5

И ран провежда втория тур на предсрочни президентски избори след смъртоносната катастрофа с хеликоптер, при която загина бившият лидер на страната Ебрахим Раиси по-рано тази година.

(Във видеото: Иран гласува на предсрочни президентски избори)

На 28 юни иранците гласуваха на първи тур, избирайки измежду строго контролирана група от четирима кандидати, верни на върховния лидер. На балотажа отиват двама - Масуд Пезешкиан и Саид Джалили.

Днешните избори се следят зорко от наблюдатели поради ескалиращото напрежение в района и значимата роля на Иран в конфликтите в Близкия изток, активната им подкрепа за „Хамас“ в Газа, „Хизбула“ в Ливан и хутите в Йемен. Както и демонстрираното и помощта за Русия във Войната с Украйна. Не трябва да се забравя и растящото напрежение, което съществува заради ядрената програма на Иран.

Изборите се провеждат в ключов период за Иранската държава заради отслабения авторитет на Ислямската Република.

  • Кои са кандидатите?

Масуд Пезешкиан е единственият реформаторски кандидат на тазгодишните избори. На първия тур миналата седмица, въпреки че е сравнително непознат сред иранското общество, той печели най-много гласове - 44.36%. Пезешкиан е роден в Махабад, Западен Азербайджан през 1954 г. Майка му е от кюрдски произход, а баща му е от азерски. Работи като сърдечен хирург и от 2008 г. е член на парламента на Иран - „Меглиж”. Пезешкиан не е радикален реформатор като Мир Хосеин Мусави, участвал в изборите през 2009. Той е против задължителния облекло наложено от „Моралната полиция”, според който всяка иранка е задължена да носи забрадка независимо от религията си или своята воля. По време на президентския дебат на 21 юни Пезешкиан обяви, че „няма да можем да принудим жените да носят хиджаб“. Кандидатът е и критик на насилственото потушаване на протестите през 2022 г. , когато според ООН са били убити над 300 протестиращи. Пезешкиан подкрепя затоплянето на отношенията на Иран със Запада и иска да сложи край на изолацията на държавата си на световната сцена, но той е против затоплянето на отношенията с дългогодишния враг на Иран- Израел.

Саид Джалили е ултра консервативен хардлайнер, който се изправя на балотажа с Пезешкиан след като спечели 40.35% от вота на първия тур. Роден е през 1965 г. в град Машхад в североизточен Иран. Между 2007 и 2013 е служил като „Главния ирански ядрен преговарящ” по време на преговорите между САЩ и Иран за ядрената програма на Иран, където заема непримирима позиция спрямо САЩ. От 2013 насам Джалили е член на „Съвета за разпознаване на целесъобразността”, най-висшия орган за сигурност в страната. Кампанията му е съсредоточена върху противопоставянето на запада и Съединените Американски Щати. Джалили няма остри позиции за задължителното облекло в Иран, но неговите съюзници и членове на кампанията му подкрепят строгото прилагане на законите и виждат жените, които не носят забрадки като „по-зле от к..ви”. Джалили получава подкрепа от кандидатите отпаднали на първия тур - Мохамед Багер Галибаф и Мустафа Пурмохамади,, което увеличава шансовете му за победа, при същата избирателна активност. Според някои наблюдатели заради своите консервативни и анти-западни позиции Джалили е де факто наследника на Ебрахим Раиси и неофициално подкрепен от Върховния водач на Иран - Али Хаменей.

  • Ролята на президента в Ислямска република Иран?

Президентът на Иран влияе върху вътрешната и външната политика, както и на правителството. Но президентът е едва втори по ранг след Върховния водач Али Хаменей, който контролира иранското правителство. Кандидатите за президент трябва да бъдат одобрени от 13 членния „Съвет на пазителите”, чиито членове са назначени от Върховния водач на Иран и трябва да бъдат шиити. Така само определени кандидати одобрени от Върховния водач могат да участват в президентските избори. Независимо дали Джалили или Пезешкиан печели изборите тяхната власт ще бъде ограничена и в случая на Пезешкиан мащабни реформи вероятно няма да бъдат осъществени..

  • Недоволството в Иран

В последните години много иранци са загубили вяра в държавата, поради трудното икономическо положение. След Ислямската революция през 1979 г., която сваля светското и западно настроеното правителство на Шах Мохамед Реза Пахлави, Иран поема по пътя на ислямската теокрация. Новото правителство ограничава социалните права на гражданите си, забраняват алкохола, поп музиката, както и определени западните дрехи. Въпреки че правила днес не са толкова строги, иранците и до днес са ограничавани. През 2022 арестуваната от “моралната полиция” 22 годишна Маша Амини припада и изпада в кома след като е била обвинена в неправилно носене на забрадката си. Смъртта ѝ два дни по-късно и твърдения от очевидци, че е била бита, видят до протести в Иран, на които се призовава за сваляне на Ислямската република. Тези протести биват насилствено потушени от иранските власти.

