка</p>

Полицаи откриха замразени защитени щъркели, препарирана мечка и живо фламинго при акция

България Преди 44 минути

Иззети са 17 броя живи, замразени и препарирани животни от защитени видове

БДЖ отмени допълнителните влакове за Граф Игнатиево

БДЖ отмени допълнителните влакове за Граф Игнатиево

България Преди 48 минути

Авиошоуто беше отменено след инцидента с тренировъчен самолет

Човек на Лео Меси влиза в „Игри на волята” тази събота

Човек на Лео Меси влиза в „Игри на волята” тази събота

Любопитно Преди 1 час

Най-добре класиралата се жена в екстремното риалити Ваня Запрянова е новата водещата на подкаста “След Игрите”

Майор Валентин Терзиев

Да си спомним за загиналия край Шабла през 2021 година военен пилот

България Преди 1 час

Майор Валентин Терзиев загина, след като се разби с изтребителя си МиГ-29 в морето край Шабла

Главчев и Запрянов в авиобаза "Граф Игнатиево"

Главчев и Запрянов в авиобаза "Граф Игнатиево"

България Преди 1 час

В момента се провежда разследване

Снимката е илюстративна

Военна прокуратура започва разследване на самолетната катастрофа

България Преди 1 час

Ще се разследва инцидентът с учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“

<p>Авиационен журналист с версия за катастрофата на&nbsp;L-39 ZA</p>

Експерт: Възможно е разбилият се самолет скоро да се е върнал от ремонт

България Преди 2 часа

По думите му екипажът може да не е имал време да се катапултира

Vivacom представя изцяло ново портфолио от смарт устройства

Vivacom представя изцяло ново портфолио от смарт устройства

Технологии Преди 2 часа

Иновациите вече са по-достъпни за всички с Vivacom 5G Pro, Vivacom Buds и Vivacom Kids Watch

Снимката е илюстративна

Какъв е самолетът, катастрофирал край "Граф Игнатиево"

България Преди 2 часа

Aero L-39 Albatros е високопроизводителен реактивен учебно-тренировъчен самолет

<p>Защо в България не се получава - 840 чакат шанс за живот&nbsp;в &bdquo;Темата на NOVA&ldquo;</p>

„Кръг на живота” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>МЕУ с информация за изборните машини</p>

МЕУ: 10 изборни машини ще бъдат ползвани за удостоверяване на съответствието на устройствата за вота

България Преди 3 часа

Броят на машините е съобразен с досегашната практика и с нуждите на ЦИК и БИМ

<p>Вижте един от най-странните самолети в света (ВИДЕО)</p>

Вижте един от най-странно изглеждащите самолети в света - Beluga AirbusXL

Любопитно Преди 4 часа

Машината има изключителна прилика с кит или делфин

<p>Рекорд! 120 килограма злато задържаха на &quot;Капитан Андреево&quot;</p>

Рекордно: Задържаха над 120 кг злато на "Капитан Андреево"

България Преди 4 часа

Златото е открито в лека кола, която е управлявана от български гражданин