0

С лед седем години в самообявено изгнание в Белгия, лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон магически се появи в Барселона в четвъртък, изнесе реч пред тълпа от хиляди ... и след това внезапно изчезна, преди полицията да успее да го задържи.Tова е каскада, с която и Худини би се гордял,  разказва POLITICO. 

(Видеото е архивно: Пучдемон се завърна в Испания и се укри, задържаха полицай по подозрение, че му помогнал)

Според изявление, публикувано от Mossos d'Esquadra —, каталунската регионална полиция, натоварена със задържането на Пучдемон —, е бил въведен план за арестуване на сепаратисткия лидер “пропорционално и в най-подходящия момент, за да не се създават обществени безредици.”

Но преди това да се случи, полицията каза, че Пучдемон “се е възползвал от броя на хората около него [и] е избягал от мястото с превозно средство, което полицията се е опитала да спре, но не е успяла да го направи.”

Как може Пучдемон —, човек, който стана може би най-известният политик в Испания, след като организира незаконния референдум за независимост на Каталуния през 2017 г. и който има активна заповед за арест, издадена на негово име —, да изчезне от една от най-широките пътни артерии на Барселона?

Десетки репортери го следваха, когато започна похода си към сградата на каталунския парламент, заобиколен от кръг от видни сепаратистки депутати и заклети поддръжници. Но само мигове след като групата започна да се движи, той беше изчезнал.

Матю Дън, бивш офицер от разузнаването на MI6 с опит в тактиките за отклоняване, използвани от шпионите, за да изчезнат в тълпи, каза, че би било сравнително лесно за Пучдемон да се изплъзне.

“Хората, работещи във враждебна среда в чужбина, използват различни техники, за да отхвърлят екипите, които ги наблюдават, всички от които включват бягство, без хората, които ви наблюдават, да знаят, че сте наясно, че са наоколо и възнамерявате да се измъкнете от тях,” той обясни.

“Ключът е да не действате хаотично: ако сте в градска среда, ще искате да измислите причина за вашите движения, като например да се преструвате, че пазарувате и да влезете в четири или пет магазина за обувки, ” каза Дън. “Ако сте политик, заобиколен от поддръжници, тълпата осигурява страхотно прикритие, защото е напълно нормално да се движите сред хората, за да ги поздравите — и след това да загубите хората, които ви преследват в тази човешка вълна.”

Приблизително 3500 души, които се събраха, за да чуят речта на Пучдемон в четвъртък сутринта, създадоха “кошмарен сценарий за всеки, който се опитва да следи движенията му", каза Дън. “Толкова е лесно да загубиш някого, когато толкова много хора се въртят наоколо, особено ако хората, натоварени да го проследят, са полицаи, за които също се предполага, че контролират тълпата и следят за нарушаване на обществения ред.”

Като се има предвид, че екипът на Пучдемон беше казал, че политикът ще изнесе реч и след това ще марширува до каталунския парламент, бившият служител на MI6 добави, че полицията, която наблюдава движенията му, няма “реална причина да го постави под специално наблюдение ... Той е добре известен, публична фигура, те знаеха дали ще отиде, и те вероятно се стремяха да намалят възможността за директен сблъсък с неговите поддръжници.”

Пучдемон очевидно е бил подпомогнат от член на Мосос , който самият е бил арестуван в четвъртък следобед. Според полицейски служители, цитирани от испански медии, политикът уж е избягал с превозно средство, собственост на полицая; Пучдемон не е бил с него, когато полицаят е бил арестуван. Втори полицай беше арестуван по-късно вечерта. Мосос обявиха, че ще има нови арести.

Дън каза, че като се има предвид сложността на ситуацията, помощта на офицера вероятно е била ключова за бягството на Пучдемон. “Редовната полиция не е оборудвана да проследи някого в такива условия на тълпа, особено ако този човек може да разчита на вътрешен човек, който знае какво се случва и може да се възползва от възможността да ви помогне да изчезнете,” каза Дън.

‘Непоносимо унижение’

Изчезването на Пучдемон накара каталунската регионална полиция да започне пълномащабно издирване. Като част от Operatiu Gàbia (Операция Клетка), агенти поставят контролно-пропускателни пунктове на всички изходни пунктове на града в опит да локализират превозното средство, с което се твърди, че пътува бившият каталунски президент.

През по-голямата част от четвъртък целият регион на Каталуния беше блокиран, като на главните магистрали, водещи към Франция, бяха поставени блокади. Служители също бяха изпратени на летища и гари, където пътниците бяха подложени на допълнителен контрол в опит да се открие Пучдемон. Над 300 агенти участваха в операцията, което доведе до големи закъснения в трафика.

Пучдемон очевидно е бил подпомогнат от симпатичен член на Мосос, който самият е бил арестуван в четвъртък следобед. Според полицейски служители, цитирани от испански медии, политикът уж е избягал с превозно средство, собственост на полицая; Пучдемон не е бил с ченгето, когато полицаят е бил арестуван. Втори полицай беше арестуван по-късно вечерта. Мосос обявиха, че ще има нови арести.

