8

С ърдечни клапи, кожа, роговица, средно ухо: Това са само част от човешките органи, които се обявяват за продажба в тайни групи в социалните медии, като на потенциалните купувачи се предлагат части от тялото по техен избор в замяна на хиляди долари в криптовалута, разкрива разследване на Newsweek. 

Newsweek е проникнал в групи в платформата Telegram, в които се твърди, че се продават различни органи от т.нар. донори в рамките на по-малко известната тенденция за трафик на хора, която пренебрегва федералния закон. 

Незаконната продажба на органи се осъществява или чрез трафик на хора с цел отнемане на органи, при който хората са принуждавани или експлоатирани и трафикирани, или чрез трафик на органи - незаконно боравене с органи, което включва продажбата им или обявяване на намерение за покупка или продажба. 

Според доклада на Държавния департамент на САЩ за 2024 г. за трафика на хора бъбреците са най-често трафикираният орган, а жертвите на трафика са предимно мъже бежанци на възраст 30 години, според Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). Често се казва, че бъбреците им ще пораснат отново или че няма да има странични ефекти от даряването на органи. 

Междувременно Службата на ООН за наркотиците и престъпността изчислява, че между 2008 г. и 2022 г. е имало около 700 жертви на трафик на хора с цел отнемане на органи, но мащабът на проблема не е известен и вероятно е много по-голям. През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) изчисли, че 10 000 бъбрека се търгуват годишно на черния пазар. 

Разкриха мащабна международна мрежа за трафик на хора в Германия

Подземна мрежа от продавачи на органи 

Една група, която Newsweek откри, наречена „Продажба на органи в САЩ“, е форум на хора, които твърдят, че искат да продават или купуват органи, използвайки групата като посредник. 

Мел Лутен, който ръководи групата и твърди, че е лекар, базиран в Калифорния, казва пред Newsweek, че е започнал бизнеса си преди година, за да „помага на тези, които страдат от проблеми като сърдечна или бъбречна недостатъчност“. 

„Имаме екип от професионални хирурзи, които премахват и извършват трансплантацията в нашата клиника или в чужбина“, каза той пред Newsweek.  

Той коментира, че притежава машини, които могат да поддържат органите за една година. 

Мел Лутен предоставя на Newsweek информация за банковите си приходи и извлечения. Той разполага с над 16  милиона долара в две различни сметки в криптобанки.   

Друга група инструктира заинтересованите лица да правят плащания в биткойни, за да получат съответните органи - от белите дробове, на цена от $10 800, до костен мозък за 1500 долара.  

Newsweek  посочва, че групата има 1044 абонати. 

Трета група със 781 абонати, наречена „продавам, купувам бъбрек“, се описва като „най-големият търговски център за бъбреци“. 

Тази група изисква плащания чрез TRC20, криптовалута, издадена от фирмата Tether.  

Говорител на Tether казва пред Newsweek: „За разлика от fiat, с Tether всяко действие е онлайн, всяко действие е проследимо всеки актив може да бъде конфискуван и всеки престъпник може да бъде заловен. Ние работим с правоприлагащите органи.“ 

Говорител на Telegram каза пред Newsweek: „От създаването си платформата активно модерира вредно съдържание на своята платформа."  

Черният пазар е съсредоточен върху “отчаяните” 

В САЩ човек, който борави с човешки органи или изпълнява незаконни трансплантации, може да получи пет години затвор, глоба от $50 000 или и двете. 

Според статия от 2019 г. в American Journal of Biomedical Science & Research, бъбреците се продават за 50 000 до 120 000 долара. 

Доклад от 2017 г. на мозъчния тръст Global Financial Integrity (GFI) изчислява, че глобалната незаконна търговия с органи генерира от 840 милиона до 1,7 милиарда долара годишно. 

„Не знам да е направено нещо в международен план. Това е преди всичко дейност, която таргетира хора, които са отчаяни – мигранти, бежанци от военни зони. Те нямат никакви финансови средства. Най-ценното нещо, което притежават, са техните органи. Някои хора са толкова отчаяни, че са готови да ги продадат“, казва президентът и главен изпълнителен директор на GFI Том Кардамон пред Newsweek. 

