0

Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини президента на САЩ Джо Байдън и неговата администрация в съучастие в зверствата във войната на Израел в Ивицата Газа и обвини Съединените щати и други съюзници от НАТО, които според него са „дали гориво“ на войната в Украйна. 

Ердоган направи своите коментари, едни от най-силните си критики към администрацията на Байдън досега относно конфликтите, в отговор на въпроси от Newsweek, когато пристигна във Вашингтон, за да присъства на среща на върха на НАТО в ключов момент за международния ред. 

Ердоган, който ръководи нацията, официално известна като Турция, в продължение на повече от две десетилетия и е широко смятан за нейния най-влиятелен лидер от бащата-основател Мустафа Камал Ататюрк, е в уникална позиция в географско и геополитическо отношение сред другите лидери на НАТО. Турция не само представлява втората по големина армия на ръководения от САЩ алианс, но и нацията, разположена между Европа и Азия, се оказва обградена от два големи конфликта, бушуващи в Украйна и Газа. 

Но докато администрацията на Байдън се стреми към единство в НАТО, за да постигне мир в Украйна, и предлага твърда подкрепа за офанзивата на Израел срещу “Хамас” и коалицията от сили, свързани с Иран, в целия регион, Ердоган има различна перспектива. Той обвинява западните съюзници в разпалването на войната в Украйна и Байдън, по-специално, в съучастие в нарушенията на човешките права в Газа. 

Ексклузивните коментари на лидера идват, когато Ердоган все повече се стреми да укрепи международните връзки на Турция чрез изграждане на по-тесни отношения с нововъзникващите блокове на Изток. И докато турският лидер потвърждава своя ангажимент за по-нататъшно развитие на връзките с Вашингтон, той даде да се разбере, че опасенията на Анкара не могат повече да бъдат пренебрегвани. 

Newsweek: В момента сте във Вашингтон и присъствате на тази среща на върха на НАТО в критичен момент за алианса, когато възникват сериозни въпроси относно бъдещето на продължаващата руско-украинска война. Като втората най-голяма армия в алианса и единствен член в Близкия изток, какво е вашето послание днес от името на Турция? 

Ердоган: Турция е важен член на НАТО и активно допринася за операциите и мисиите на алианса. Основните ни цели са да укрепим нашата солидарност съв съюзниците от НАТО и да намерим устойчиви решения на предизвикателствата, пред които са изправени светът и нашият регион, като използваме здравия разум. В променящия се свят с всеки изминал ден възникват нови проблеми. Ето защо ние вярваме, че НАТО трябва да бъде подготвен, решителен и силен. Както постоянно подчертаваме на срещите на НАТО, тероризмът е един от най-критичните глобални проблеми. Ние сме държава, която е поела мисията да се бори с терористичните организации без дискриминация и активно демонстрираме това на терен. Основното ни очакване от нашите съюзници е, те да възприемат подобен подход за борба с тероризма. За съжаление досега не сме получили очакваното ниво на подкрепа и солидарност от нашите съюзници. Не можем да толерираме тази ситуация, нито е в съответствие с духа на съюза, водачите на терористични организации, които представляват заплаха за националната сигурност на Турция, да бъдат приемани като законни участници. Възприемаме холистичен подход към тези и подобни рискове за сигурността, като предоставяме устойчиви решения, които обслужват не само нашата собствена сигурност, но и тази на нашите съюзници. Ние не допускаме грешката да се концентрираме върху един въпрос, като пренебрегваме друг. Смятаме, че би било по-добре да възприемем принципен подход към проблемите в нашия регион и света, а не основан на субективни и краткосрочни интереси. 

Newsweek: До каква степен сте съгласни със западните лидери на НАТО, които твърдят, че Русия трябва да бъде победена в Украйна? Загрижени ли сте за потенциала за пряк сблъсък между НАТО и Русия? 

