18

И рански официални лица са заявили пред Newsweek, че Ислямската република не е информирала Съединените щати, преди да изстреля ракети срещу Израел, а вместо това е отправила директно предупреждение към Вашингтон след атаката. 

“Съединените щати не бяха уведомени за нашите действия, след това обаче беше отправено сериозно предупреждение.“ Това са заявили пред Newsweek от иранската мисия към ООН. 

Корпусът на гвардейците на ислямската революция (IRGC) заяви във вторник, че Иран е изстрелял “десетки балистични ракети, насочени към важни военни цели и цели в областта на сигурността“ в Израел. Твърди се, че операцията е била “самозащита” заради непредизвиканото убийство на ръководителя на Политическото бюро на “Хамас” Исмаил Хания в Техеран през юли, убийствата на генералния секретар на “Хизбула” Хасан Насрала и генерала от IRGC Абас Нилфорушан при израелски въздушни удари миналия петък в Бейрут, както и заради “засилването на злините на режима с подкрепата на САЩ”. 

След иранските удари във вторник иранската мисия към ООН е заявила пред Newsweek: “Законният, рационален и легитимен отговор на Иран на терористичните актове на ционисткия режим - които включваха нападения срещу ирански граждани и интереси и нарушаване на националния суверенитет на Ислямска република Иран - беше надлежно осъществен.“ “Ако ционисткият режим се осмели да реагира или да извърши нови злонамерени действия, ще последва последващ и съкрушителен отговор. На регионалните държави и поддръжниците на ционистите се препоръчва да се разделят с режима“, добавя мисията.  

Говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) контраадмирал Даниел Хагари съобщи след нападението, че от Иран срещу Израел са изстреляни 180 балистични ракети, като нарече това “тежка и опасна ескалация“. Той предупреди, че атаката “ще има последствия“

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също предупреди за “тежки последици”, ако Иран атакува Израел, след като по-рано във вторник високопоставен служител на Белия дом предупреди, че Иран “неминуемо” подготвя изстрелване на балистична ракета.  

ЦАХАЛ все още не са съобщили за жертви от ударите, но палестински официални лица обявиха смъртта на палестинец в град Йерихон на Западния бряг вследствие на наранявания от шрапнел - (артилерийски боеприпас с готови поразяващи елементи. Предназначен е за поразяване на жива сила, кавалерия, небронирани цели - бел.ред.) - получени по време на удара. По данни на израелската полиция най-малко шестима души са били убити, а 17 са били ранени при стрелба и нападение с нож в Тел Авив малко преди градът да бъде приведен в състояние на тревога в очакване на удари от страна на Иран. 

В изявление, цитирано от Newsweek, израелски служител по сигурността заяви, че в сътрудничество с Централните военновъздушни сили на САЩ израелските военновъздушни сили “са действали по ефективен и прецизен начин, като са прихванали повечето от ракетите - установени са няколко попадения, а щетите се оценяват“. 

По-късно президентът на САЩ Джо Байдън също заяви пред репортери, че официалните лица “все още оценяват въздействието“ на иранските удари, но заяви, че “атаката изглежда е била неуспешна и неефективна“. Той заяви, че администрацията му в момента е в контакт с израелските си колеги относно потенциалния отговор. 

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху свика заседание на кабинета по сигурността в бункер в Йерусалим в отговор на ударите, които според него са били "неуспешни”. Израелският премиер предупреди, че Техеран е “направил голяма грешка тази вечер и ще плати за нея“. 

“Ние ще се придържаме към правилото, което сме определили: Който и да ни нападне - ние ще го нападнем“, каза Нетаняху. „Ние се борим с оста на злото.“ 

В писмо, изпратено до ръководството на ООН и цитирано от Newsweek, иранският постоянен представител в ООН Амир Саид Иравани допълнително заплаши с “бърз, решителен и по-силен отговор“, ако Израел отвърне на удара. 

Нападението е вторият път, в който Иран извършва директна атака срещу Израел след предишния кръг от удари, извършени през април. Те бяха предприети в отговор на убийството на висши служители на IRGC в сградата на иранското консулство в сирийската столица Дамаск и също включваха подкрепата на САЩ за защитата на Израел, както и участието на други държави, включително Франция и Йордания. 

Малко след удара през април се съобщава, че Израел е нанесъл удар по система за противовъздушна отбрана в близост до ядрен обект в Иран, въпреки че и двете страни омаловажават инцидента. 

Израел е във война с “Хамас”, откакто палестинската групировка предприе изненадваща атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г., последвана от ракетни удари и удари с дронове, извършени от “Хизбула” от Ливан. С напредването на ЦАХАЛ в Газа през изминалата година насилието между Израел и “Хизбула” се засили до нива, които не са наблюдавани от последната им война, водена през юли 2006 г., разселвайки десетки хиляди хора от двете страни на границата.  

Няколко дни след като обявиха убийството на Насрала, в понеделник ЦАХАЛ заявиха, че са започнали “ограничени, локализирани и целенасочени наземни набези въз основа на точни разузнавателни данни срещу терористични цели и инфраструктура на “Хизбула” в Южен Ливан“. 

“Хизбула” продължава да заявява атаки срещу Израел, като във вторник обяви многобройни операции “в подкрепа на нашия непоколебим палестински народ в ивицата Газа, в подкрепа на неговата доблестна и почтена съпротива и в защита на Ливан и неговия народ“. 

Групировката е водещ член на свързаната с Иран “Ос на съпротивата”, която включва също йеменската “Ансар Аллах”, известна още като движението на хутите, и коалиция от иракски милиции, действащи под общото знаме на Ислямската съпротива в Ирак. Двете фракции също така засилиха ударите срещу Израел, като последната заяви, че във вторник е нанесла удари с крилати ракети по три цели в Израел. 

