И кономическата криза, през която преминава Аржентина, вече започна да се усеща в сектор, за който никога не бихме помислили. Тази страна е известна със своята култура и плодотворната си земеделска индустрия. Все повече и повече аржентинци обаче трябваше да спрат да ядат говеждо месо поради високата му цена и се насочиха към алтернативни продукти, като пилешкото например.
Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Гонсало Вилар в своя репортаж от Буенос Айрес, Аржентина.
“Понякога трябва да си забраня да ям това, което ми се иска. Опитвам се да променя малко хранителните си навици”, казва пенсионерката Мария Мояно.
Преди две години Организацията на ООН за прехрана и земеделие класира Аржентина като страната с най-висока консумация на говеждо месо на глава от населението (с 46,9 килограма). Но сега, поради поскъпването, през последните два месеца потреблението на месо е намаляло с около 12%, разкриват от Търговско-промишлената камара за месо и месни продукти.
През последната година цената на месото се е увеличила с 307%, според доклад на Аржентинския институт за насърчаване на производството на говеждо. Цифра, която дори надвишава годишната инфлация в Аржентина, която според официалните данни възлиза на 211,4%.
“Ходенето до супермаркета е травмиращо, защото всичко е много скъпо“, коментира медицинската сестра Марсело Фриас.
Президентът Хавиер Милей увери, че инфлацията постепенно ще намалява през следващите месеци. Мнозина вярват, че тази прогноза ще се сбъдне, но се опасяват за бъдещето на личните си финанси и ежедневните си разходи.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!