"Да направим Европа отново велика": Унгария излиза на сцената за председателството на ЕС
Източник: istock
7

В продължение на месеци се говореше, че Унгария планира да използва преработен вариант на лозунга на Доналд Тръмп за предстоящото си председателство на ЕС: Да направим Европа отново велика. Тази идея "звучеше толкова неубедително и нелепо, че се въздържахме да я отразим", написа този месец в X Саболч Пани, един от водещите унгарски разследващи журналисти. "Сгрешихме."

Днес, на 1 юли, под този слоган, Унгария поема шестмесечното ротационно председателство на Съвета на министрите на ЕС.

Освен че ще бъде в центъра на дипломатическото внимание, правителството на Виктор Орбан ще определя дневния ред на ЕС до края на годината.

Дипломатите от ЕС са настроени песимистично, но са се примирили с шестте месеца, през които Унгария ще ръководи съюза. Откакто Орбан се върна на власт през 2010 г. и спечели четири последователни мандата, демократичните ценности, върховенството на закона и свободата на печата в Унгария са западнали, според множество независими органи.

Унгарското правителство, което от дълго време разваля решенията на ЕС, стана още по-труден партньор след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, като блокира или протака решенията за подпомагане на военните усилия възможно най-дълго. "Смятам, че [унгарското председателство] е фиаско за Европейския съюз", заяви френският зелен евродепутат Гвендолин Делбос-Корфийлд, която се оттегля от Европейския парламент след пет години като негов ръководител по въпросите на Унгария и върховенството на закона.

"Може да оказват изцяло [отрицателно] влияние върху върховенството на закона в ЕС и все пак да председателствате", каза тя и определи това като "тревожно" развитие за европейската демокрация.

Вътрешни представители на ЕС се разгневиха, тъй като Унгария блокира военна помощ за Украйна в размер на 6,6 млрд. евро (5,6 млрд. паунда) чрез фонда на Европейския механизъм за мир. ЕММ частично възстановява разходите на държавите-членки на ЕС за закупуване или изпращане на оръжия за Украйна, така че на практика Будапеща отказва на други столици на ЕС пари за попълване на собствените им отбранителни запаси. Орбан също така се въздържа - макар че по-късно отстъпи - от ускоряване на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС и осигури изключения и отслабени версии на санкциите на ЕС срещу Русия.

В частни разговори дипломатите говорят за опити за изнудване, тъй като правителството на Орбан се опитва да освободи пари от ЕС, които са отказани на Будапеща. В навечерието на председателството Европейската комисия все още замразява 19 млрд. евро от различни фондове на ЕС за Унгария заради предполагаеми нарушения на правото на ЕС в областта на равните права (законът срещу ЛГБТ+), правото на убежище, академичната свобода, както и заради опасения, свързани с корупцията и независимостта на съдебната система.

По време на срещата на министрите на външните работи миналия месец разочарованието избухна, когато министрите се сблъскаха с утвърдения от Кремъл техен колега Петер Сиярто заради пречките на Унгария. "Почти всички наши решения и необходими дискусии се блокират от една държава", заяви външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, който обвини Будапеща в "систематичен подход към всички усилия на ЕС да има някаква значима роля във външните работи".

Високопоставен дипломат от ЕС заяви: "На всяка крачка виждате как унгарците възпрепятстват способността на Украйна да се бори с агресора."

Но малко преди председателството дипломатическите любезности надделяха. Високопоставеният дипломат на ЕС смята, че националната гордост ще осигури конвенционално председателство на ЕС, което гарантира "гладкото движение на влаковете". Унгария има ясен интерес от председателство, което да не "създава хаос", каза човекът. "Унгарците също така знаят, че ако поемат по този път, държавите членки, особено по-големите държави членки, няма да седят безучастно и да го оставят да се случи."

За да предотвратят дипломатическо дерайлиране, служителите на ЕС проучиха как да предпазят ЕС от унгарско вето. В един от документите се предлага по-широко използване на "мостови" клаузи в Договора за ЕС, за да се трансформират политиките, изискващи единодушие, в такива, за които е необходимо обикновено мнозинство.

