Б ившият директор на Tate Modern, Висенте Тодоли, основава Todolí Citrus Fundació, за да съхрани редките сортове цитрусови плодове и да състави каталог със знания за земеделието, който да вдъхнови бъдещите поколения, пише ВВС.
В една свежа ноемврийска сутрин, в разлистените крайбрежни земи на Валенсия, Испания, Висенте Тодоли разкрива тайнствения свят на цитрусовите плодове – и той няма нищо общо с онова, което сме свикнали да виждаме по рафтовете на супермаркетите.
The art curator saving the world's rarest fruit
— Paul Quibell-smith 🔶 (@QuibellPaul) March 12, 2025
https://t.co/nByKeNUNkO
Най-странните и впечатляващи екземпляри са подредени на маса в огряната от слънце овощна градина на Тодоли. Сред тях има плод с форма на октопод, с дебели пипала, покрит с брадавици цитрон с размерите на новородено бебе и крушовиден плод, изпъстрен в зелено и жълто като абстрактна картина.
Тези плодове не са просто необичайни – някои от тях са и потенциално опасни.
"Our preconceptions of lemons are very rarely challenged. But on a crisp Nov morning on Spain's leafy Valencian coastline, Vicente Todolí shows me the secret side of citrus…unlike anything I've seen on supermarket shelves."https://t.co/BbWgKsdyET pic.twitter.com/NMLCN2ZZjB
— L Graves (@LGSentinel) March 12, 2025
"Ще се изгорите", предупреждава Тодоли, сочейки тревисто-зеления бергамот. Маслото му е фототоксично и при излагане на UV светлина може да предизвика изгаряния (въпреки че самият плод не е опасен за консумация, макар и изключително кисел).
В Todolí Citrus Fundació могат да се открият стотици редки сортове цитруси. Разположена на тиха улица в град Палмера, тази нестопанска ферма е проект на Тодоли. Роден и израснал тук, той учи история на изкуството, преди да стане директор на престижни галерии като Tate Modern в Лондон и Pirelli HangarBicocca в Милано, където работи и днес.
Сега Тодоли се смята за пето поколение портокалов фермер. Той ревностно защитава семейната си ферма – и именно тази отдаденост води до създаването на Todolí Citrus Fundació. През 2010 г. започва проект за застрояване на портокаловите горички в Палмера с цел изграждане на жилищни комплекси. Тодоли се опитва да предотврати това чрез официални канали, но не успява.
"Наричаха ме романтичен враг на прогреса", спомня си той. Вместо да се откаже, той сменя стратегията си и започва да изкупува земя. Някои от парцелите са били запуснати, обрасли с плевели, а други – поддържани овощни градини. В крайна сметка той придобива около 4,5 хектара, превръщайки ги в крепост на ценното земеделие. "Когато започнах, това беше спешна необходимост – трябваше да спася земята", казва той.
Ayer presentamos el libro “Los cítricos”, con su autor Salvador Zaragoza y Vicente Todolí, que ha invertido su ingenio y talento en la investigación, recuperación y cultivo de cítricos en Palmera, Valencia, creando la mayor colección privada al aire libre del mundo.@la_fabrica pic.twitter.com/2J6ABtgvkV
— Club Matador (@clubmatador) February 1, 2024
Около същото време Тодоли работи като културен съветник на Феран Адриа, бившия главен готвач на легендарния (и вече затворен) El Bulli, обявяван за най-добрия ресторант в света. Един ден двамата посещават градина край Перпинян, където откриват над 400 вида цитрусови дървета, някои от тях изключително редки. Климатът в Южна Франция е твърде хладен за отглеждането им на открито, затова дърветата са засадени в саксии и през зимата се прибират в оранжерия. Впечатлен, Тодоли се пита: "Как е възможно тук да съществува такъв проект, а в моя роден край – не?" На което Адриа му отвръща: "Защо не го направиш сам?"
Тази идея запалва искрата в Тодоли. Той знае, че Палмера има перфектния микроклимат за цитрусови плодове и че няма да се налага да ги отглежда в саксии. Фермата се намира само на три километра от морето, защитена от планински вериги. Топлият средиземноморски вятър се насища с влага, удря се в планините и се превръща в обилни дъждове. Водата се стича по склоновете, абсорбирайки хранителни вещества, които обогатяват почвата. "Алувиалната почва тук е изключително плодородна", обяснява той.
Освен това, резките температурни разлики между сутрин и следобед спомагат за балансирането на вкуса на плодовете. "През януари сутрините са около един-два градуса, а следобед температурата достига 20 градуса. Точно тази разлика създава баланса между киселинност и сладост. Във Флорида, например, е твърде топло – плодовете са сладки, но без характер. В Япония е по-студено и те имат повече киселинност. Но тук и в Сицилия са най-добрите условия за цитрусови плодове."
📰 SPEND IN MAGAZINE
— Maikel Tapia Aragüés (@tapia_maikel) April 4, 2023
🌻 primavera | spring
🍋 Vicente Todolí#culturamediterránea#mediterraneanculture pic.twitter.com/RrWiBtERz0
Градината на Todolí Citrus Fundació е не просто ферма, а лаборатория за вкусове и аромати, съчетаваща природата и изкуството. "За мен това е като музей, но такъв, в който колекцията се променя всеки ден", казва Тодоли. "Хората си мислят, че цитрусите са онова, което виждат в супермаркетите. Те не осъзнават, че тези плодове съществуват от осем милиона години и че са играли ключова роля в литературата, поезията и изкуството."
Тодоли вижда изкуството в цитрусовите плодове – и от неговата необикновена овощна градина помага на останалия свят също да го открие.