6

А ктивистката за правата на жените Бландин Деверланж иска да присъства в съда, за да подкрепи Жизел Пелико, доколкото може, но често свидетелските показания по делото за изнасилване, в което са замесени десетки мъже, са твърде много. 

„Понякога е наистина непоносимо, затова не мога да ходя всеки ден“, казва Деверланж, основателка на Les Amazones d'Avignon - група, чиито членове протестират пред наказателния съд във Воклюз, откакто на 2 септември започна делото срещу съпруга на Пелико - Доминик и още 50 мъже. 

„Почувствах се зле“, казва Деверланж пред Newsweek, описвайки първия път, когато чува подробности за това как пенсионираният електротехник, за когото се твърди, че е дрогирал съпругата си и е набирал съучастници в онлайн чат, за да я изнасилват. 

Проговори първият от 50-те мъже, обвинени в изнасилването на дрогирана французойка

„По време на изслушването плаках - деянието е нечовешко. Тази жена е била жертва на такова чудовище, че изпитваме състрадание и гняв“, каза тя.  

72-годишната Жизел Пелико спечели похвали за това, че се отказа от анонимността си и всеки ден влиза предизвикателно в съдебната зала в Авиньон, понякога зад мъжете, обвинени в изнасилванията ѝ. 

На 17 септември тя чува как съпругът ѝ, с когото живее вече пет десетилетия, признава: „Аз съм изнасилвач като останалите в тази зала.“ 

Разнообразието от професии и възрасти на обвиняемите отразява моментната картина на различните поколения и напречния разрез на работническата и средната класа в селските райони на Франция. Най-младият е на 26 г., а най-възрастният - на 74 г. Сред тях има шофьори на камиони, военни, медицинска сестра и журналист. Начинът на действие на обвиняемите, съчетан с ежедневния характер на професиите им, е изпитание за общественото разбиране. 

Реакцията на Жизел Пелико в съдебната зала: „Трудно ми е да слушам това“, беше недоизказана и отразяваше настроенията във Франция, където движението #MeToo досега е отразявало само известните и влиятелните личности.

(Движението „Аз също“, изписвано още като Движение #АзСъщо, на англ. #MeToo, е социално движение и кампания за повишаване на осведомеността срещу сексуалното насилие, сексуалния тормоз и изнасилваческата култура, в която хората публикуват своя опит със сексуално насилие или сексуален тормоз - бел.ред.)

“Аз съм изнасилвач”: Шокиращите признания на мъжа, поканил 50 души да насилят съпругата му

„Този случай показва, че агресорът може да бъде всеки - брат, баща, приятел“, казва Елен Девинк, журналистка и ключова фигура от движението #MeToo във Франция.  

„Феминистките от години обясняват, че няма профил на агресора и точно това показва този случай“, казва Девинк, чиято книга „Безнаказаност“ от 2022 г. подробно описва обвиненията в сексуално насилие и тормоз от много жени срещу известния телевизионен журналист Патрик Поавр д'Арвор, който отрича да е извършил каквото и да било нарушение. 

В статия за вестник Le Monde Девинк изброява други случаи на сексуални посегателства във Франция, в които са замесени известни личности. Статията на Девинк, написана от второ лице, е адресирана директно към Жизел Пелико и възхвалява нейния стоицизъм за това, че е държала главата си високо и е споделяла съдебната зала с мъжете, които са били съдени. 

„Нейното решение имаше напълно смазващ ефект. Тя принуждава нас, цялото общество, да я чуем, да я изслушаме“, казва Девинк. 

„Във Франция има дори по-голяма съпротива, отколкото в англосаксонския свят, срещу осъждането на тези мъже. Когато са известни личности, те продължават да работят. Но този случай е различен. Те са хора от средната класа”, обяснява бившата съпруга на Еманюел Карер. 

Случаят на Пелико подтикна хиляди хора да излязат на улицата в 35 демонстрации в цялата страна, включително в Париж, Бордо, Марсилия и други градове, с надеждата, че ще подтикне и други жертви да се разкрият. 

Случаят излезе наяве едва след като Доминик Пелико беше арестуван през 2020 г. по обвинение, че е снимал под полите на жените в супермаркет. При обиска на къщата им в град Мазан в Прованс бяха открити хиляди снимки и видеоклипове на компютър, показващи предполагаемото насилие над съпругата му. 

Разкриха имитатор на мъжа, поканил 50 души да изнасилят жена му

От 50-те мъже много са обвинени, че са изнасилили Жизел Пелико веднъж, а други - цели шест пъти. Тридесет и петима от тях заявиха, че не са смятали действията си за изнасилване, съобщи Le Figaro, като много от тях са казали на полицията, че са смятали, че тя се преструва на заспала и е участвала доброволно. 

„Смятам, че тази стратегия за защита подчертава културата на изнасилване, която съществува във Франция. Това е стратегия за защита, те се страхуват, така че, разбира се, всичко, което казват, е защото искат да избегнат затвора“, заяви Ан-Сесил Мейлферт, основателка на Фондация „Жени“, която се бори за правата на жените и за повишаване на осведомеността относно сексуалните посегателства.  

„Но все още съществува тази идея, че съпрузите, притежават тялото на съпругата си и те са собственици на нейната сексуалност“, казва тя пред Newsweek. 

Нейната организация настоява за промяна на френското законодателство относно сексуалните престъпления.

