237

П од ръководството на руския президент Владимир Путин най-голямата по площ държава в света е заприличала на пирамида, в която всеки се опитва да се хареса на тези на върха, без да мисли, какво става под самия него.

И „Росстат”, и правителството, и съдебната система манипулират статистиката, за да задоволят желанията на управляващите и най-вече на Владимир Путин.

„Инсайдър” посочва, че числените манипулации позволяват отчитане на намаляване на нивата на бедност, смъртност, престъпност, заболеваемост, но реално всичко това е статистическата фалшификация, извършвана на всички нива на държавата.

Има многобройни методи, използвани за целта  - длъжностни лица, лекари и полицейски служители в различни региони са принудени да въвеждат изкривени данни, докато властите просто променят формулите за изчисление.

Например в Русия смъртта на обикновените граждани

се регистрира доста щателно, което позволява с разумна степен на увереност да се определи месечният брой на смъртните случаи (и ражданията) сред руснаците. „Росстат” публикува тези данни въз основа на документация от службите за гражданския регистър, като във всеки смъртен акт се посочва подробно причината за смъртта. Това е основата на държавната статистика.

Ето как излъга Путин: Ние не сме започнали т. нар. война

Въз основа на тази информация се оценява ефективността на програмите, насочени към конкретни причини за смърт (като болести, пътни инциденти, свръхдози, алкохол и др.). В Русия обаче през годините е разработена система, при която, ако е необходимо, записаната причина за смъртта в смъртния акт не отразява действителната причина. Един от основните мотиви зад подобни действия са „майските укази” на Путин от 2012 г. Тези укази имат за цел значително да намалят до 2018 г. смъртността от туберкулоза, сърдечно-съдови и онкологични заболявания, както и да намалят броя на смъртните случаи от пътнотранспортни произшествия и сред бебетата . Всички тези цели са постигнати на хартия. Това става като децата починали през първото денонощие – най-рисковият период след раждането, са записвани като мъртвородени. А починали от различни заболявания като туберкулоза или сърдечносъдови болести са записвани като умрели от старост. За руските власти СПИН не съществува в Русия. След указите на Путин броят на самоубийствата рязко е намалял, но за сметка на това са нараснали починалите поради неясни „недефинирани” външни причини, сочи разследване на „Новая газета”.

Стига се и до абсурди. През целия август 2020 г. докладваната дневна смъртност от COVID-19 в Москва е буквално еднаква с прогнозираната от кмета на руската столица.

Друг пример – инфлацията на потребителските цени.

За да изчисли един от ключовите показатели в икономиката, „Росстат” определя кои стоки и услуги руснаците купуват най-често. След това измерва цените на тези стоки и услуги във всички региони на страната. Цената на всеки артикул се умножава по коефициента на прогнозното му потребление (т.е. дела от разходите на домакинството) и всички тези стойности се сумират, за да се получи резултантната сума, която се сравнява на месечна и годишна база.

Руски опозиционер: Путин е известен с това, че лъже

Тези данни влияят и на държавните разходи. Фондът за социално осигуряване на Русия индексира пенсиите според инфлацията. Увеличението им с 1% през тази година, струва на руския бюджет около 95 милиарда рубли. Плащанията по държавните облигации също се индексират в зависимост от инфлацията. А Централната банка на Русия използва изменението на потребителките цени в своите прогнози и при определяне на основния лихвен процент.

Само че данните и мнението на руснаците се разминават. Например през 2022 г. официалната инфлация е била 13,8%, но според проучване, проведено от inFOM, руснаците са я усетили на ниво от 17-22%. Освен това всеки седми руснак е бил сигурен, че цените са се покачили с повече от 30%.

Списъкът, използван за изчисляване на инфлацията в Русия, се състои от над 500 продукта и услуги и се променя доста често. За сравнение в Германия той включва хиляди продукти и услуги.

Манипулацията на данните в Русия става основно по два начина – с промяна на коефициентите и с включването в списъка на продукти, чиито цени не растат или намаляват, като ковчези, годежни пръстени, пътувания до Дубай, кожени палата, телефонни разговори на дълги разстояния или флаш памети.