Ердоган: Още от самото начало ние декларирахме, че няма да участваме в тази война. Нашата позиция е в полза на мира. Решението не е повече кръвопролития и страдания, а по-скоро траен мир, постигнат чрез диалог. Това доведе до повече вреда, отколкото полза за Украйна. За разлика от западните лидери на НАТО, ние се включихме в диалог и с двете враждуващи страни в опит да ги приближим към мира. Събирайки страните заедно в Анталия и Истанбул, ние улеснихме установяването на критичен път за диалог за разрешаване на проблемите. Нашата инициатива за зърно в Черно море и доставките на зърно, които направихме от там, бяха много повече от просто икономическа и логистична дейност. Ние не вярваме, че ограничаването на тази война до победа или поражение на която и да е от страните е решението. Вярваме, че решението е в диалога и дипломацията. Очевидно е, че проливането на кръв и разрушаването на селища няма да доведе до траен мир. От друга страна, перспективата за директна конфронтация между НАТО и Русия несъмнено е тревожна. Всички стъпки, които биха могли да доведат до този резултат, трябва съзнателно да се избягват. Ние сме на мнение, че е уместно към въпроса да се подходи сдържано. 

Ердоган предупреди НАТО за Украйна

Newsweek: Вие успяхте да участвате в дипломати ески срещи с президента Путин, включително в Сирия, Либия и дори до известна степен в Украйна, въпреки че сте на противоположни страни в тези конфликти. Как бихте описали отношенията си с президента Путин и до каква степен смятате, че все още можете да работите с него днес, за да постигнете положителни резултати? 

Ердоган: Ние се придържаме към принципен подход във всички региони, които споменахте. Подхождаме към проблемите с искреност и рационални пътни карти, а не с кодове от скрити цели и емоционални рефлекси. Продължаваме напред, като призоваваме кое е правилно и кое не. Невъзможно е да се извършват толкова чувствителни процеси, докато се държите като бик в магазин за порцелан. Ние не развиваме политика, която е впримчена от предразсъдъци; по-скоро подхождаме към проблемите от гледна точка, която набляга на разумността и решенията. Естествено, ние не сме съгласни с г-н Путин за всичко. Въпреки това, ние сме в състояние да обсъдим въпросите помежду си и да се задълбочим в спецификата на това как да ги разрешим. 

Путин се среща с Ердоган и Си Цзинпин днес

Newsweek: Как бихте описали отношенията си с президента Байдън? Имаше известно напрежение в отношенията между САЩ и Турция през последните години, включително санкции и различни възгледи по различни въпроси като движението на Гюлен (ФЕТО) и човешките права.  

Ердоган: Първо и най-важно, структурата, ръководена от лидера на Фетуллахистка терористична организация (ФЕТО), базиран в Съединените щати, е терористична организация, а не невинно движение. Също като "Ислямска държава" (ИД), която извършва терористични актове в различни части на света. И ИД, и ФЕТО убиват хора. И ИД, и ФЕТО имат за цел да навредят на страните, в които действат. ФЕТО възнамерява да проникне в правителствата на страните, в които оперира, и да поеме контрола върху системата. Това включва и Съединените щати. С осезаеми доказателства ние обяснихме опасностите от тази структура на президента на Съединените щати. Г-н Байдън и аз обаче имаме различни виждания по този въпрос. Освен това имаме различни виждания по отношение на човешките права. Смятаме, че бруталното убийство на невинни хора от Израел в болници, където отиват за лечение, в линейки, на пазари, в центрове, където се разпределя хуманитарна помощ, и в райони, определени като безопасни, е най-сериозното нарушение на човешките права. Американската администрация обаче пренебрегва това и оказва най-голяма подкрепа на Израел. Борбата с тероризма е друг проблем, който предизвиква безпокойство. Ние сме страна от НАТО. Заплахата за нашата национална сигурност е заплаха за всички страни от НАТО, особено за САЩ. Всъщност това е ситуацията, както се вижда от споразуменията, отговорни за създаването и продължаващото съществуване на НАТО. Въпреки това подкрепата, оказвана от САЩ и някои от другите ни съюзници на терористичните организации: Кюрдска работническа партия (ПКК), Партия на Демократическия съюз - Сирия (ПДС), „Народни отряди за защита“(НОЗ) и ФЕТО, които заплашват нашата сигурност, не е в съответствие с тези принципи на НАТО. Изразихме нашата загриженост относно оръжията и подкрепата, които тези терористи получават. Има някои въпроси, по които не сме съгласни със САЩ. Можем обаче да постигнем съгласие по част от спорните въпроси. Все пак сме две съюзнически държави. Развихме отношения с г-н Байдън във връзка с проблемите, по които сме съгласни и несъгласни между нашите страни. Можем да говорим за връзка, която редува периоди на спокойствие и периоди на турбуленция. Турция и Съединените щати са двама съюзници с дълга история на отношения. Имаме дълбоки връзки и възнамеряваме да ги развиваме. 