Мейлферт коментира, че от 2017 г. насам на всеки два или три месеца във Франция има нов случай #MeToo, в който са замесени известни личности, което показва как дисбалансът на властта може да доведе до сексуално насилие. Но случаите са трудни за съпричастност от страна на обикновените жени и не водят до големи правни промени. 

Тя каза, че макар движението #MeToo да е повишило осведомеността за сексуалното насилие и да е довело до удвояване на жалбите за изнасилване, само шест процента от тях са били разгледани от разследващите и днес във Франция има по-малко присъди за изнасилване, отколкото през 2007 г. 

„Всички мъже са били в един вид братство заедно, всеки от тях е можел да спре и никой от тях не го е направил“, казва Деверланж. „Девизът на Франция е свобода, равенство и братство, а сега, когато чуя думата „братство“, ми се иска да повърна. Това не е солидарност с жените, а между мъже срещу жени“. 

Шокиращ случай от Франция: Мъж е обвинен, че е поканил 50 души да изнасилят съпругата му

Тя смята че процесът, който трябва да приключи през декември, трябва да накара френското общество да се замисли по повдигнатите от него въпроси, като например химическото подчинение и, предвид филмовия характер на предполагаемите престъпления, връзката между порнографията и сексуалното насилие.   

Въпреки това има опасения дали случаят „Пелико“може да постигне промяна, особено ако сред политическата класа във Франция има самодоволство. В коментари, които предизвикаха ярост, кметът на Мазан Луи Боне наскоро заяви, че случаят „Пелико“ е можел да бъде „много по-сериозен“, като добави, че „нито една жена не е била убита“. 

„Надяваме се, че този път емоциите във френското общество са толкова силни, че могат да доведат до политически отговор“, казва Мейлферт.  

* Във видеото: Стотици хиляди жени излязоха на протест заради изнасилване и убийство на млада лекарка в Индия

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Тежка е женската съдба: Купи си обувки... няма пола... Купи си пола... няма блуза... Купи си блуза... няма сако... Купи си сако... няма чанта... Купи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Официално: Признаха световния рекорд на Цанко Цанков в река Дунав

Официално: Признаха световния рекорд на Цанко Цанков в река Дунав

България Преди 22 минути

От Асоциацията за световните рекорди изпратиха на Цанков сертификат за автентичност и поздравления за успеха на 19 септември

Олександър Усик посети България (СНИМКИ)

Олександър Усик посети България (СНИМКИ)

България Преди 31 минути

Усик пристигнал в страната ни, за да заснеме промо за реванша с Тайсън Фюри

Съдът на ЕС отмени спорна мярка, засягаща шофьорите на товарни автомобили

Съдът на ЕС отмени спорна мярка, засягаща шофьорите на товарни автомобили

Свят Преди 1 час

Тя задължаваше превозните средства да бъдат връщани в експлоатационния център на транспортното дружество на всеки 8 седмици

Дубайски емир се похвали с мечки, лъвове и тигри като домашни любимци

Дубайски емир се похвали с мечки, лъвове и тигри като домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

От лъвове, до тигри и мечки - в дома на Хумайд Абдула Албукайш има всичко

"Да отворим сърцата си": Цвети страда от опасно заболяване, има нужда от помощта ни

"Да отворим сърцата си": Цвети страда от опасно заболяване, има нужда от помощта ни

България Преди 1 час

Тя е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия с висок риск

семейство Симпсън

Краят на една ера: "Семейство Симпсън" излъчи последен епизод

Любопитно Преди 1 час

Финалът на хитовия анимационен сериал шокира феновете

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

България Преди 2 часа

За кончината на д-р Комитов, настъпила на 3 октомври, информираха от Касата

SMYAH: Музиката между два свята

SMYAH: Музиката между два свята

Musicology Преди 2 часа

В епизода на Musicology за първи път може да чуете част от предстоящия му албум

,

ЦРУ с обява, че търси информатори в Северна Корея, Иран и Китай

Свят Преди 2 часа

Организацията публикува съобщения в профилите си в социалните медии на мандарин, фарси и корейски език

United Group публикува Доклад за устойчиво развитие за 2023 г.

United Group публикува Доклад за устойчиво развитие за 2023 г.

България Преди 3 часа

Сред акцентите са намаляване на емисиите, възобновяеми енергийни източници, насърчаване на равенството

Русия атакува с дронове критична украинска инфраструктура

Русия атакува с дронове критична украинска инфраструктура

Свят Преди 3 часа

Пожарникари се опитват да потушат огромен пожар в горивно депо в Пермска област

,

Гарт Брукс обвинен в изнасилване: Бивша фризьорка подава жалба в Лос Анджелис

Свят Преди 3 часа

62-годишният Гарт Брукс е легенда на кънтри музиката

<p>&quot;Никакви разговори с Путин, трябва да се води борба с него&quot;</p>

Юлия Навална: Никакви разговори с Путин, трябва да се води борба с него

Свят Преди 3 часа

Тя обеща да продължи в изгнание делото на съпруга си

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа в Шуменско

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа в Шуменско

България Преди 3 часа

Той е настанен за лечение в болница с кръвоизливи на бял и черен дроб, фрактура на седем ребра и дясна лопатка

Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг става вторият най-богат човек в света за първи път, след като задминава Джеф Безос

Пари Преди 3 часа

Пазарната стойност на Meta нарасна с около 10% до 1,45 млрд. долара вчера