Зв ворени са от началото на годината 67 предприятия - 48 месопреработвателни и 19
млекопреработвателни - които не отговарят на
изискванията на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на
Министерството на земеделието и храните.
С решение на Европейската комисия до 31
декември 2009 г. беше даден преходен период за 585 месо- и
млекопреработвателни предприятия в България да отговорят на
европейските санитарни и хигиенни изисквания.
Одобрени за търговия с ЕС са общо 518 предприятия - 330
месопреработвателни и 188 млекопреработвателни.
В случай че някое от затворените предприятия покрие
изискванията на ЕС в бъдеще, то може отново да бъде пуснато в
действие, но с нова регистрация в Националната
ветеринарномедицинска служба.
Месодобивните и месопреработвателните предприятия, включени
в списъка, са 378. От тях 330 са изпълнили структурните
изисквания на ЕС и са одобрени за търговия със страните-членки и
с трети страни.
За останалите 48 предприятия са издадени
заповеди от Националната ветеринарномедицинска служба за
преустановяване на дейността им.
Млекопреработвателните предприятия са общо 207. От тях 188
са изпълнили структурните изисквания и са одобрени, а 19 не
отговарят на нормите и за тях са издадени заповеди за
преустановяване на дейността им.
Между 10 ноември и 19 декември инспекторите от ДВСК са
проверили последните 53 предприятия - 13 млекопреработвателни и
40 месопреработвателни, на които беше даден преходен период.
27
от тях са покрили изискванията на европейските регламенти, а на
26 е разпоредено да прекратят производствената си дейност от 1
януари.
Окончателното решение за състоянието на тези 53 предприятия
трябва да се вземе след гласуване в ЕК, което предстои,
отбелязват от Министерството на земеделието.
На затворените
предприятия е било разрешено да продават продукция на българския пазар до 31 декември 2009 г.
От министерството уточняват, че одобрените за търговия с ЕС
млекопреработвателни предприятия могат да продължат да
обработват неотговарящо на изискванията сурово краве мляко до
изтичането на преходния период за българските ферми, които
трябва да покрият тези изисквания. Това означава - още две
години.
В зависимост от технологичното си оборудване тези
предприятия или ще произвеждат от неотговарящо краве мляко
сирена, зреещи най-малко 60 дни, които се продават на всички
пазари, или ще произвеждат млечни продукти за продажба само в страната.
Затвориха 67 месо- и млекопреработвателни фирми
До края на миналата година беше даден преходен период за 585 предприятия да отговорят на европейските санитарни и хигиенни изисквания
10 януари 2010, 14:07
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!