7

А ко Южна Корея наруши въздушното пространство или територията на Северна Корея още веднъж, ще бъде предприета „незабавна ответна атака“, предупреди наскоро високопоставен служител.

В събота служител на севернокорейското министерство на отбраната каза, че властите са открили южнокорейски дрон в един от районите на Пхенян, който се е „разбил“ до седмица по-рано. Той е бил предназначен за разузнаване на далечни разстояния, каза Пхенян, и може би е бил предназначен да разпространява съобщения срещу режима, според държавната новинарска агенция на Северна Корея KCNA. 

Ако това се случи отново, каза служителят, Северна Корея ще бъде принудена да отговори. 

Този тип войнствени послания не са нещо ново за Пхенян. 

"Наемници и пушечно месо": Южна Корея за севернокорейските военни в Русия

„Едностранчивите твърдения на Северна Корея не си заслужават проверка, нито заслужават отговор“, заяви южнокорейското министерство на отбраната след предполагаемата атака с дрон. Но „ако безопасността на нашите граждани бъде застрашена по някакъв начин“, Южна Корея каза оттогава, „нашите военни ще отговорят със строг и задълбочен ответен удар“. 

Напрежението на разделения полуостров е най-голямото от години. По-рано този месец Северна Корея взриви части от пътища и железопътни линии, водещи към границата, след като нейната армия заяви, че "напълно ще раздели" двете Кореи под облака на "непосредствената опасност от война". 

Двете нации все още са в конфликт от примирието, което отбеляза края на Корейската война през 1953 г. 

Тъй като сега се смята, че Пхенян е изпратил войски в Русия, вероятно за разполагане в Украйна, донякъде изненадващите ходове на Северна Корея повдигат въпроса: може ли отшелническата нация сега сериозно да се готви за война с южния си съсед? 

Възпламенителни точки на напрежение 

Пътят на Северна Корея през последните години, под ръководството на върховния лидер Ким Чен-ун, се насочи в нова посока, като езикът около докладваните набези на дронове и прекъсването на транспорта през полуострова е ключова част от това, каза Андрю Йео, старши сътрудник в Центъра за политически изследвания в Азия към института Брукингс във Вашингтон, окръг Колумбия. 

Пхенян официално се отказа от целта за обединение с юга, цел от десетилетия, която определи Сеул като "основен враг". Възпламенителни точки на напрежение като балони, пълни с боклук, плъзгащи се над границата и високоговорители, взривяващи се през демилитаризираната зона, осеяха последните няколко месеца на остри отношения. 

Срещите на високо равнище между Корея през предишните години вече са твърдо част от миналото, Ким притегля страната много по-близо до руския президент Владимир Путин, докато тревогите на Сеул се задълбочават от предаването, което се смята, че Москва предоставя на Пхенян със своите оръжия – включително ядрени - програми за развитие. 

Вътрешната и външната политика на Северна Корея претърпя истински обрат през последните няколко години, каза Йео.  

„Те сигнализират, разбира се, на Южна Корея и останалия свят, че вече не търсят обединение. Но определено, според мен, отчасти е да подсилят тази идея за собствения си народ в подготовка за, може би, нещо по-голямо“, каза Йео.  

„Мисля, че те използват всичко това, за да се опитат да илюстрират на своите хора, че Южна Корея наистина е враждебна държава, че искат да погълнат Северна Корея."

Как Северна Корея може да скара Русия и Китай

Северна Корея и Русия 

Но всякакъв вид съгласувана атака на юг не е краткосрочна цел, каза Йео. 

"Северна Корея не е готова да атакува. Щяхме да видим много повече мобилизация към междукорейската граница, ако случаят беше такъв, но това полага основите за създаване на по-враждебна политика с Южна Корея", каза той.  

Рамон Пачеко Пардо, професор по международни отношения в Кралския колеж в Лондон, се съгласи, като каза: „Няма признаци за необичайни движения от севернокорейската армия, които да показват подготовка за война, по начина, по който имаше признаци, когато Русия се готвеше да нахлуе в Украйна." 

„Ако режимът на Ким се подготвяше за конфликт, той би искал да държи всички свои войски в готовност в самия Север“, каза той пред Newsweek. 

САЩ потвърдиха в сряда, че разполагат с "доказателства" за севернокорейски войски в Русия, след като южнокорейски и украински официални лица заявиха, че повече от 10 000 бойци на Пхенян са били изпратени в Русия. 

Как Украйна се готви за севернокорейските войници

Южнокорейската шпионска агенция съобщи в сряда, че около 3000 служители са пристигнали в руските бази, а останалите 7000 ще бъдат разположени до края на годината, според южнокорейските медии. Това е двойно повече от първоначалната цифра на персонала на специалните сили в Русия, дадена от агенцията миналата седмица. 

Украинското военно разузнаване предполага, че около една четвърт от около 10 000 войници първоначално ще се насочат към южната руска област Курск, където продължават сблъсъци с украинските войски. 

Досега нито една официална армия от държава извън руско-украинската война не е изпратила войски на фронтовите линии, ход, който би бил значителна промяна. 

Пхенян, който подписа пакт за взаимна отбрана с Москва по-рано тази година, предостави значителни боеприпаси и ракети за военните усилия на Русия. 

Националната разузнавателна служба на Сеул (NIS) по-рано каза, че севернокорейските войници, изпратени в редица бази в Далечния изток на Русия, са били оборудвани с руски военни униформи, руско произведени оръжия и фалшиви документи, в които се твърди, че бойците са жители на региони в Сибир. 

КНДР отрича да предоставя войски на Москва

„Изглежда, че те са се маскирали като руски войници, за да скрият факта, че са били изпратени на бойното поле“, каза NIS. „Очаква се войниците да бъдат изпратени на предните линии веднага щом завършат обучението си за адаптация“, добави агенцията. 

