Ео опейската комисия е приела два законодателни документа, с които ще се регулират ароматичните вещества в храните, съобщиха от
представителството на ЕК у нас.
Само ароматичните вещества в списъците с одобрени
вещества ще могат да се използват в хранителната промишленост.
Използвани да променят вкуса и/или мириса на храната, ароматичните
вещества отдавна намират безопасно приложение в най-разнообразни храни,
например безалкохолни напитки, сладкарски изделия, зърнени закуски,
сладкиши и кисели млека. Сега ароматичните вещества са оценени на ниво
ЕС.
В първия регламент
е предвиден нов, валиден за целия ЕС списък на ароматичните вещества,
които могат да бъдат използвани в храни. Той ще се прилага от 22 април
2013 г., като така на промишлеността на ЕС се дава време да се
приспособи към новите правила.
Всички ароматични вещества, които не са в
списъка, ще бъдат забранени след 18-месечен период на постепенно
извеждане от употреба.
Във втория регламент се предвиждат преходни мерки за други
ароматизатори, като например ароматичните вещества, получени от
нехранителни материали. Той ще се прилага от 22 октомври 2012 г.
В новия списък са включени над 2100 разрешени ароматични вещества. Други
400 ще останат на пазара на ЕС, докато Европейският орган за
безопасност на храните не приключи оценката им. Те се използват отдавна и
вече са били оценени като безопасни от други научни организации.
Списъкът ще бъде наличен в онлайн база данни и ще
позволява на потребителите, предприятията в областта на хранителната
промишленост и на националните органи за контрол на храните лесно да
определят кои ароматични вещества са разрешени и кои не.
Националните правоприлагащи органи имат за задача да гарантират, че
храните, съдържащи неразрешени ароматични вещества, ще се изтеглят от
пазара.
Те информират Европейската комисия и другите държави членки за
въпросното вещество чрез системата на ЕС за бързо предупреждение за
храни и фуражи (RASFF).
ЕК ще публикува онлайн разрешените ароматизатори на храни
Предвиден е нов, валиден за целия ЕС списък на ароматичните вещества, които могат да бъдат използвани в храни
1 октомври 2012, 18:12
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!