Пя яците обикновено се славят като големи консуматори на колбаси и подобни деликатеси, но всъщност се оказват най-ящните в Европа на плодове и зеленчуци.
Това сочи проучване на Европейския съвет за информация в храненето (EUFIC), извършено в 19 държави.
Поляците са начело в класацията с 577 грама среднодневна консумация на плодове и зеленчуци, далеч пред италианците, които все пак хапват 452 г дневно.
Само в Полша, Германия, Австрия и Италия се спазва препоръката да се ядат поне 400 г плодове и зеленчуци на ден, се подчертава в проучването, публикувано в сайта на съвета.
Франция е на 9-о място в класацията със средно 342 г дневно на човек. Пред нея са Унгария, Естония, Ирландия и Белгия.
Ирландците са на опашката в групата - те хапват едва по 186 г. Пред тях са шведите (237 г) и чехите (253 г).
Важна роля по отношение на консумацията на плодове и зеленчуци играе географското разположение.
На север консумацията на сурови зеленчуци, богати на витамини, е по-голяма, докато зеленчуковите супи са главен източник на зеленчуци на юг, отбелязват експертите.

Източник:
ЕПА/БГНЕС
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!