Държавата страда и от тежко икономическо положение. След Кризата с американските заложници между 1979 и 1981, както и ядрената програма на Иран, страната се превръща в държава парий и е подложена на тежки санкции. Това комбинирано със слабата икономическа политика на духовниците и Войната в Украйна довеждат до слаба икономика, висока над 40%инфлация. Сривът на Иранския риал прави живота по-труден за иранците и води мнозина до бедност.

Тези обстоятелства пораждат масово недоволство сред иранците, което се забелязва и от ниската избирателната активност на първия тур. Миналият петък на първия тур на президентските избори избирателната активност достигна исторически спадове - едва 39.93%, най-ниската в историята на Ислямската република. По-голямата част от иранските граждани бойкотираха изборите, а хаштага „#изборицирк” събра популярност в иранските социални мрежи. Не е ясно дали днес либералният ирански електорат ще се мобилизира, за да гласува за Пезешкиан или ще продължи с бойкота си, смятайки го за фалшива опозиция. Това което определено може да се каже е, че победа за Пезешкиан, въпреки че не е радикален реформатор, ще предизвика статуквото в Иран, демонстрирайки ясно желанието за промяна сред иранците.Автор: Йоан Александър Странджалиев

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Отложиха делото „Дебора”

Отложиха делото „Дебора”

България Преди 43 минути

Причината е ангажименти на адвокатите

<p>Катастрофа с две жертви затвори временно пътя София - Варна</p>

Катастрофа с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

България Преди 55 минути

По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор

<p>&quot;Да, България&quot; решава за предложението на ДСБ</p>

"Да, България" решава за предложението на ДСБ за "технически кабинет" с третия мандат

България Преди 2 часа

Ще отчетем и рисковете от такава формула, отбеляза депутатът Божидар Божанов

Съдът в Пловдив заседава по делото за убийството на Митко от Цалапица

Съдът в Пловдив заседава по делото за убийството на Митко от Цалапица

България Преди 2 часа

Започва делото срещу близнаците, укрили тялото на Димитър Малинов, както и разпити на свидетели по делото на Дебора Михайлова

Мария Бакалова подготвя пиеса за Бродуей

Мария Бакалова подготвя пиеса за Бродуей

Любопитно Преди 3 часа

Нейната мечта е един ден да има възможността да работи със същите хора, с които вече е работила

х

Хипопотамите не могат да плуват, но се оказва, че могат да летят

Любопитно Преди 3 часа

Повече за интересното проучване може да прочетете в следващите редове

Внимание! Жълд код за опасни горещини в цялата страна

Внимание! Жълд код за опасни горещини в цялата страна

България Преди 3 часа

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 33° и 38°

Хакери пуснаха близо 10 млрд. пароли в интернет

Хакери пуснаха близо 10 млрд. пароли в интернет

Технологии Преди 3 часа

Това е един от най-големите архиви досега

Габриел Атал

Френският премиер Габриел Атал съобщи, че ще подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Неговата политическа сила остана втора на парламентарните избори в страната

о

Мълния удари самолет в Лондон (СНИМКА)

Свят Преди 10 часа

Полетът е отклонен от "Хийтроу" към летище "Гетуик"

,

Новият британски министър на отбраната обещава нова помощ за Украйна

Свят Преди 11 часа

Каква ще бъде помощта за Украйна четете в следващите редове

Нидерландски министри обещаха твърда подкрепа за Украйна при първото си посещение в Киев

Нидерландски министри обещаха твърда подкрепа за Украйна при първото си посещение в Киев

Свят Преди 13 часа

Нидерландия е ключов съюзник на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

10 загинали при пожар в старчески дом в Уругвай

10 загинали при пожар в старчески дом в Уругвай

Свят Преди 13 часа

Един 20-годишен служител е успял да избяга от пожара

д

Започва изплащането на преизчислените пенсии

България Преди 13 часа

Увеличението на пенсиите от 1 юли засяга над 2 милиона пенсионери

.

Ирански военноморски разрушител се обърна при ремонт, има ранени

Свят Преди 14 часа

Разрушителят "Саханд" е изгубил равновесие поради проникване на вода в резервоарите