Втори високопоставен дипломат от ЕС заяви, че председателството е "може би добър начин да ги обуздаем", като добави, че би било грешка да се откаже на Унгария шестте месеца начело, "защото тогава те остават с впечатлението, че всички са срещу тях и трябва да се борят".

Те добавиха: "Те блокират за известно време, но накрая отстъпват. Все още не са унищожили нищо".

Друг източник на успокоение за дипломатите е, че законът на ЕС означава, че нито Орбан, нито Сиярто ще председателстват рутинни срещи на ЕС. Унгарските официални лица обещаха на колегите си "брюкселско председателство", което предполага неангажиращо технократско дело за председателстване на стотиците технически и дипломатически срещи, които поддържат функционирането на ЕС.

Запитан тази седмица от германски медии за блокирането на решенията на ЕС и НАТО от страна на Унгария, Орбан не отговори директно, но обвини "тесногръдието", "особено вляво", за проблемите на Европа.

За гладкото протичане на шестте месеца подсказва и логото на унгарското председателство - кубчето на Рубик, предназначено да символизира унгарската изобретателност и европейското единство. Използването на изобретението на унгарския професор по дизайн Ерньо Рубик е "сладко", казва Ким Лейн Шепеле, професор по право и политика в Принстънския университет. Но заедно с лозунга на Тръмп то разкрива двойствения характер на унгарското председателство на ЕС, каза тя.

"Ето го унгарският принос към единството и ето как ще ви се опълчим".

"Стратегията на Орбан не е да се противопоставя на абсолютно всичко", добави Шепеле, като прогнозира, че ще има "фойерверки" по отношение на външните работи, а не на селското стопанство, рибарството или единния пазар.

Най-наболелите теми и дебати за европейците - от идентичността до икономиката и околната среда

В навечерието на унгарското председателство Орбан обяви, че е обединил усилията си с австрийската крайнодясна партия и популистката чешка партия ANO, с което постави началото на нов европейски съюз.

Целта е да се създаде най-силният десен блок в Европейския парламент, заяви Орбан, въпреки че триото трябва да привлече политици от поне още четири държави от ЕС, за да се сформира успешно група.

"Това, което европейците искат, са три неща: мир, ред и развитие", заяви Орбан в неделя. "А това, което получават от елита в Брюксел днес, е война, миграция и стагнация."

"Орбан вече е използвал две паузи в бдителността на ЕС, за да затвърди автокрацията си. Той използва ротационното си председателство през 2011 г., за да въведе в действие новата си автократична конституция и много съпътстващи закони, уточняващи подробностите за новата конституционна система", каза тя.

По време на друга шестмесечна пауза в работата на ЕС около изборите за ЕС през 2019 г. Орбан прокара спорни промени, които отрязаха върховенството на закона и правата на работниците. Те включваха законодателство, позволяващо на компаниите да изискват от служителите си да работят по един допълнителен ден извънреден труд седмично; "закон за салатата" - така наречен, защото смесва миш-маш от различни съставки - за поставяне на съдебната система под контрола на правителството; и въведе държавен контрол върху изследователската мрежа на Унгарската академия на науките.

Говорейки от Европейския парламент, Делбос-Корфийлд заяви, че се опасява, че през следващите шест месеца ще се задълбочи враждебният климат към ЛГБТ+ хората и ще се върнат назад съдебните реформи, договорени с ЕС миналата година, за да се деблокират частично замразените европейски фондове.

Тя предупреди и за унгарската служба за "защита на суверенитета", която според Европейската комисия нарушава демократичните принципи и правото на справедлив съдебен процес. Привидно предназначена да защитава Унгария от чуждестранно влияние, службата може да започва мащабни разследвания на хора, участващи в обществения живот.

Тази седмица унгарският клон на Transparency International и независимата медия Átlátszó обявиха, че са обект на закона. Службата за защита на суверенитета е "много вдъхновена от Путин структура", заяви Делбос-Корфийлд, като направи сравнение със закона за чуждестранните агенти на Владимир Путин от 2012 г., използван за репресии срещу гражданското общество в Русия.

