Три от четири заразени краставици, от които хамбургския Институт по хигиена и околна среда взе проби, се оказаха от испански производител, обявиха здравните власти в Хамбург.
Произходът на третата краставица не е ясен.
Опасните партиди вече са изтеглени от пазара, а хората бяха посъветвани да спрат да консумират краставици, както и да бъдат особено внимателни със суровите зеленчуци изобщо.
Ешехирия коли, или E.Coli бактериите, се срещат в чревния тракт и обикновено не са опасни, но някои щамове могат да причинят тежки здравословни проблеми.
Според експертите въпросната разновидност - Escherichia coli enterohemorrаgicа (ECEH), е резистентна на повечето антибиотици. Тя причинява тежки
стомашни разстройства, диария и повръщане на кръв
Епидемията пламна преди две седмици в Северна Германия, откъдето се разпространи към северните и южните райони.
Досега са починали четирима души - две от тях жени над 80 години и една на 24 години.
Поне 140 души са били диагностицирани с хемолитично-уремичин синдром, който се причинява от E.Coli и може да доведе до тежка бъбречна недостатъчност.
Заразяването на хората става чрез заразени храни - полусурово месо и сурови зеленчуци. Специалистите предупреждават, че измиването не винаги е достатъчно, и препоръчват зеленчуците да минават през термична обработка при 70 градуса поне за 10 минути.
Те напомнят и за задължителното измиване на ръцете преди хранене и готвене.
Тази година в Германия избухна и друг хранителен скандал - със заразени с диоксин храни. Хиляди ферми бяха затворени след откриване на високи концентрации на токсичното вещество в яйцата и храната за животните.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!