Ердоган разговаря с ливанския премиер, обсъдиха "агресивната политика“ на Израел

Newsweek: Като се имат предвид вашите дипломатически инициативи и географските и геополитически реалности на Турция, вие сте в уникална позиция сред членовете на НАТО. Каква според вас е важността на Турция да диверсифицира своите глобални отношения и до каква степен това включва по-силни връзки със сили като Китай и Русия? Обмисля ли Турция например да стане пълноправен член на БРИКС или на Шанхайската организация за сътрудничество?  

Ердоган: Би било грешка да подхождаме към всички тези въпроси с логиката от времето на Студената война. Вече не живеем в условията на Студената война. Светът се промени изключително много и Турция е страна, която осъзнава тази промяна. Ние изграждаме нашите дипломатически отношения на принципа „печеля- печеля“. Ние действаме с нагласата, че държавите, с които имаме отношения, също трябва да спечелят. Турция се намира както на изток, така и на запад. Ние сме непоколебим съюзник в НАТО. Ние обаче не вярваме, че това възпрепятства способността ни да установяваме положителни отношения с нации като Китай и Русия. Нито смятаме, че Шанхайската организация за сътрудничество е алтернатива на НАТО. По същия начин не считаме БРИКС за алтернатива на която и да е друга структура. Ние разглеждаме всички тези структури и съюзи като образувания с различни функции. Едва ли има държава в днешния свят, включително враждуващи държави, които да не поддържат отношения помежду си. Изграждането и развитието на взаимоотношения е необходимост за държавите.   

Ердоган: Турция е единствената страна, която реагира на жестокия Израел

Newsweek: В цяла Европа сме свидетели на нарастване на популярността на крайнодесните политически сили и нарастваща загриженост за ерозията на демокрацията. Гледате ли на тези тенденции със загриженост? 

Ердоган: От години се застъпвам за тази заплаха, не само в отговор на определени резултати от европейските избори. За съжаление, в някои страни почти всички политически лидери се опитаха да спечелят гласове с расистката, антиислямска, античуждестранна реторика на крайната десница.  Ние наблюдаваме, че семената, които са били посети с тези неправилни нагласи по това време, сега започват да растат в Европа. Все още има хора, които правят подобни изявления и проявяват популистко поведение въпреки тази опасност. Тези подходи са изкривили нормите на държавите. Хората започнаха да вярват, че този подход е логичен, и започнаха да предпочитат лица, които са действителните архитекти на расистката реторика, пред тези, които я използват само по време на изборни периоди. Вярвам, че това няма да се ограничи до антиимигрантска или расистка реторика; по-скоро Европа е изправена пред много по-голяма заплаха. Това показва, че идеята за европейска интеграция губи почва, а тези, които се противопоставят на установения ред в Европа, получават все по-голяма подкрепа в обществото. Това се дължи на факта, че европейските политици нарушават и разтягат установените от тях ценности за различни цели. Това води до напредъка на крайната десница през вратата, която се отваря от двойните стандарти, пренебрегвайки нарушенията на човешките права на различни основания. Въпреки това расизмът, ксенофобията и ислямофобските подходи никога не могат да бъдат оправдани. 

Ердоган: Духът на ООН е мъртъв в Газа

Newsweek: Един външнополитически въпрос, по който Турция се различава от много други членове на НАТО, е продължаващата война в Газа. Вие предприехте дипломатически действия срещу Израел и хуманитарни операции в подкрепа на палестинците. Вие гласно се противопоставихте на офанзивата на Израел, но ако войната продължи и ескалира, докъде сте готови да стигнете, за да окажете натиск върху Израел?   