Жилищните разходи пък изобщо не се вземат предвид - това е една от съществените разлики между изчисленията на „Росстат” и тези на западните статистически агенции.

Алтернативен поглед върху инфлацията в Русия предоставя изследователският център „Ромир”. Социолозите са анкетирали приблизително 40 000 души в 220 града в Русия всеки месец. Потребителската кошница включвала 156 стоки, както и комунални услуги. Така към ноември 2022 г. инфлацията достигнала 41%.

През март 2023 г. „Росстат” регистрира най-ниското ниво на бедност в Русия в цялата си история на наблюдение.

Въпреки това, реалните разполагаеми доходи и заплати, коригирани спрямо инфлацията, са намалели. Подобно разминаване предполага голямо увеличение на населението на Русия, каквото е нямало.

За да намали броя на бедните в условията на икономическа криза, правителството постоянно прилага нови формули. През 2020 г. Путин инструктира да се намали наполовина нивото на бедността до 2030 г. Реалните доходи на руснаците намаляват от години, така че бяха направени промени в закона за жизнения минимум, за да се постигне поставената цел.

Руски дипломат: Никога не съм се срамувал толкова от страната си

До 2025 г. е обявен „преходен период”, през който всяка област определя собствения си жизнен минимум с коефициенти. Но още през първата година от използването на новата методика за изчисление, на хартия броят на бедните намалява с 1,7 милиона, въпреки сравнително високата официална инфлация.

Вицепремиерът Татяна Голикова, отговаряща за социалната политика и пазара на труда в правителството, съобщи, че през януари 2023 г.

нивото на безработица в Русия е достигнало исторически минимум от 3,6%.

Това обаче не означава, че на пазара на труда в Русия всичко е наред. За да постигне такива цифри, правителството просто прилага необходимата формула.

Посоченото от Голикова число представлява съотношението на регистрираните безработни към общия брой на населението в трудоспособна възраст. Следователно, за да бъде това число ниско, е необходимо да има възможно най-малко регистрирани в службите по заетостта, а коефициентът на работна сила – делът на можещите да се трудят от цялото население,  трябва да се увеличи, за което помага високата смъртност в Русия.

Според изчисленията на „Новая газета” едва 0,15 на сто от всички дела, предадени на съда в Русия, са приключили с оправдателни присъди. През 2018 г. този показател е бил 0,25%. Това представлява спад от почти една пета от 2017 г. (0,3%) и е по-малко от половината от 2014 г. (0,54%). На Запад този процент е около 20.

Делът на осъдителните присъди в Русия е по-висок от този по времето на Сталин.

Руските власти твърдят, че високият процент осъдителни присъди е отражение на задълбочеността на следователите и ефективното правораздаване, посочва „Индипендънт”. Но критиците описват правосъдна система на Русия като „конвейер”, на който силно зависими съдии се страхуват да не оспорят заключенията на държавните следователи и да застрашат перспективите си за кариера.

През януари 2023 г. руският главен прокурор Игор Краснов спря окончателно публикуването на статистика за престъпността.

Когато Главната прокуратура започва да публикува информация за регистрираните престъпления през 2013 г., се укриват поне 3 милиона случая или близо половината от всички.

Руснаците често не съобщават на полицията за редица престъпления, тъй като се страхуват от намесата на държавата в личния им живот, а ако не е подаден сигнал, за властите престъпление няма.

В Русия полицейските служители се оценяват въз основа на ключови показатели за ефективност, които включват броя на регистрираните и разкрити престъпления. Въпреки че Министерството на вътрешните работи е издало заповед за теоретично премахване на „квотната система”, тя все още действа в модифициран вид.

По-конкретно, има отрицателни оценки за увеличаване на броя на регистрираните тежки престъпления, докато високият процент на идентифициране на заподозрени и изпращане на дела в съда се счита за положителен.

Освен това правоприлагащите органи разглеждат увеличаването на броя на оправдателните присъди като негативен фактор.

