120

В един и същи ден два международни органа обвиниха Русия в извършване на военни престъпления и нарушаване на правата на човека в Украйна.

(Във видеото: Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов)

Във вторник Камарата за досъдебно производство на Международния наказателен съд (МНС) заяви, че е издала заповеди за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на руската армия генерал Валерий Герасимов за "военно престъпление, изразяващо се в насочване на атаки срещу граждански обекти" в Украйна.

В същия ден Голямата камара на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заяви, че Москва е извършила нарушения на правата на човека в Крим през десетилетието от началото на незаконната окупация на полуострова през февруари 2014 г.

Междувременно адвокат на международна група за правата на човека, в чийто доклад от този месец се описва как силите на Путин са прилагали тактика на гладуване по време на обсадата на южния град Мариупол през 2022 г., заяви пред Newsweek, че "храната и предметите, необходими за оцеляването, се използват като оръжие в целия конфликт" от Русия.

В изявлението си, публикувано във вторник, съдиите от Международния наказателен съд заявиха, че има основания да се смята, че заподозрените са отговорни за ракетните удари, нанесени по украинската електрическа инфраструктура "най-малко от 10 октомври 2022 г. до най-малко 9 март 2023 г."

От Newsweek уточняват, че са се свързали с Кремъл и руското министерство на отбраната за коментар на решенията на двата органа.

Съветът за сигурност на Русия, който Шойгу понастоящем оглавява, нарече заповедите за арест на Международния наказателен съд "горещ въздух", тъй като юрисдикцията на съда не обхваща Русия и е "част от хибридната война на Запада" срещу Русия.

Докладът на Международния наказателен съд критикува Шойгу и Герасимов, като ги обвинява в причиняване на случайни щети на цивилни граждани, увреждане на цивилни обекти и нехуманни действия.

Това са нарушения на Римския статут, с който е създаден съдът в Хага, който разчита на своите 124 членове да арестуват всекиго по заповед.

Това е последното обвинение във военни престъпления, свързано с Путин и неговото обкръжение. През март 2023 г. Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин във връзка с предполагаемото отвличане на деца от Украйна - твърдение, което Москва отхвърли.

Обсадата на Мариупол

Този месец групата Global Rights Compliance (GRC) публикува доклад, който според нея доказва, че руските сили са подложили на гладна обсада украинците в южния град Мариупол, продължила до 22 май 2024 г.

Въз основа на сателитни изображения, снимки, видеоклипове, публични изявления и цифрови данни групата стигна до заключението, че преди да превземат пристанищния град, руските сили са се насочили към вода, храна и медицински консумативи в рамките на целенасочена тактика на гладуване.

Тя установи, че 450 000 цивилни граждани са били подложени на нападения, като всички доставки на вода, електричество и газ са били прекъснати. Украинците са били принудени да пият от локви, акумулатори на радиатори и разтопен сняг, а пунктовете за раздаване на храна, медицинските заведения и хуманитарните коридори са били бомбардирани.

"Това, което е най-шокиращо, е, че констатациите показаха стратегията, която руските сили са прилагали при гладуването на цивилното население като средство за ускоряване на капитулацията на Мариупол", заяви Наоми Продо, адвокат от мобилния екип на GRC за гладуване.

"Нападенията срещу цивилното население, нападенията срещу цивилни обекти, нападенията срещу болници - някои от тях представляват нападения срещу обекти, необходими за оцеляването на цивилното население", казва тя пред Newsweek.

Тя каза, че такива тактики са били използвани при други обсади от проруски сили преди Мариупол, например в Алепо, където Москва се намеси в сирийската гражданска война, "така че е имало предишни случаи на такива тактики преди Мариупол".

"Има сериозни индикации, че руските и проруските сили са използвали подобни тактики на обсада и глад в североизточните райони приблизително по същото време, когато е била обсадата на Мариупол", каза тя.

"Това показва, че това е тактика, която редовно се използва и прилага срещу украинското цивилно население.", допълва тя. 

"Храната и предметите, необходими за оцеляването, се използват като оръжие в целия конфликт отвъд тактиката на обсада", добави тя.

Във вторник Голямата камара на Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ) заяви, че от 2014 г., когато Путин завзе Крим, Русия е извършила нарушения на правата на човека на полуострова, включително малтретиране на украински войници, лица от украински етнически произход, журналисти и членове на тюркското малцинство кримски татари.

След пълномащабното си нахлуване през 2022 г. Русия беше изключена от Съвета на Европа, част от който е ЕСПЧ, а решението на съда беше приветствано от украинското външно министерство, което го нарече "решаващ етап".

Продо заяви, че подобно на геноцида, престъплението глад изисква конкретно намерение за нападение на обекти, необходими за оцеляването на цивилното население, и конкретно намерение за гладуване на това население, "което е по-висока летва".

"Според този стандарт, ако руските или проруските сили са знаели, че в обичайния ход на събитията цивилното население ще гладува, това се квалифицира като умисъл", каза тя.

"Никога не е имало съдебно преследване за военно престъпление гладуване пред международните съдилища", каза тя, "това е подценявано престъпление и е трудно да се докаже".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 120
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

120 коментара
 
-Скъпа, много пари харчиш за козметика. Направо ще полудея! -Скъпи, ако ме беше видял без грим, отдавна щеше да си полудял.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Никола Цолов с втора победа във Ф3 след яка битка в спринта на Red Bull Ring

България Преди 43 минути

Антибиотиците не попречиха на българския пилот да удържи на атаките на съотборника си в ART GP

„Частни плажове" под лупа: 170 проверки и 6 нарушения за този сезон

„Частни плажове" под лупа: 170 проверки и 6 нарушения за този сезон

България Преди 2 часа

Проверките ще продължат през целия летен сезон

НАСА избира SpaceX за разрушаването на Международната космическа станция

НАСА избира SpaceX за разрушаването на Международната космическа станция

Любопитно Преди 3 часа

МКС ще бъде изведена от експлоатация през 2030г.

и

Как Варна изпревари София по поскъпване на имотите

България Преди 4 часа

Скокът в цените е с 9% за първите три месеца

о

След въвеждането на данък "захар": Намаля ли затлъстяването сред децата във Великобритания

Любопитно Преди 5 часа

Производителите разработват рецепти с по-здравословни заместители

А

Мощите на патриарх Евтимий пристигат в София

България Преди 6 часа

Мощите ще бъдат донесени от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий

Психолог разкри как да се справим със страха от остаряването

Психолог разкри как да се справим със страха от остаряването

Любопитно Преди 6 часа

Психологът посъветва да приемете самия факт на стареене

Намериха изгубения "град на мъртвите" в Египет

Намериха изгубения "град на мъртвите" в Египет

Любопитно Преди 6 часа

Над 300 мумифицирани гроба са открити в древноегипетски некропол

Спират ли валежите? Виж какво ще е времето днес!

Спират ли валежите? Виж какво ще е времето днес!

България Преди 6 часа

Дневните температури ще се повишат

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

Какви традиции се спазват на днешния ден?

Министърът на енергетиката освободи директора на БЕХ

Министърът на енергетиката освободи директора на БЕХ

България Преди 16 часа

За членове на Съвета на директорите са назначени Валентин Николов и Галина Тодорова

Как МиГ-ове пресрещнаха А380, идващ към София

Как МиГ-ове пресрещнаха А380, идващ към София

България Преди 17 часа

Подобен формационен полет между МиГ-29 и А380 не се е провеждал до тогава

Жестока катастрофа на тир и бус в София, пострадали

Жестока катастрофа на тир и бус в София, пострадали

България Преди 17 часа

Движението в посока Ботевград е спряно