Кадри, публикувани онлайн от руски и украински източници през последните дни, изглежда показват севернокорейски войници на руски полигон в Далечния източен регион Приморски, който граничи със севернокорейска територия. 

За Северна Корея обаче може да има големи ползи от това нейните войски да водят действия срещу украинските сили - нещо, което Южна Корея вероятно е наясно. 

„Това са възможности за Северна Корея наистина да укрепи армията си“, каза Йео. „Мисля, че Северна Корея иска нейните войски да получат знания от първа ръка за опита на Русия на бойното поле“, добави Пачеко Пардо. 

Приблизително 10 000 войници са малка част от нейната 1,2-милионна армия, която не е воювала от 50-те години на миналия век. 

„По-специално, Северна Корея може да получи ценна информация за начина, по който нейните оръжия работят или не работят в сценарий на реална война, като се има предвид, че Русия използва ракети и артилерийски снаряди, предоставени от режима на Ким.“ 

Какво знаем за участието на КНДР във войната в Украйна

Гардиън съобщи по-рано този месец, че "десетки" севернокорейски военни инженери са били разположени, за да помогнат на Русия при изстрелването на ракетите KN-23 на Пхенян, цитирайки анонимен украински източник. 

През февруари киевската служба за сигурност СБУ заяви, че Русия е изстреляла повече от 20 ракети Hwasong-11, известни също като ракети KN-23 и KN-24, в Украйна от края на декември, убивайки най-малко две дузини цивилни през това време. 

Смята се, че Hwasong-11 е подобна на руската балистична ракета с малък обсег на действие “Искандер-М”, което предизвиква спекулации за ролята на Москва в разработването на оръжието. 

Но има въпроси относно това колко точни или ефективни са севернокорейските ракети. Тестването на ракетите – и привеждането на войските в бойна готовност – може да помогне на Пхенян да промени и надгради технологията си в подготовка за вътрешна употреба. 

Това обаче също така дава възможност на западните правителства и техните съюзници, като Южна Корея, да анализират настоящия арсенал на севера. 

„Не казвам, че Северна Корея иска конфликт точно сега, но това е като обръщане на голям кораб, отнема известно време“, каза Йео.

Припомняме и тази галерия от нашия архив:  

Внимание, диктатор зад волана! Вижте скъпия подарък от Путин към Ким

* Във видеото: Путин подари на Ким Чен-ун руски автомобил

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Путин: Два пъти Украйна се обърна към Русия за мир

Путин: Два пъти Украйна се обърна към Русия за мир

Свят Преди 8 минути

По думите на руския президент това е станало с посредничеството на Турция

Изкуствен интелект

„Много съжалявам, че използвах изкуствен интелект, за да мамя в университета"

Любопитно Преди 16 минути

Цялата история на студентката и защо съжалява може да прочетете в следващите редове

Умишлен палеж край Пирдоп, извършителите са установени (СНИМКА)

Умишлен палеж край Пирдоп, извършителите са установени (СНИМКА)

България Преди 40 минути

Вечерта на 24 октомври граждани, във видимо нетрезво състояние, запалили хвойнови храсти

Здраве от слънцето – как да си набавим витамин D през студените месеци

Здраве от слънцето – как да си набавим витамин D през студените месеци

Любопитно Преди 1 час

Разбери повече за благоприятното действие на слънчевите лъчи и не само

Инсталирани са 9 510 машини в страната и чужбина за вота в неделя

Инсталирани са 9 510 машини в страната и чужбина за вота в неделя

България Преди 1 час

Това сочат данни на "Сиела Норма", докладвани в ЦИК

Снимката е илюстративна

Най-тежката загуба на Наполеон: Битката с хиляда заека

Любопитно Преди 1 час

Грандиозният лов е завършил с пълно поражение, разкрито век по-късно

НАСА

Тестът на НАСА за слънчево платно - с леки проблеми

Любопитно Преди 1 час

Слънчевите платна използват силата на светлината, за да задвижват космическия кораб напред

д

Почина американският певец и носител на "Грами" Джак Джоунс

Свят Преди 1 час

Джон Джоунс започва певческата си кариера през 50-те години на миналия век

.

Гризли 399: Най-известната мечка в света е блъсната и убита от автомобил

Свят Преди 1 час

Тя оставя след себе си малко мече, чието местонахождение засега е неизвестно

Кои са 12-те души, стъпили на Луната

Кои са 12-те души, стъпили на Луната

Любопитно Преди 1 час

Първите двама са Нийл Армстронг и Бъз Олдрин с Аполо 11 на 20 юли 1969 г.

<p>Колко и какви сигнали за изборни нарушения са постъпили в МВР</p>

Колко и какви сигнали за изборни нарушения са постъпили в МВР до момента

България Преди 2 часа

Образувани са 110 досъдебни производства, като са задържани 51 души

Делото "Цалапица": Прокуратурата поиска по-тежко наказание за близнаците Динкови

Делото "Цалапица": Прокуратурата поиска по-тежко наказание за близнаците Динкови

България Преди 2 часа

На братята ще бъде приспаднато времето на задържане в ареста, което до момента е година и три месеца

Възрастна жена загина при пожар в Белене

Възрастна жена загина при пожар в Белене

България Преди 2 часа

Сигналът за горяща къща е постъпил в четвъртък сутринта

<p>Ще пуснат ли на свобода братята Менендес, убили родителите си?</p>

Смразяващият случай "Менендес": Възможно предсрочно освобождаване след 34 години затвор

Свят Преди 3 часа

"Вярвам, че те са платили дълга си към обществото"