Дън каза, че като се има предвид сложността на ситуацията, помощта на офицера вероятно е била ключова за бягството на Пучдемон. “Редовната полиция не е оборудвана да проследи някого в такива условия на тълпа, особено ако този човек може да разчита на вътрешен човек, който знае какво се случва и може да се възползва от възможността да ви помогне да изчезнете, каза ” Dunn.

Тони Кастехон, говорител на регионалния полицейски синдикат Sap-Fepol, изрази безпокойство от ситуацията и каза, че служителите “не заслужават този срам”, преди да призоват висшето ръководство на Мосос, да поеме отговорност за това, което се е объркало.

“Днес беше ужасно, направихме се на глупаци. Полицейското и политическото ръководство, включително каталунският вътрешен министър, главният комисар и генералният директор, всички трябва да дадат обяснения за подигравките, които ни накараха да страдаме, професионалистите не заслужават тези атаки от политици, ” Алберт Паласио, говорител на независимата каталунска полиция профсъюз USPAC, каза пред POLITICO.

За разлика от това, член на вътрешния кръг на Пучдемон, получил анонимност поради чувствителния характер на темата, разкритикува ченгетата, че преследват политика. “Стотици полицаи да преследват политически лидер не е типичното действие на една демокрация, а на един режим в търсене на своя обществен враг номер едно.”

Въпреки че може да е избегнал полицията в центъра на Барселона, не е ясно колко дълго Пучдемон може да остане в бягство. Сепаратистът е незабавно разпознаваема фигура, която е толкова известна, че магазините в региона продават каганери — фигурка, която каталунците традиционно включват в сцените на Рождество Христово —, които приличат на него.

Тъй като пътищата, железопътните линии, летищата и пристанищата са под лупа, единствената възможност за бягство на Пучдемон изглежда е труден преход през Пиренеите. Той може също така да избере да остане настанен в сигурна къща с поддръжници. Колко дълго ще може да издържи остава загадка.

 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Две баби си говорят: -Гицка си купила крем за подмладяване. Сега пощаджията не иска да и дава пенсията.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

България Преди 6 часа

Никой не може да подчини левицата и да трупа дивиденти на неин гръб, каза още той

Снимката е илюстративна

Тежки наводнения в Румъния, Чехия и Полша, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Прекъснати са пътища и са спрени влакове

.

Игри на волята” 6 започва тази вечер по NOVA

Любопитно Преди 8 часа

Психолози, циркови артисти, актьори, инфлуенсъри, спортисти и музикални артисти влизат в битката за 100 000 лева

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Свят Преди 8 часа

Републиканецът предупреди и, че подкрепа за нея ще значи връщане на наборната военна служба в САЩ

,

Голям пожар над Созопол, евакуират хора

България Преди 8 часа

Наложила се е евакуация на хора от близкия хипермаркет

МиГ-29

Полша обмисля предоставянето на МиГ-29 на Украйна

Свят Преди 9 часа

По време на посещение в Киев Сикорски подчерта, че Украйна се нуждае от допълнителни самолети, за да защитава небето си

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

България Преди 9 часа

Колегите на загиналите пилоти от 12-та авиационна база- Долна Митрополия се сбогуваха с тях

о

Байдън и Стармър: Няма разрешение Киев да използва далекобойни оръжия срещу Русия

Свят Преди 9 часа

Лидерите на Съединените щати и Великобритания се срещнаха в Белия дом

Принц Хаакон и съпругата му Мете-Марит

Синът на норвежката престолонаследница отново е арестуван от полицията

Свят Преди 9 часа

Хойби беше арестуван и на 4 август след скандал в апартамент в Осло

Кирил Петков

Петков: Споразумението между РСМ и Европа не трябва да се пипа

България Преди 9 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

Вучич връща задължителната военна служба в Сърбия

Вучич връща задължителната военна служба в Сърбия

Свят Преди 10 часа

Президентът на Сърбия подписа официално документа за решението

Снимката е илюстративна

Русия и Украйна си размениха по 103 военнопленници

Свят Преди 10 часа

Сделката е сключена с посредничеството на Обединените арабски емирства

ЦИК заличи регистрацията на новата партия на Виктория Василева

ЦИК заличи регистрацията на новата партия на Виктория Василева

България Преди 10 часа

Бившата депутатка от "Величие" няма да обжалва решението

ПП-ДБ изпраща "джентълменско писмо" на ГЕРБ

ПП-ДБ изпраща "джентълменско писмо" на ГЕРБ

България Преди 11 часа

В него се иска приемане на нужните реформи, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост

Иран съобщи за успешно извеждане на сателит в Космоса

Иран съобщи за успешно извеждане на сателит в Космоса

Свят Преди 11 часа

Програмата се разглежда от Запада като част от подобряването на балистичните ракети на Техеран

<p>Да платиш с живота си за своята професия</p>

Да платиш с живота си за своята професия: Загиналите пожарникари

България Преди 11 часа

Черната хроника със загинали пожарникари се увеличава с всеки изминал ден