Пр ребителите в ЕС ще бъдат по-добре информирани и ще могат
да правят по-здравословен избор на храни, след като Европейският парламент
прие днес ново законодателство относно етикетите на
хранителните продукти.
В бъдеще енергийното съдържание, количеството на съдържащите
се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и
сол, трябва да бъдат ясно обозначени на опаковките на
хранителните стоки.
Докладчикът на ЕП Ренате Зомер (EНП, Германия), която водеше
преговорите със Съвета на Европа, довели в крайна сметка до споразумение, отбеляза пред пленарната зала, че хранителната индустрия също ще извлече ползи, тъй като ще има
по-голяма правна сигурност, по-малко бюрокрация и по-добро
законодателство като цяло.
Според нея това е много важно за малките и
средните предприятия, които представляват над 80%
от европейския хранителен сектор.
Задължително обозначаване на хранителните стойности
Според новите правила енергийното съдържание, съдържащите се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати,
захар, протеини и сол трябва да бъдат обявени заедно на
опаковката в четлива форма, в таблица с подравнени цифри, в едно
и също зрително поле (т.е. или само на лицевата страна на
опаковката, или само на задната).
Стойностите трябва да бъдат
дадени за 100 г или 100 мл. Ако храната е опакована
като единична порция, то на етикета трябва задължително да се
посочва и хранителната стойност в порции.
Алергени
В момента всички съставки - вкл. алергенните вещества
- трябва да бъдат отбелязани на етикетите на предварително
опакованите храни.
Според новото законодателство информация за алергените
трябва да бъде давана също и за храни, които се продават в
ресторанти или столове.
Относно тази разпоредба, държавите
членки могат да вземат решение как точно въпросните данни да бъдат
предоставени на потребителите.
Обозначаване на страната на произход
Произходът на някои храни, като говеждо месо, мед, зехтин,
пресни плодове и зеленчуци, в момента трябва да бъде обозначен
на етикета съгласно специфичните секторни законодателства.
Подобно обозначаване е също така задължително в случаите, в
които неговата липса може да подведе потребителя.
По искане на ЕП сега мястото на произход трябва задължително да бъде
посочено и за прясното свинско, овче, козе и пилешко месо.
В
рамките на две години след влизане в сила на новия регламент, ЕК трябва да въведе правила за приложение на тази
разпоредба.
В бъдеще може да бъде решено обозначаването на страната на
произход да бъде задължително и за други продукти (например
месо, което се използва като съставка, мляко или непреработени
храни), но преди това ЕК трябва да извърши оценка на
въздействието, за да се прецени приложимостта и произтичащите
разходи от подобни нови изисквания за етикетиране.
Без подвеждане на потребителите
Новите правила ще гарантират също така, че потребителите
няма да бъдат подвеждани посредством външния вид, описанието или
картинно изображение на даден хранителен продукт.
Храни, които изглеждат подобни на други, но са
с различни съставки, като например подобните на сирене продукти от
растителни съставки (или т. нар. имитиращи храни) ще бъдат също
по-лесно разпознаваеми.
Когато съставка, която по принцип би
трябвало да се съдържа в продукта, е заместена от друга, това трябва да бъде ясно посочено на лицевата страна
на опаковката с подходящ шрифт (до наименованието на продукта)
или да бъде сложен надписът "имитация".
Когато при месните продукти се създава впечатление, че става
дума за едно цяло парче месо, макар продуктът да се състои от
различни смесени части месо, върху лицевата страна на опаковката
трябва ясно да се изписва "формовано месо от
смесени парчета месо".
Същото правило ще се прилага и за рибата.
Кога новите правила ще влезнат в сила?
След като законодателството бъде прието и публикувано в официалния вестник на ЕС, хранителната промишленост ще разполага
с три години, за да се приспособи към новите правила.
След
това тя ще има на разположение още две години - или пет години
общо - за въвеждането на новите правила за обозначаване на
хранителната стойност.
Ако тази информация се предоставя на
доброволен принцип преди това, тя трябва да съответства на
новите правила в рамките на три години след тяхното публикуване.
ЕС въвежда откровени етикети на храните
Когато съставка, която би трябвало да се съдържа, е заместена от друга, би трябвало да се сложи надписът "имитация", например
7 юли 2011, 14:13
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!