127

Т очно преди три години Крим официално се присъедини към Русия.

Украйна продължава да твърди, че това е нейна територия, Русия се връща назад в историята, за да търси аргументи, а животът на полуострова продължава, продължава и спорът за Крим. На международно ниво Западът продължава да гледа на полуострова като „анексиран“ от Москва.

Според лоялната на Кремъл власт там е наличен икономически подем. Заедно с това обаче дори официалната статистика признава за недостиг на стоки от първа необходимост.

Придвижването към и от континентална Украйна е ограничено и в много случаи възпрепятства хора, които искат да видят близките си. Крим е свързан по суша единствено с Украйна, а с Русия ги разделя тесен провлак. Москва обаче започна строителството на мост, който да даде пряка връзка между полуострова и руската територия.

Вижте руското мегастроителство

Икономически растеж или недостиг

Инвестициите в Крим през изминалата година са нараснали с 28% до 53 млрд. рубли , гласи информация на официалното бюро „Кримстат“, цитирано от проруски издания. През 2016 г. в икономиката на републиката са вложени 52,6 млрд. рубли, което е с 28,2% повече от показателите през 2015 г., уточнява се в доклада. Според правителствената агенция на полуострова са инвестирали бизнесмени от Турция, Италия, Гърция, Израел, Китай, Германия и България.

Дъжд от руски пари за Крим

Каква заплаха са руските бомбардировачи в Крим

В Русия питат законна ли е независимостта на балтийските страни

Според проруския премиер на Крим Сергей Аксьонов, който е на власт от присъединяването преди 3 години насам, през 2016 в Крим има ръст във всички икономически сфери.

Преди два дни Аксьонов заяви, че Путин трябва да бъде доживотен президент. Ако нашият президент Владимир Владимирович Путин отговаряше за тези неща, когато СССР съществуваше, то съюзът нямаше да се разпадне, каза Аксьонов.

Не всички данни на „Кримстат“ обаче са позитивни. Наред с икономически растеж оттам отчитат също сериозно свиване на производството на картофи, зеленчуци, соя и ориз. Хранителните стоки в магазините са поскъпнали с 6,5% спрямо края на 2015г., а собствената продукция на полуострова задоволява едва 30% от потреблението. Липсват отгледаните на място яйца, месо, мляко и зеленчуци. От Русия се вкарват почти половината млечни продукти и близо 30 на сто от месните.

Други данни показват, че в Крим вече е налична доминация на руския бизнес, а броят на малките предприятия е намалял над 10 пъти между 2014 и 2016 година.

Протест пред руското посолство в Киев по повод анексирането на Крим
Протест пред руското посолство в Киев по повод анексирането на Крим Източник: ЕПА/БГНЕС

Само руска телевизия

„Щастливи сме! Завърнахме се вкъщи, отново сме в Русия. Нашите деца растат без война. Това е достатъчно да ни усмихне“, заявява възрастна жителка на столицата Симферопол, интервюирана от изданието „Russia beyond the headlines”. Това е популярната позиция на про-руски настроените граждани, които се радват, че са защитени от Москва.

Същевременно през трите години руско управление много хора губят работата си заради оттеглящите се инвеститори и западните санкции. Киев поддържа търговска блокада спрямо полуострова, а в края на 2015 година прекъсна доставките на електроенергия за 1 милион жители на Крим. Малко по-късно руски доставки компенсираха липсите.

Това е само една демонстрация на тоталната зависимост на полуострова от Русия. Към момента в Крим легално се излъчва единствено аналогова руска телевизия.

При присъединяването преди три години Владимир Путин обеща на жителите на Крим по-високи пенсии, физически мост към Русия, газопреносни връзки и икономическа стабилност. Официално, всичко това е в процес на реализация. Мостът през Керченския пролив, на стойност 3,7 милиарда евро, трябва да бъде построен до края на 2019, като съоръжението ще има 4 автомобилни ленти и железопътно трасе. Пенсиите в Крим също така бяха приравнени на руските.

Противниците на Путин обаче смятат, че той е заблудил новите си поданици, веднъж заради икономическите проблеми и изолацията, и втори път заради репресиите спрямо несъгласните. Руският паспорт, който получават гражданите на полуострова не им позволява да пътуват до страни от ЕС и САЩ.

Тържества в Москва по случай присъединяването на Крим към Русия
Тържества в Москва по случай присъединяването на Крим към Русия Източник: ЕПА/БГНЕС

Според редица правозащитни организации и наблюдатели противниците на анексирането се преследват от властта. Меджлисът, традиционен орган на кримските татари, беше обявен за екстремистка организация.

„Не знам вече как да подходя. Обърнах се към всички възможни инстанции – от най-ниските до най-високите. Има само тишина. Молим се за каквато и да е помощ“, през сълзи казва Умер Ибрахимов, интервюиран от Би Би Си. Неговият син, татарски активист, е задържан от властите, а близките му нямат никаква информация за него от 10 месеца насам.

Недоволството обаче не е достатъчно голямо, а преобладават съгласието на по-възрастните и примирението сред много от младите.

„Всичко се успокои. Всички бяха про-нещо – про-Путин, про-Украйна, про-Русия ... Вече не си говорим такива неща. Украйна не се държи, сякаш сме нейни граждани“, смята младата художничка Светлана Гавриленко.

Официално – няма промяна

В интервю по случай годишната от присъединяването на Крим руския президентски говорител Дмитрий Песков казва, че Владимир Путин е държал „под ръчен контрол“ целия процес. Въпреки „интеграционните“ икономически и други проблеми,  "цената за този исторически поврат е напълно по силите, защото става дума за спасението и обединението на народа със своята страна", казва още Песков.

САЩ и ЕС също поддържат заетите преди 3 години позиции

"Не признаваме и продължаваме да осъждаме това нарушение на международното право. То, както и преди, е пряко предизвикателство към международната сигурност със сериозни последици за международния ред, осигуряващ единството и суверенитета на всички държави“, гласи изявление по поводо годишнината на върховния представител на ЕС за външните работи Федерика Могерини. С него страните от съюза призоваха всички членки на ООН да осъдят анексирането на Крим.

Референдумът на полуострова, с който близо 97% от жителите му пожелаха да влязат в Руската федерация и последвалите действия на Русия и до днес са признати единствено от външнополитическите й партньори като Сирия и Венецуела и малко други изключения, от рода на правителството на Афганистан.

Новият български президент Румен Радев е пример за частична промяна на реториката от някои властови фигури у нас. Неговата позиция е, че над Крим „се вее руски флаг“ и международното недоволство и санкции няма да променят самосъзнанието на гражданите.

От друга страна американският му колега Доналд Тръмп, въпреки спекулациите за връзки с Москва, в крайна сметка поддържа основното досегашно послание на американската администрация – Крим е на Украйна.

На този етап обаче не изглежда, че административната и икономическа власт на Кремъл над Крим е пряко заплашена.

Коментари 127
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

127 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 24 минути

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 9 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 9 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 9 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията