7

П реди броени часове пикът на популярност на България в Европа рязко нарасна. Като по традиция отново се "окъпахме" в негативна слава, в случая измерена в пет конкретни имена - Галина Николова (39 г.), Гюнеш Али (34 г.), Стоян Стоянов (28 г.), Цветка Тодорова (53 г.) и Патриция Панева (27 г.).

Петима наши сънародници, за които със сигурност можем да кажем, че притежават завиден умствен потенциал, който вероятно би бил от изключителна полза на обществото, ако бе използван ЗА него, а не СРЕЩУ него.

Горе: Постер на култовия филм на Стивън Спилбърг "Хвани ме, ако можеш", в който Леонардо ди Каприо е в ролята на Франк Абагнейл - реална личност, откраднала милиони от банковата система на САЩ чрез редица измами

Те бяха осъдени на общо 25 години и 5 месеца затвор за измама със социални помощи и обезщетения във Великобритания в размер на... впечатляващите 54 милиона паунда. Това е най-мащабното подобно престъпление въобще в историята на Англия и Уелс и сама по себе си схемата, по която се е случвала фалшификацията, е толкова детайлна и изпипана, че спокойно може да ви хрумнат асоциации с някои холивудски филми. Убедете се сами.

Главните действащи лица

Основни участници в измамата са петимата горепосочени българи, но по-значимата роля е тази на Галина Николова и Гюнеш Али, които са "мозъкът" или архитектът на престъпната схема. Неслучайно и точно те получиха най-сериозните присъди, следователно осем години и седем години и 6 месеца затвор.

Двамата са и в интимни отношения - факт, който допълнително е улеснявал съвместната им дейност. Галина пристига в Лондон като чистачка през 2017 година срещу годишна заплата от 10 000 паунда. От своя страна Гюнеш е строителен работник и също не е особено доволен от приходите си.

Именно те инициират бъдещия бизнес, към който постепенно присъединяват няколко хиляди души (Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева обаче са с физическо присъствие в схемата, което е и причината също да бъдат считани за основни действащи лица в групата).

До май 2021 г., когато е датата на първоначалния им арест, те вече са милионери. След полицейската акция, двамата опитват да избягат обратно в България, като Али успява, но през февруари 2023 г. е екстрадиран обратно в Обединеното кралство. 

Схемата

За срок от 4,5 години Галина, Гюнеш, Стоян, Цветка и Патриция подават хиляди фалшиви молби към горепосоченото Министерство на труда и пенсиите във Великобритания (DWP) по т.н. "универсален кредит". По същество това е вид социална помощ за бедни и безработни, която преди около 10 години замени и обедини 6 други вида помощи в социалната система на Острова.

За да бъде удостоворено наличието на хората зад тях, са представяни и фалшиви договори за работа, за наеми на жилища, фишове за работна заплата, бележки от детски градини и т.н. Така се е "доказвало" че горепосочената бройка са социално слаби и имат право на социална помощ по програмата, която в повечето случаи е около 2000 паунда на месец. 

Логичният първи въпрос тук е: А реални хора ли са тези 6000 души, през чиято самоличност са прехвърляни сумите, достигнали впечатляващата цифра от 54 млн. паунда обезщетения? Отговорът е "Да" или поне по-голямата част от тях (известна част от заявленията са с фалшиви самоличности).

Именно това се оказва и "препъни камъкът" чрез който всъщност е установена фалшификацията. Повечето имена от тези 6000 души не само съществуват, но и първоначално са се съгласили доброволно да участват в схемата срещу съответното заплащане и превеждане на процент в сметка на организаторите всеки месец. 

Това са реални българи от ромския квартал "Надежда" в Сливен, с нисък образователен ценз и действително социално слаби, но не във Великобритания, а у нас. При задвижването на процеса, те действително първоначално са получавали сума от 2000 до 2500 паунда като "участници" в схемата, но в даден етап парите към тях секват, за да бъдат превеждани единствено по сметките на петте главни действащи лица, които пък от своя страна са взимали 500 до 800 паунда за "консултантски услуги" за всяко заявление. 

От "бенефициенти" хората в Сливен внезапно се оказват в ролята на "жертви", но и няма какво да направят, тъй като не могат да се обърнат към полицията заради факта, че също са част от престъплението.

Същевременно организаторите са изключително умели, като в магазина им в Лондон, който е бил "основната щаб квартира", крият и стотици мобилни телефони, всеки от който е поименен и дава възможност съответното лице "да отговори" в случай, че бъде потърсено от властите и да удостовери наличието си във Великобритания.

Още по-лесно е по време на пандемията от Ковид, когато почти всичко се случва онлайн и се монтират масово фалшиви кадри с деца и хора като доказателствен материал, публикуван в социалните мрежи и прочие.

Пробивът 

Както често се случва, основният пробив и разкритието на схемата идва от .. детайлите. ГДБОП в Сливен установява масова промяна в социалния статус на голяма част от живущите в квартал "Надежда". Те започват да се сдобиват с луксозни апартаменти, нови автомобили, да демонстрират публично финансовите си възможности и това привлича вниманието на полицията.

Горе: "Един от клиповете, намерени в телефоните демонстрира явно луксозния живот, който измамниците са водили"

Започва разследване, при което властите ни се сдобиват с информация за измамата и веднага подават сигнал до британските си колеги. Оттам стартира и разследването на Острова, което не отнема и толкова дълго време, преди измамата да бъде разкрита, а петимата българи арестувани. Скоро след това те се признават и за виновни. 

Арестът

При обиска в имотите на заподозрените, полицията открива няколко пакета с пари в брой на стойност около 750 000 паунда, натъпкани в пазарски чанти и куфари, дизайнерски стоки и вещи, сред които маркови часовници, якета и очила, както луксозен автомобил, по данни на Кралската прокурорска служба. Открити са и редица доказателства за измамата, както и редицата мобилни телефони, чрез които е случвала част от измамата.