За да намалят отрицателните показатели в докладите си, полицейските служители могат умишлено да понижат броя на сигналите за престъпления, които приемат. Това важи особено за сериозни престъпления или случаи, които биха били трудни за разрешаване.

Така финансовите престъпления нерядко биват игнорирани, освен ако разследването им не е заповядано „отгоре”. Често заловените с малки дози наркотици са изкарвани наркодилъри – заловени с количество над 2,5 грама. А преследването на политически неудобните е особено благодатно, тъй като не изисква задълбочено разследване и се харесва на Кремъл.

„Мемориал”, най-старата и най-известна правозащитна организация в Русия, отчита, че броят на политическите затворници в страната е нараснал от 40 през 2014 г. до близо 680 тази година. OVD-Info, друга видна правозащитна група, изчислява, че има 1143 души зад решетките по политически мотивирани обвинения. Броят на съдебните преследвания нараства бързо, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и публичната критика на войната беше забранена, посочва „Асошиейтед прес”.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 237
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

237 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Разкриха идеалния брой сексуални партньори за мъже и за жени

Любопитно Преди 37 минути

Какъв е идеалния брой сексуални партньори четете в следващите редове

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

България Преди 1 час

"Рано е да говорим за разцепление на ДПС", посочи PR експертът Диана Дамянова

Пожар в столичния квартал „Дружба"

Пожар в столичния квартал „Дружба"

България Преди 2 часа

В района на езерото горят сухи треви на малка площ

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

България Преди 2 часа

Ще има патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие

<p>Защо Франкфурт е &quot;финансовата столица на Германия&quot;</p>

Защо Франкфурт се смята за "финансовата столица на Германия"

Не просто футбол Преди 3 часа

Градът има не само модерна архитектура и богата история, но и безспорна роля на водещ икономически център

В сезона на кърлежите: Какви са рисковете от заразяване с лаймска болест

В сезона на кърлежите: Какви са рисковете от заразяване с лаймска болест

България Преди 4 часа

Буди ли тревога реалният брой на заболелите към момента?

ЕК: България има какво да подобри в ИТ развитието си

ЕК: България има какво да подобри в ИТ развитието си

Технологии Преди 5 часа

Страната се справя добре с инфраструктурата

<p>ЕНП иска живот за ДВГ и след 2035 г.</p>

Почна се, най-голямата партия в Европарламента иска преразглеждане на забраната на ДВГ

Технологии Преди 5 часа

ЕНП бяха обещали да поискат това, сега става приоритет на Европейската народна партия в Брюксел

Топ 3 рецепти за страхотен домашен сладолед

Топ 3 рецепти за страхотен домашен сладолед

Любопитно Преди 5 часа

Предлагаме да си направите сами разхлаждащо лакомство, като използвате някоя от тези три прости рецепти

Температури до 35°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 35°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 5 часа

В София максималните температури ще бъдат около 30°

<p>Загадъчни слънчеви изригвания могат да повишат радиацията на Земята</p>

Загадъчни слънчеви изригвания могат да разрушат озоновия слой и да повишат радиацията на Земята

Любопитно Преди 5 часа

Повече за загадъчните слънчеви изригвания четете в следващите редове

Байдън: Ще победя Тръмп

Байдън: Ще победя Тръмп

Свят Преди 13 часа

Американският президент се отърсва от слабото си представяне на предизборния дебат миналата седмица

„Величие": Николай Марков не е член на партията

„Величие": Николай Марков не е член на партията

България Преди 14 часа

От партията подчертаха, че Николай Марков не е подписал декларация за членство

Китай измества Русия в Централна Азия

Китай измества Русия в Централна Азия

Свят Преди 14 часа

Централна Азия е важно звено в китайския проект

Колко тежко е положението с икономиката на България

Колко тежко е положението с икономиката на България

България Преди 15 часа

Васил Велев: Бизнесът не е представен политически

ЕС с категорична позиция за българите в РС Македония

ЕС с категорична позиция за българите в РС Македония

Свят Преди 16 часа

Брюксел ще наблюдава “направеното, а не казаното”