Ердоган: Това, което се случва между Израел и Газа, не е война. Това са атаките на Израел срещу Газа, които пренебрегват човешките права и международното право и произтичащите от това кланета. Палестинците просто защитават своите домове, улици и родина в Газа. Израел целенасочено атакува гражданска инфраструктура в Газа, където цивилни живеят и се укриват в продължение на дни. Възразихме срещу това от първия ден. Освен това Израел не започна атаките си срещу Газа на 7 октомври. От години Израел се отнася към Газа като към затвор на открито. Те узурпират палестинците от техните домове, бизнеси и земеделски земи в цялата палестинска територия, използвайки крадливи терористи, които те наричат заселници. Години наред Израел е участвал в систематичен държавен тероризъм на палестинската територия. Израел нарушава международното право. Какво стана с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня в Газа? Израел дори не си направи труда, камо ли да го наложи. В този момент кой каква санкция ще наложи срещу Израел за нарушаване на международното право? Това е истинският въпрос и никой не отговаря на него. Искаме тези атаки да спрат незабавно, Израел да се оттегли от Газа и хуманитарната помощ да бъде доставяна в Газа без прекъсване. Ние искаме решението за две държави, базирано на границите от 1967 г., да бъде приложено за траен мир в региона. Заплахите на Израел срещу страните от региона, особено Ливан, и опитите му да разпространи конфликта в региона трябва да спрат. В противен случай нашият регион е изправен пред по-голям риск от по-дълбоки конфликти и дори война.  

Newsweek: Турция усети последиците от конфликта точно отвъд границата в Сирия. Вие се противопоставихте на стратегията на САЩ за подкрепа на кюрдските сили и предложихте подкрепа за съперничещи си опозиционни групи, докато отворихте дипломатически канали с президента Асад, както и с Русия и Иран. Каква е вашата визия за разрешаване на този конфликт и това включва ли изтеглянето на американските войски от Сирия? 

Ердоган: Ние сме нацията, която е най-засегната от конфликта в Сирия, нашата съседка. Съединените щати подкрепят не кюрдите в Сирия, а терористите. Ние сме тези, които подкрепяме сирийските кюрди и защитаваме техните права. Терористичните организации ПКК, ПДС и НОЗ извършват терористични дейности в региона под прикритието на SDF. Тя преследва особено сирийските кюрди. Именно тези терористи, подкрепяни от САЩ, заплашват кюрдите, арабите и туркмените в региона и ги прогонват от земите им. Терористичните организации използват подкрепата, предоставена под претекст за „борба с ИД“, за да атакува нас и Сирия. Ние сме тези, които истински се борят срещу ИД. Ние сме единственият съюзник в НАТО, който влиза в близък бой с ИД. Решението на всички тези конфликти е нов социален унисон в Сирия на основата на териториалната цялост. Нашето основно желание е Сирия да бъде земя, напълно свободна от тероризъм и управлявана от сирийци. Притокът на бежанци и присъствието както на ИД, така и на кюрдски бунтовници превърнаха безредиците в Ирак и Сирия не само във външнополитически, но и във вътрешни въпроси за Турция.  

Newsweek: Каква е вашата стратегия за справяне с последиците за социалната и националната сигурност от нестабилността в региона и смятате ли, че другите членове на НАТО предлагат достатъчна подкрепа? 

Ердоган: В Ирак и Сирия има терористи, а не кюрдски бунтовници. Те не представляват нито една етническа или религиозна група. И двете терористични организации пряко представляват тероризма и неговите отвратителни цели. Нямаме проблем с кюрдското население, нито в Сирия, нито в Ирак. Имаме проблем с терористите. За тези, които си мислят, че могат да създадат терористична държава в нашия регион, това е абсолютна мечта и никога няма да се сбъдне. Когато дойде денят, нашите сирийски гости ще се върнат доброволно в своите страни, след като са оставили войната зад гърба си. Ще засилим борбата си за тази кауза. За съжаление станахме свидетели на подходи и действия на някои от нашите съюзници в НАТО, които направиха работата ни още по-трудна, камо ли подкрепяща. Ние продължаваме да държим ситуацията под контрол както вътре, така и извън нашите граници и да прилагаме нашата стратегия за решение, като се намесваме, когато и доколкото е необходимо. 

Ердоган не отговори на последващ въпрос на Newsweek относно мнението му за физическото здраве на Байдън след взаимодействието им на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, окръг Колумбия. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Ердоган се срещна с Путин в Сочи

* Във видеото: Ердоган: НАТО не бива да става страна в конфликта в Украйна

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 9 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 11 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 12 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро