0

Б олниците в най-големия пакистански град Карачи са препълнени с пациенти, заразени с вируса чикунгуня. Големи държавни болници в града съобщават за 500 до 750 предполагаеми случаи на болестта, пренасяна от комари, което допълнително натоварва и без това изпитващата затруднения система на общественото здравеопазване. 

Но какво представлява чикунгунята, как се разпространява и защо е засегнала толкова тежко най-населения град в Пакистан?   

15 потвърдени случая на заразени със западнонилска треска в София за септември

Какво е чикунгуня? 

Чикунгуня е вирусно заболяване, което се разпространява чрез ухапване от заразени комари от вида Aedes aegypti. Тези комари пренасят и разпространяват също така вируса денга и вируса зика. 

Няма четвърти случай на западнонилска треска у нас

Колко сериозна е епидемията от чикунгуня в Пакистан? 

През последните месеци в Карачи са регистрирани тежки случаи на чикунгуня, особено сред възрастните пациенти и тези с диабет, според доклад от Университетската болница „Ага Хан“. 

Усложненията включват неврологични проблеми като парализа и кома, както и проблеми със сърцето и очите. Тези тежки случаи често изискват интензивни грижи и механична вентилация, като перспективите за възстановяване са неясни и има риск от продължителна хоспитализация или смърт.   

Според правителствени документи, видени от Al Jazeera, 172 души в Карачи са дали положителен резултат на тестовете за полимеразна верижна реакция (PCR) между май и септември. От 956 души, за които има съмнения, че са заразени с вируса, 713 са били изследвани. Действителният брой на случаите обаче вероятно е много по-голям.   

Много хора се диагностицират без PCR тест, като вместо това се разчита на съвпадащи симптоми и кръвни изследвания, които показват нисък брой тромбоцити, което може да бъде причинено от чикунгуня. 

Шоаиб Хан, общопрактикуващ лекар в частна болница в Назимабад в Карачи, заяви пред вестник The Express Tribune, че високата цена на теста също е попречила на пациентите да получат правилна диагноза. 

PCR тестът за вируса се предлага в няколко частни болници и струва 7000 рупии (25 долара) до 8000 рупии (28 долара) в страна, в която месечният доход на глава от населението е 118 долара през 2021 г., според данни на Световната банка, което го прави недостъпен за много хора. 

Една от правителствените болници в Карачи, Медицинският център за следдипломна квалификация „Джина“, предоставя безплатни тестове за чикунгуня, казва пред Ал Джазира Муслим Шах, жител на града, който посети лечебното заведение в четвъртък. Според преброяването от 2023 г. населението на Карачи наброява около 20 млн. души. 

Шах каза пред Ал Джазира, че болницата не разполага с отделно отделение за чикунгуня, а пациентите, хоспитализирани с вируса, пренасян от комари, са в общи отделения, без мрежи против комари.   

Очаква се чикунгуня и денга да останат тежко заразни до декември, казва Абдул Вахид Раджпут, директор на болницата и изследователския център за инфекциозни болести в Синд, пред The Express Tribune.   

Жителите на Карачи и Лахор, където вирусите, пренасяни от комари, са често срещани, обвиняват правителството, че не извършва редовно разпръскване на дезинфектант за унищожаване на комарите. 

Източник: iStock/Getty Images

Как се разпространява чикунгуня? 

Ако заразен комар ухапе здрав човек, той инжектира вируса в кръвта.   

Ако незаразен комар ухапе човек, който вече е заразен, той изсмуква вируса от кръвта на този човек и се превръща в носител, способен да предаде вируса на други хора чрез ухапване.   

Здравните власти предупреждават, че рискът от разпространение на вируса от заразен човек - чрез комар преносител - е най-голям през първата седмица от заразяването. Вирусът не се разпространява директно от човек на човек.   

Този цикъл вероятно е започнал след ухапване от комари на заразени животни. Чикунгуня естествено съществува сред дивите животни (като маймуните), които служат като резервоар на вируса. 

Какви са симптомите на чикунгуня? 

Най-често срещаните симптоми са треска и болки в ставите. Въпреки че фаталните случаи са редки, болките в ставите могат да бъдат силни и да продължат с месеци.   

Заразените хора могат да имат също така главоболие, гадене, умора, болки в мускулите, подуване на ставите или обрив.   

Симптомите обикновено започват от три до седем дни след ухапването от заразен комар. Много хора се възстановяват в рамките на седмица до няколко седмици. След това човек вероятно ще има доживотен имунитет срещу вируса.   

Симптомите на чикунгуня са сходни с тези на денга и вируса Зика. В резултат на това чикунгуня често се диагностицира погрешно, твърдят експерти, включително и от Световната здравна организация. 

Източник: iStock/Getty Images

Как се лекува чикунгуня? 

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ няма специфични лекарства за лечение, но почивката, течностите и болкоуспокояващите могат да помогнат за облекчаване на симптомите.  

Не всички болкоуспокояващи обаче са безопасни по време на съмнение за инфекция. CDC съветва да не се приемат нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), докато не бъде изключена денга, тъй като те могат да увеличат риска от кървене. В тежки случаи пациентите с денга могат да получат усложнения, свързани с вътрешно или външно кървене.   

Източник: iStock/Getty Images

Как може да се предпазим от чикунгуня? 

Здравните власти подкрепят предпазването от ухапване от комари като най-ефективната стратегия срещу разпространението на чикунгуня.   

Това може да включва носене на дълги ръкави и панталони, прилагане на репеленти против комари и пребиваване в затворени, климатизирани помещения на закрито или зад мрежа против комари, когато сте на открито. 

Източник: iStock/Getty Images

Има ли ваксина? 

В Съединените щати се предлага еднократна доза ваксина срещу чикунгуня. Според статия от ноември 2023 г. на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) тя е одобрена за лица на 18 и повече години и с по-висок риск от излагане на вируса. През юни 2024 г. Ixchiq получава разрешение за пускане на пазара в Канада, а през юли - в Европа.  

Мееран Юсуф, говорител на Министерството на здравеопазването на провинция Синд, обаче заяви, че Пакистан обикновено използва само ваксини, разрешени от СЗО, която досега не е одобрила ваксина срещу чикунгуня.   

Хората с по-висок риск от тежки симптоми са новородените, възрастните хора и хората със заболявания като диабет или високо кръвно налягане. 

Newsweek: Смъртоносен вирус носи нова „сериозна“ заплаха за Украйна

Къде се е разпространил? 

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) през 2024 г. в света са регистрирани около 460 000 случая на вируса чикунгуня и 170 свързани с тях смъртни случая.   

Според ECDC държавите с най-голям брой случаи през 2024 г. включват Бразилия с 391 754 докладвани случая и Индия с 69 439 докладвани случая.   

Вирусът е идентифициран за първи път в днешна Танзания - тогава известна като Танганайка - през 1952 г. и оттогава е регистриран в 118 държави, според Световната здравна организация.   

В Африка, Югоизточна Азия, Индийския субконтинент, Тихоокеанския регион и тропическите райони на Северна и Южна Америка той е станал ендемичен.   

Ендемичният вирус постоянно съществува в рамките на определена географска област или популация. В този случай епидемиите са предвидими във времето, за разлика от глобалните пандемии, които са по-широко разпространени.   

Бразилия, Парагвай, Аржентина и Боливия са някои от страните с най-много случаи, според европейската CDC. 

Спорадични огнища са регистрирани и на места, където се среща комарът Aedes aegypti, например в Йемен и Италия. През август Франция съобщи за едно заразяване с чикунгуня, което не е свързано с пътуване. 

Денга треска: Какви са причините за най-голямата епидемия в света

Какво прави правителството? 

Миран Юсуф, говорител на здравния отдел на провинция Синд, заяви пред Al Jazeera, че правителството извършва „множество дейности по пръскане“ в цялата провинция Синд, където се намира Карачи.   

Целта на тези усилия е да се изкорени комарът, отговорен за разпространението на чикунгуня.   