Размишлявайки върху последното решение за преследване на две организации, които са се посветили на търсенето на отговорност от правителството на Орбан, Шепеле заяви: "Ето защо се страхувам от настоящия период, когато мандатът на Орбан в ротационното председателство съвпада с междуцарствието. Предполагам, че през този период ще станем свидетели на всякакви нови репресии, извършвани в Унгария."

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожар в хотел в Слънчев бряг, евакуираха туристи

Пожар в хотел в Слънчев бряг, евакуираха туристи

България Преди 1 минута

Огънят е тръгнал от помещение, където се е складирало спално бельо

Янко Янков: Ако България гласуваше, щях да спечеля Zvezde Granda

Янко Янков: Ако България гласуваше, щях да спечеля Zvezde Granda

Любопитно Преди 6 минути

27-годишният перничанин с любопитни признания в новия епизод на ВипЗона Подкаст на радио "Веселина"

Новата Агенция на ЕС по наркотиците започна работа

Новата Агенция на ЕС по наркотиците започна работа

Свят Преди 35 минути

Тя ще бъде базирана в португалската столица Лисабон

Екстремните слънчеви изригвания и слабото магнитно поле са смъртоносна комбинация за Земята

Екстремните слънчеви изригвания и слабото магнитно поле са смъртоносна комбинация за Земята

Любопитно Преди 50 минути

Повече по темата може да прочетете в следващите редове

Патриарх Даниил на прием в посолството на САЩ

Патриарх Даниил на прием в посолството на САЩ

България Преди 52 минути

Новоизбраният глава на българската църква се срещна с посланик Кенет Мертен

Путин се среща с Ердоган и Си Цзинпин днес

Путин се среща с Ердоган и Си Цзинпин днес

Свят Преди 1 час

Руският президент ще участва в среща на върха на ШОС

Борисов: Аз съм убеден, че правителство няма да има

Борисов: Аз съм убеден, че правителство няма да има

България Преди 1 час

Лидерът на ГЕРБ припомни, че партията му няма да подкрепи евентуално правителство с втория мандат

Почина американският сценарист Робърт Таун

Почина американският сценарист Робърт Таун

Свят Преди 1 час

Таун е починал в понеделник, заобиколен от семейството си в дома си в Лос Анджелис

д

Жило на пчела в очната ябълка на мъж: Ужасяващ случай разкрит от болница в САЩ

Любопитно Преди 1 час

Възстановил ли се е мъжът след ужасяващата случка четете в следващите редове

<p>Руски подводници са забелязани на прага на НАТО, има ли ядрена заплаха&nbsp;</p>

Руски подводници са забелязани на прага на НАТО

Свят Преди 1 час

Според NTI, руският флот командва една от най-големите подводни флотилии в света с приблизително 58 кораба

<p>Как тонове опасни химикали изчезнаха от складове в Перник</p>

Разследване на NOVA: Как тонове опасни химикали изчезнаха от складове в Перник

България Преди 1 час

Това е престъпно бездействие на институциите, коментира авторът на разследването Мариета Николаева

Какво ще се случи, ако един от кандидатите за президент на САЩ изненадващо отпадне?

Какво ще се случи, ако един от кандидатите за президент на САЩ изненадващо отпадне?

Свят Преди 1 час

Джо Байдън и Доналд Тръмп са двамата най-стари кандидати в историята на САЩ

Дарин Георгиев

Дарин Георгиев: "Величие" ще гласува против кабинета "Желязков"

България Преди 1 час

“Снощи и днес имахме събрание на парламентарната група и решението ни е единодушно", заяви депутатът

<p>&quot;Трябва да спрем това&quot;: Съпрузи умират заедно чрез дуоевтаназия</p>

Съпруг и съпруга, на 70 и 71г., умират заедно чрез евтаназия: Няма друго решение

Свят Преди 1 час

Преглед на законите за асистирано самоубийство в ЕС

<p>J&oslash;tul: Новият мистериозен свят от извори с температура над 300&deg;</p>

Извори с температура 300°C бълбукат дълбоко под Северния ледовит океан

Любопитно Преди 1 час

Дори в хладните дълбочини на Северния ледовит океан новооткритото хидротермално поле е с горещ темперамент