Мд дународната
природозащитна организация WWF организира открита дегустация на храни
от "земеделски земи
с висока природна стойност" в
София. Събитието ще
се проведе от 11 до 14 ч. тази събота в хотел "Рила".
Посетителите
на фестивала ще могат да опитат биволско,
каракачанско овче и козе кисело мляко
и сирена от различни краища на България,
традиционни тестени изделия от Русенски
Лом, пчелен мед от бял трън и много други продукти.
Производителите
пък ще разкажат как се приготвят
храните и как това помага на самите
тях, техните семейства и природата.
Полуестествените
ливади и пасища са едни от най-ценните
екосистеми на земеделския ландшафт. В
продължение на векове те са били
използвани за паша или за сено и така
постепенно са се превърнали в местообитания
на ценни растителни и животински видове
- в т.нар. "земеделски земи с висока
природна стойност", обясняват от WWF.
Почти
1/3 от пасищата и ливадите в страната ни
попадат в тази категория и могат
да получават допълнителна финансова
подкрепа от Европейския съюз.
Опазването
на биоразнообразието в тези земеделски
земи е лесно. Изисква се само продължаване
на традиционните нискоинтензивни
земеделски практики на паша и сенокос,
както и избягване на агрохимически
продукти като изкуствени торове и
пестициди, отбелязват от организацията.
Във
всички страни от ЕС с изключение на
България има специално законодателство,
което позволява на фермерите да
преработват малки количества продукция
във фермите си и да я продават законно
на крайни клиенти, ресторанти и магазини.
Разбира
се, за да получат това право, те трябва
да спазват стриктно изискванията за
хигиена и безопасност на храните.
Това
обикновено са малки ателиета за
преработка, често с размерите на една
стая. Във Франция например над 100 хил.
ферми (15% от всички) преработват и продават
част или цялата си продукция директно.
ЕС
позволява на националните правителства
да разработят ясни и гъвкави изисквания
за преработката на храни във фермите и
за директните продажби. Последна се
възползва Румъния, която въведе такива
норми преди две години. България е
единствената европейска страна, която
не е помислила по въпроса, припомнят от
WWF.
Проектът
"Фермерите и опазването на земеделските
земи с висока природна стойност" се
осъществява с подкрепата на ЕС. Фестивалът
на храните, които помагат на природата,
се провежда в партньорство с коалиция
"Чиста храна, честен поминък".
WWF организира дегустация на екохрани в София
Посетителите ще могат да опитат кисело мляко и сирена от различни краища на България, традиционни тестени изделия, пчелен мед
21 април 2009, 15:16
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!