Освен това правителството провежда кампании за повишаване на осведомеността. „Извършваме и ларвицидни дейности“, добавя Юсуф. Според CDC ларвицидът е вид инсектицид, който убива комарите в техните незрели стадии на ларви и какавиди, като им пречи да се развият в хапещи възрастни.

Припомняме и тази галерия от нашия архив: 

10 болести, които могат да ви убият в рамките на 24 часа

* Във видеото: 10-те най-смъртоносни вируса на Земята

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Безпрецедентна ситуация в “Игри на волята” тази вечер

Безпрецедентна ситуация в “Игри на волята” тази вечер

Любопитно Преди 2 минути

Две от племената ще получат сурови наказания

Тежка катастрофа със загинал затвори пътя София - Варна

Тежка катастрофа със загинал затвори пътя София - Варна

България Преди 12 минути

Леките автомобили се пренасочват по обходен маршрут през Павликени и Вишовград

<p>Парашутистка бе&nbsp;убита от витло на самолет</p>

Парашутистка загина след трагичен инцидент с витло на самолет

Свят Преди 31 минути

Аманда Галахър снимала свои колеги парашутисти на летище Уичита Кук преди инцидента

Голям пожар избухна в Пловдивско

Голям пожар избухна в Пловдивско

България Преди 37 минути

Огънят обхвана около 20 декара

Недоносени бебета бяха натровени със спирт в Кипър

Недоносени бебета бяха натровени със спирт в Кипър

Свят Преди 1 час

Медицинска сестра е сложила спирт вместо вода в млякото на новородените

Замърсяването от газови печки причинява 40 000 смъртни случая годишно в Европа

Замърсяването от газови печки причинява 40 000 смъртни случая годишно в Европа

Свят Преди 1 час

Това е два пъти повече от жертвите на автомобилни катастрофи

Който влезе, не може да го напуснe: "Град на мъртвите" в Русия

Който влезе, не може да го напуснe: "Град на мъртвите" в Русия

Любопитно Преди 1 час

Над 10 000 души лежат в криптите на древния град

<p>Престъпници крадат милиони от германски банкомати</p>

Престъпници крадат милиони от банкомати в Европа: Защо Германия е в центъра на атаките

Свят Преди 1 час

Културната привързаност към парите в брой и географското разположение на страната привличат организирани престъпни мрежи

<p>Това е сериозно предимство за работниците и малкия бизнес</p>

Здравната застраховка - сериозно предимство за работниците и малкия бизнес

Застраховане Преди 1 час

Тя позволява и на едните и на другите да пестят време и пари

Застреляха австрийски кмет, извършителят се издирва

Застреляха австрийски кмет, извършителят се издирва

Свят Преди 2 часа

Франц Хофер, кмет на Кирхберг об дер Донау, е бил убит в Алтенфелден, в близост до границата с Германия и Чехия

Джевдет Чакъров призова за конструктивен диалог в новото НС

Джевдет Чакъров призова за конструктивен диалог в новото НС

България Преди 2 часа

С пост във Facebook той благодари на избирателите, както у нас, така и в чужбина

Как се разпределиха гласовете от вота по области

Как се разпределиха гласовете от вота по области

България Преди 2 часа

Вижте в кои части на страната отделните политически формации получават най-голяма подкрепа

Слави Трифонов с първи коментар след изборите

Слави Трифонов с първи коментар след изборите

България Преди 2 часа

Той благодари на всички, гласували за "Има такъв народ"

Кола удари двама младежи на пешеходна пътека в Пловдив

Кола удари двама младежи на пешеходна пътека в Пловдив

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал на бул. "Никола Вапцаров" в града

Мъж загина в дома си при пожар в Стара Загора

Мъж загина в дома си при пожар в Стара Загора

България Преди 3 часа

Той е бил изведен от апартамента, но впоследствие е починал

Снимката е илюстративна

Германски и шведски изтребители са вдигнати заради шпионски самолет на Путин над Балтийско море

Свят Преди 3 часа

Подобни инциденти са често срещано явление в региона, тъй като Русия е заподозряна, че използва самолета, за да шпионира позициите на алианса, пише Kyiv Independent