В разменени съобщения, се вижда и че те са се подигравали и с "наивността на британската социална система и Министерството на труда и пенсиите (DWP)", в други видеа се виждат и кадри от луксозния живот, който измамниците са водили. Като цяло, всичко нужно, за да бъде разобличена схемата и доказана вината им, вече е налице. 

Присъдите

Най-голяма присъда логично получи Галина Тодорова като основен организатор на измамата - 8 години затвор, като четири от тях трябва да излежи и след това ще има право да поиска предсрочно освобождаване. Али бе осъден на 7 години и 6 месеца (3 месеца приспаднати, тъй като е лежал у нас), но ще излежи цялата си присъда, след като през 2021 година избяга в България и бе екстрадиран обратно през 2023 г. 

Стоян Стоянов получи 4 години (право на молба за предсрочно освобождаване след половината). Най-младият член на бандата, Патриция Панева - 3 години и 2 месеца затвор, а Цветка Тодорова - 3 години, но тъй като вече е лежала в ареста около година и половина, бе взето решение да бъде освободена. Всички имат право да обжалват присъдите в срок от 28 дни.

Горе: Моментът на ареста в Лондон 

След края на делото, съдия Дейвид Арънбърг ги предупреди, че могат да бъдат депортирани, след като излежат нужното време и посочи, че е взел предвид самопризнанията, излежаното време и редица смекчаващи вината фактори. Въпреки това изрази съжаление, че според действащите закони, максималната присъда за подобно престъпление е 10 години на човек. "Това е кумулативно най-голямото дело, което някога е било разглеждано от съда за измама с обезщетения от DWP. Случаят беше труден за разплитане и повдигане на обвинения", добави той.

Свърши ли всичко?

Ако се доверим на публикации в британската преса, всъщност разследването и установените присъди са само началото. Властите на Острова продължават усилено да работят по случая, като според някои експерти, присвоените суми могат да нараснат до над 100 млн. паунда.

Министерство на труда и пенсиите във Великобритания (DWP)
Министерство на труда и пенсиите във Великобритания (DWP) Източник: iStock

Както биха казали някои, българският гений винаги е умеел лесно да удивява света. Изборът в коя посока обаче да е това, винаги е бил решаващ...

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силна буря удари Монтанско

Силна буря удари Монтанско

България Преди 2 минути

Облаците са били градоносни, като по тях е имало стрелба

Кралицата на еротиката Емануела се завръща на голям екран (ВИДЕО)

Кралицата на еротиката Емануела се завръща на голям екран (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Новата продукция ще се появи в края на септември 2024 година

Гол мъж нападна жена насред село край Каспичан

Гол мъж нападна жена насред село край Каспичан

България Преди 2 часа

По случая се води разследване

Брад Пит

И най-горещият мустак на Холивуд е....

Любопитно Преди 3 часа

Дали мустаците са на мода или не, няма значение. Важното е, че винаги провокират внимание...

Катастрофа на тирове блокира АМ "Тракия"

Катастрофа на тирове блокира АМ "Тракия"

България Преди 3 часа

Инцидентът е настъпил в платното в посока София

Съдят за подкуп инспектор, служител на Община Варна

Съдят за подкуп инспектор, служител на Община Варна

България Преди 3 часа

Обвиняемият поискал да му бъдат платени 10 000 лева, за да не изпълни правомощията си

Постоянен арест за обвинения в шпионаж украинец

Постоянен арест за обвинения в шпионаж украинец

България Преди 3 часа

Решението на съда бе взето при закрити врата и е окончателно

Задържаха служител за пожара в магазин в Разград

Задържаха служител за пожара в магазин в Разград

България Преди 3 часа

Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че по непредпазливост е запалил чужд имот

"Беше ми трудно да дишам": Как ужасяващата жега промени туризма в Европа

"Беше ми трудно да дишам": Как ужасяващата жега промени туризма в Европа

Свят Преди 3 часа

Някои туристически компании отчитат повишен интерес към по-студени дестинации

"Моята бисексуалност не е тайна“: 10 звезди, които разкриха своята ориентация

"Моята бисексуалност не е тайна“: 10 звезди, които разкриха своята ориентация

Любопитно Преди 3 часа

Разберете какво казаха тези знаменитости за своята сексуалност

Герт Вилдерс

Новото правителство на Нидерландия положи клетва пред краля (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Това е най-крайнодясният кабинет в историята на страната

Проблем в електронната система на Гаранционния фонд блокира работата на застрахователните компании

Проблем в електронната система на Гаранционния фонд блокира работата на застрахователните компании

България Преди 4 часа

Възпрепятствано е издаването на полиците по задължителната за водачите "Гражданска отговорност"

Автомобил се удари в бетонна стена и се преобърна на пътя между Симитли и Кресна

Автомобил се удари в бетонна стена и се преобърна на пътя между Симитли и Кресна

България Преди 4 часа

Жената, шофирала колата, е транспортирана за преглед в Многопрофилна болница за активно лечение - Благоевград

<p>Пореден тежък инцидент с тротинетка в Русе</p>

Пореден тежък инцидент с тротинетка в Русе, 17-годишно момиче със счупен череп

България Преди 4 часа

Пострадалата е откарана в Университетската болница „Канев“ в града

ЕК отпуска до 25 млн. евро за преструктуриране на "Български пощи"

ЕК отпуска до 25 млн. евро за преструктуриране на "Български пощи"

Пари Преди 4 часа

Мярката ще позволи на дружеството да възстанови дългосрочната си жизнеспособност