Той посочва, че ограничаването на този вид престъпност зависи от правоприлагащите органи, които рутинно се фокусират върху по-належащи приоритети като тероризма, наркотиците и финансовите престъпления, „които са много по-разпространени и много по-доходоносни“

Необходими са адски много усилия, за да се опитаме да проникнем в мрежи, които може да са въвлечени в този вид търговска дейност, смятат органите на реда.   

Говорител на Националната бъбречна фондация (САЩ) казва пред Newsweek, че през 2023 г. е имало 21 764 донори – което включва 15 471 починали донори и 6 293 живи донори. Средното време за изчакване за трансплантация на бъбрек е от три до пет години, но може да достигне до 10 години в някои държави. 

В момента около 90 000 души чакат за трансплантация на бъбрек, въпреки че има още десетки или стотици хиляди, които потенциално биха могли да се възползват от трансплантация, но никога не са стигнали до списъка на чакащите. Дванадесет души умират всеки ден, чакайки такава трансплантация, което се равнява на приблизително 5600 смъртни случая годишно според изследване на Института по икономика на здравеопазването Леонард Дейвис към Университета на Пенсилвания. 

Търговците на кръв вече са и в социалните мрежи: Изнудват нуждаещи се за големи суми пари

Социалните медии помагат на незаконните мрежи 

„Мисля, че доказването на трафика на органи е наистина трудно, тъй като през повечето време жертвите не желаят да сътрудничат", обяснява Силвия Табуска, координатор на Програмата за човешка сигурност към Европейския център за правно образование и изследвания.

Един от членовете на „Продажба на органи в САЩ“, който е говорил с Newsweek при условие за анонимност, каза, че иска да продаде бъбрека си, защото има нужда от пари.  

Джарод Садулски, доцент в Училището по сигурност и глобални изследвания към Американския военен университет и експерт по трафика на хора, обяснява ролята на социалните медии за улесняване на трафика на органи. 

„Социалните медии са основният начин, по който престъпниците предлагат незаконни услуги. Да, тъмната мрежа се използва за продажба на органи, но социалните медии се използват както за търсене на незаконни органи, които се продават, така и за намиране на купувачи“, казва той пред Newsweek. 

„Проблемът е, че подобно на сексуалния трафик, трафикантите на органи използват сложен начин за комуникация. Те използват емотикони и терминология, които не се разпознават от правоприлагащите органи или самите социални медийни платформи като заплаха", казва Садулски.

Той дава пример с червено сърце, което се използва, за да посочи някой, който се нуждае от сърце, докато синьо сърце може да показва, че някой продава този орган. 

Рамеш Сринивасан, професор по информационни изследвания в UCLA и основател на лабораторията за дигитални култури в UC, казва, че престъпните онлайн продажби не са нови или уникални, като се позовава на сайтове на Dark Web като Silk Road, които набраха популярност в началото на 2010 г. и улесниха незаконни продажби на обща стойност 9 519 664 биткойни, според съдебните документи. 

Скоростта и „по-голямата дезориентация“, представени от бързо развиващия се цифров свят, който става все по-заплетен, ще позволят на престъпниците да се размножават, добавя той. 

„В нашия онлайн живот измамите ще продължат да нарастват. И това се дължи на появата на системи с изкуствен интелект. Възможността за внедряване на криптовалути за улесняване на различни транзакции“, казва Сринивасан пред Newsweek.  

“Вероятно измамите ще продължат да бъдат все по-разпространени”, прогнозира той. 

* Във видеото: Мащабна схема за трафик на органи беше разкрита в Истанбул

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 16 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Зрителите избират един от съквартирантите в новия сезон на Big Brother

Зрителите избират един от съквартирантите в новия сезон на Big Brother

Любопитно Преди 1 час

Онлайн гласуването, което ще избере един от участниците в социалния експеримент, вече е отворено nа платформата NOVA PLAY и сайта nova.bg

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 8 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 8 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 8 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени