3

Л овците на урагани (Hurricane Hunter) от NOAA прелетяха със самолета си, наречен „Мис Пиги“, през урагана "Милтън" над Мексиканския залив. Ловците преминаха през големи турбуленции, за да съберат важни данни за бурята.

Повечето пилоти се опитват да избягват да управляват самолет в условията на лошо време, но не и ловците на урагани на NOAA. Тяхната работа е да летят със специално оборудвани самолети директно в окото на бурята, за да съберат важни данни, които помагат за опазването на живота и имуществото.

(Във заглавното видео: Байдън: Ураганът „Милтън“ може да е най-тежката буря във Флорида от повече от век)

Командир Скот Прайс, офицер от корпуса на NOAA, е един от тези редки видове пилоти.

Прайс, син на пилот, не е мечтал да върви по стъпките на баща си. Едва когато наближава завършването на колежа със стипендия на флота, авиацията отново се появява на радара му. След като получава военноморско звание, той посещава военноморското летателно училище. Прайс обяснява: „Да бъдеш пилот на предната седалка на самолета беше много по-забавно, отколкото да се возиш на задната седалка като дете“.

Докато служи като пилот на ВМС, изпълнявайки мисии от Южна Америка до Афганистан, той научава за корпуса на НОАА и неговите мисии за изследване и разузнаване на ураганите.

„Идеята за това беше едновременно очарователна и извън зоната ми на комфорт, но калибърът на хората и качествените личности, с които знаех, че ще работя заедно в NOAA, затвърдиха решението.“, разкрива той.

Прайс лети с WP-3D Orion - един от двата различни типа самолети, които използват ловците на урагани. Обучението е от решаващо значение. По-голямата част от специфичното за бурята обучение се извършва на работното място.

„Невъзможно е точно да се симулира проникване в окото на ураган - това, което се прави в самолета по време на буря, е единственият начин да се изпитат реакциите на самолета, характеристиките на полета, координацията на екипажа и висцералната реакция, предизвикана от преминаването през стена от вятър и дъжд, докато сте на управлението“, обяснява Прайс.

Обучението на търговския пилот и на ловеца на урагани рязко се разминава. Търговската авиация обучава пилотите си да избягват лошото време, докато пилотите на NOAA за лов на урагани са обучени да летят през най-страшните бури на земята, отново и отново.

Екипажът на самолета Hurricane Hunter обикновено получава 48-часово предизвестие за полет. Необходима е значителна подготовка, за да се изпрати пълен екипаж на различни международни места. Често се налага да се коригират графиците за работа и сън на екипажа, за да се гарантира, че всеки член е достатъчно отпочинал за мисията си. В деня на полета нормалната предполетна проверка започва 2-3 часа преди излитането. Пилотите, ръководителят на полета и навигаторът провеждат брифинг на мисията с персонала на научния екип, за да прегледат планирания маршрут, профила на мисията, целите за събиране на данни, текущото и прогнозираното развитие на бурите, очакваните опасности (напр. конвекция, обледеняване, натрупване на сол); времето за излитане, кацане и частта по маршрута и т.н.

Успешните ураганни мисии са изключителен пример за екипна работа. Членовете на екипажа в никакъв случай не са безстрашни. Прайс говори за здравословното безпокойство, което изпитва преди полет с буря: „Независимо колко често летим в тези системи, естествената склонност на пилота в мен да избягва лошото време никога няма да изчезне напълно и в крайна сметка помага за огромното ми уважение към всяка буря, към която се приближаваме". 

"Гледането на циклона на радара по време на краткия инструктаж за мисията обикновено предизвиква тази тревога и също така помага за психическата ми подготовка за предстоящия полет. И въпреки че навлизаме във всяка буря, въоръжени с най-добрата налична информация за условията, които трябва да срещнем, динамичният характер на средата означава, че единствените сигурни неща за пътуването ви през нея са ударите зад вас.“, допълва той.

Като командир на самолета Прайс гарантира, че плановете за влизане и излизане са определени, членовете на екипажа са инструктирани и разбират конкретните си задължения, а самолетът е готов да прелети през среда, с която почти всеки друг самолет в света никога няма да се сблъска. По време на най-динамичната част от полета Прайс е в непрекъсната връзка с ръководителя на полета, който дава насоки за полета в реално време въз основа на радарната картина. Освен това той непрекъснато съобщава на втория си пилот и на бордния инженер за скоростта на самолета, неговото положение, траекторията и височината. Прайс заявява:

„Независимо от това как се чувствам или какво се случва в заобикалящата ни среда, запазването на равновесие и контрол (или поне да изглеждаме така) може да бъде също толкова важно, колкото и спазването на процедурите, за които сме обучени да изпълняваме.“

Типичната мисия при ураган трае около 8 часа, което дава възможност за 4-часов обратен преход преди последваща мисия при същата буря от втори екипаж. Не е необичайно да се лети шест дни подред на бавно движеща се буря.