Ударите са били извършени „в продължение на нашия подход за съпротива срещу окупацията, в подкрепа на нашия народ в Палестина и Ливан и в отговор на кланетата, извършени от узурпиращото образувание срещу цивилни граждани, включително деца, жени и възрастни хора“, според Ислямска съпротива в Ирак. 

Макар че Ислямска съпротива в Ирак отрича съобщенията за нападения срещу американски военни позиции в близост до военновъздушната база “Айн ал-Асад” в Ирак, Координационният комитет на иракската съпротива отправи директно предупреждение към американските сили в региона в съответствие с неотдавнашната ескалация. 

„Ако американците се намесят в каквито и да било враждебни действия срещу Ислямската република или ако ционисткият враг използва иракското въздушно пространство, за да извършва бомбардировки на нейна територия, всички американски бази и интереси в Ирак и региона ще бъдат наша мишена“, заяви комитетът. 

Междувременно в два поста, публикувани в официалния акаунт на Ислямска съпротива в Ирак в X, на иврит и персийски език, иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей предупреди във вторник, че “с Божията помощ ударите на съпротивителния фронт по износеното и разлагащо се тяло на ционисткия режим ще стават все по-мощни и болезнени“. 

В по-ранно послание на арабски език, придружено от илюстрация на изстрелване на ракети от подземен комплекс, Хаменей сподели откъс от Корана, гласящ: “Помощ от Бога и неминуема победа“. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Разруха и болка: Войната между "Хамас" и Израел

* Във видеото: Иран изстреля около 250 балистични ракети срещу Израел

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Народ, който си мие трамваите с ракия, не може да бъде унищожен!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Лекари, учители, археолози: Мечтаните професии на звездите

Лекари, учители, археолози: Мечтаните професии на звездите

Любопитно Преди 16 минути

Много известни лица са имали детски мечти, които са били коренно различни от това, което се е превърнало в тяхна реалност

Внимание! Мамят за големи обезщетения при безработица

Внимание! Мамят за големи обезщетения при безработица

Пари Преди 1 час

В НОИ проверяват дали пътуват зад граница и учат ли децата им

Митничари задържаха недекларирани над четвърт милион лева на „Капитан Андреево”

Митничари задържаха недекларирани над четвърт милион лева на „Капитан Андреево”

България Преди 1 час

Това е станало при две проверки - на камион и на автобус

Главчев: Правителството не е и няма да обсъжда въвеждането на винетки по Околовръстния път на София

Главчев: Правителството не е и няма да обсъжда въвеждането на винетки по Околовръстния път на София

България Преди 1 час

Това заяви служебният премиер в началото на днешното правителствено заседание

С 2,37 промила алкохол: Шофьор удари патрулка в Добрич и опита да избяга

С 2,37 промила алкохол: Шофьор удари патрулка в Добрич и опита да избяга

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал на булевард „Трети март” в града

Спецакция на полицията в Разградско

Спецакция на полицията в Разградско

България Преди 2 часа

Обект на проверките са търговски обекти, заложни къщи, автоморги и други места

<p>Къде греши Западът спрямо Путин?&nbsp;</p>

Кърт Волкър: Къде греши Западът спрямо Путин?

Свят Преди 2 часа

Пред ДВ той прогнозира как биха се променили отношенията на САЩ с Русия и Украйна, ако Тръмп отново стане президент

Моментът е исторически. Мексико се управлява от жена и тя е с български корени

Моментът е исторически. Мексико се управлява от жена и тя е с български корени

България Преди 2 часа

Потомката на български евреи Клаудия Шейнбаум получава тежко наследство: в страната има над 100 000 безследно изчезнали, насилие, корупция, бедност

Женени ли са Хоакин Финикс и Руни Мара?

Женени ли са Хоакин Финикс и Руни Мара?

Любопитно Преди 2 часа

Актьорът предизвиква слухове за брак, след като нарече Руни Мара своя „съпруга“

<p>&quot;Не бива да забравяме, че през 2012 г. България също беше обект на атака, организирана от &quot;Хизбула&quot;</p>

Поптодорова: Не бива да забравяме, че през 2012 г. България също беше обект на атака, организирана от "Хизбула"

България Преди 2 часа

Няма друга държава, която да е обект на целенасочени атаки за унищожение, каквато е Израел, заяви бившият ни посланик в САЩ

СЗО с шокиращи данни за децата: Контролирайте смартфоните като цигарите

СЗО с шокиращи данни за децата: Контролирайте смартфоните като цигарите

Свят Преди 2 часа

Едно от 10 деца показва симптоми на пристрастяване към мобилното устройство

Vivacom с 50% отстъпка на първите в страната бустери за скорост

Vivacom с 50% отстъпка на първите в страната бустери за скорост

Технологии Преди 3 часа

Новите бустери се активират бързо и лесно през мобилното приложение My Vivacom

Шеф Манчев: Как да използвате вашите силни страни

Шеф Манчев: Как да използвате вашите силни страни

Любопитно Преди 3 часа

Ще имаме удоволствието да чуем мотивиращите му думи за професионален и личностен успех като част от топ лекторите на Future Forum

От имиграцията до икономиката: Ванс и Уолц влязоха в сблъсък по куп въпроси (ВИДЕО/СНИМКИ)

От имиграцията до икономиката: Ванс и Уолц влязоха в сблъсък по куп въпроси (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

На състоялите се тази нощ вицепрезидентски дебати имаше много политически разногласия