Още по темата

Четирима души загинаха, включително полицай, който беше намушкан с нож при нападение пред сградата на британския парламент в центъра на английската столица Лондон, съобщи "Гардиън" (The Guardian), цитирайки Марк Роули ръководителя на антитерористичното звено в Лондон, който даде пресконференция.

Най-малко 20 души са ранени, сред тях и трима полицаи.

Роули предупреди, че в следващие няколко дни по улиците на Лондон ще има засилено полицейско присъствие. "Това е ден, за който бяхме подготвени, но се надявахме никога да не се случи, за съжаление той вече е факт", каза той.

ВИЖТЕ СИТУАЦИЯТА ПРЕД БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

От полицията заявиха, че се отнасят към инцидента пред парламента като към терористично нападение, докато не бъде установено обратното,

информира по-рано Би Би Си (BBC).

Политици и журналисти, намиращи се в сградата, написаха в социалните мрежи, че са чули силен трясък отвън. Депутатите са чули "три или четири" изстрела.

Очевидци разказват, че са видели хора с наранявания и мъж с нож.

В района на Уестминстърския мост кола е блъснала пешеходци и после е катастрофирала.

По информация на Би Би Си това е колата на нападателя, който излязал от автомобила, изтичал към портите на двореца Уестминстър (бел. ред. сградата на парламента) и намушкал полицай. По информация на очевидци той е бил застрелян, докато се приближавал към друг полицай, стискайки нож в ръката си.

"За момента няма информация за пострадали български граждани в Лондон",

заяви пред NOVA посланикът на България в британската столица Константин Димитров. Той уточни все пак, че полицията още не дава информация за националността на пострадалите и починалите.  

Посланикът посъветва съгражданите ни в Лондон да избягват централната част на града и най-вече района около парламента. "Движението там е блокирано, операцията на полицията продължава", заяви посланикът.

На работещите в парламента им беше казано да стоят по офисите си.

Камарата на лордовете тъкмо е започвала редовната си следобедна сесия, когато е станал инцидентът пред парламента. Десетки полицаи са влезли в сградата на парламента.

Някои от тях носели щитове.

Британският премиер

Тереза Мей свиква среща на правителствения кризисен комитет "Кобра"

във връзка с нападението.

Кметът на Лондон Садик Хан излезе с изявление: "Налице е сериозен инцидент близо до площада пред парламента, който се случи този следобед. Полицията го третира като терористично нападение, докато не бъде доказано обратното. Започнало е незабавно разследване. Мислите ми са с тези, които бяха засегнати от нападението и със семействата им. Искам да изразя благодарността си към полицията и аварийните служби, които работят усилено и показват огромна смелост в тези изключително трудни обстоятелства".

Инцидентът в Лондон се случва точно една година след кървавите атентати в белгийската столица Брюксел, при които загинаха 32 души.