Един от най-запомнящите се моменти, които Прайс преживява, е първата му мисия с P-3 като пилот на NOAA. През септември 2008 г. тропическата буря „Кайл“ се разразява край източното крайбрежие на САЩ и Прайс е назначен за първото излитане в 2 ч. през нощта. Той описва преживяването:

„Когато се приближихме към средата на бурята в утринната тъмнина, светкавици за миг озариха небето и очертаха силуета на огромните облаци, през които се готвехме да прелетим, които след това изчезваха в тъмнината също толкова бързо, колкото се бяха появили. Точно след една от тези светкавици изпитах прословутия момент „Как, за Бога, попаднах тук?“.

Запомнящ се е и ураганът „Патрисия“ през 2015 г. - най-страшната буря, която е летял. Ураганът „Патрисия“ е бързо засилващ се ураган от категория V и в крайна сметка най-силният ураган в историята. По време на три мисии те откриват коренно различна буря всеки път, когато излитат към нея.

„Нашият сравнително млад екип преодоля няколко предизвикателства, за да влезе и излезе безопасно от буря от такъв калибър. Това беше един от най-удовлетворяващите моменти в кариерата ми в NOAA.“, казва пилотът.

Работата на пилота на NOAA Hurricane Hunter оказва влияние върху ежедневието на обикновените хора. Най-добрата информация за една буря все още се намира в самата буря. Тази информация диктува дали хората да се евакуират и дали предприятията да затворят, и в крайна сметка може да спаси човешки животи и имущество за милиони долари.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
На Адам никога не му се е налагало да слуша от Ева разкази за всички мъже, за които е можела да се омъжи.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Vivacom

Третият рунд на Vivacom GAME ON събра десетки хиляди геймъри пред екраните

Любопитно Преди 49 минути

Билетите за големия финал на турнира на 24 ноември вече са в продажба

Двама души са задържани при спецоперация в област Русе

Двама души са задържани при спецоперация в област Русе

България Преди 1 час

Подробности четете в следващите редове

наркотици

Нови 4 вещества са класифицирани като наркотични

България Преди 1 час

С решение на кабинета те бяха добавени към списъка

.

8 години затвор за банкерка, присвоила над 350 000 лв. от чужди сметки в Айтос

България Преди 2 часа

Тя е изготвяла неистински частни документи, платежни нареждания или разписки

ЦИК

ЦИК: Хартията за машинния вот ще бъде с допълнителни защити, неприлагани досега

Няма да се използва произведената за предходни избори

Европейският парламент

Европейският парламент прие резолюция за отстъплението от демокрацията в Грузия

Свят Преди 2 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

Снимката е илюстративна

Голям пожар в оранжерия край Благоевград

България Преди 3 часа

В постройката, където е пламнал огънят, има химически препарати

<p>Какво има в куфара на Шиндлер?</p>

50 години от смъртта на Оскар Шиндлер: Как се ражда "Списъкът на Шиндлер"

Преди 3 часа

Навършват се 50 години от смъртта на Оскар Шиндлер

Джъстин Тимбърлейк отложи концерт заради мистериозна травма

Джъстин Тимбърлейк отложи концерт заради мистериозна травма

Любопитно Преди 3 часа

Изпълнителят обяви, че отлага концерта си във вторник вечер в Prudential Center в Ню Джърси

<p>Бившият директор на театъра в Разград внесе гаранцията си от 50 000 лв.</p>

Бившият директор на театъра в Разград Левон Манукян внесе гаранцията си от 50 000 лв.

България Преди 3 часа

Срещу него е образувано разследване за длъжностно престъпление

Ердоган: Историята никога няма да прости на онези, които аплодираха Нетаняху

Ердоган: Историята никога няма да прости на онези, които аплодираха Нетаняху

Свят Преди 3 часа

Израел действа като ционистка терористична организация, заяви турският президент

<p>Ето кога местим стрелките на часовника</p>

На 27 октомври местим стрелките на часовника и преминаваме към зимно часово време

Любопитно Преди 4 часа

Смяната на часовото време на зимно и лятно е регламентирано с Постановление 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г.

Григор Димитров се ядоса на фен в Шанхай (ВИДЕО)

Григор Димитров се ядоса на фен в Шанхай (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

На видеоклипове се вижда как 33-годишният ни тенисист чува нещо зад гърба си и се обръща, сочейки с пръст някого от тълпата привърженици

Снимката е илюстративна

Пилот почина по време на полет до Истанбул

Свят Преди 4 часа

Самолетът е кацнал аварийно в Ню Йорк

Пиян шофьор се удари в камион във Видинско

Пиян шофьор се удари в камион във Видинско

България Преди 4 часа

При тестване с дрегер пробата му отчита наличие на алкохол 3,11 промила

Преди грипната вълна: Доц. Кунчев с важна информация

Преди грипната вълна: Доц. Кунчев с важна информация

България Преди 4 часа

След една тежка грипна епидемия, защото те са доста различни като интензитет, в България си отиват 2000 души от пневмония, обяви специалистът