36

Т ъй като Русия и Китай продължават да се противопоставят на САЩ и техните съюзници от НАТО, борбата за власт в Арктика се разширява. 

Когато през юли американски изтребители прихванаха два руски и два китайски бомбардировача в зоната за идентификация на въздушната отбрана на САЩ (ADIZ) над Аляска, безпрецедентният ход подчерта това все по-настойчиво и експанзивно партньорство. И докато Пекин и Москва работят за установяване на стратегическа опора в региона повече от десетилетие, Вашингтон и Брюксел едва сега се осъзнават заплахата. 

Китай, Русия и новата военна стратегия на САЩ

Часовникът тиктака, а Западът върви по тънък лед 

Не може да се преувеличи колко важна е Арктика за Русия от гледна точка на поддържането на заплашителната ѝ ядрена позиция спрямо САЩ. В случай на ядрена размяна Москва вероятно ще изстреля ракети с далечен обсег - от базите за балистични ракети на подводници близо до Колския полуостров - през слабо проученото въздушно пространство над Гренландия. А поради слабата видимост в Арктика американските сили биха били зле подготвени да открият и да противодействат на удара. 

Русия изгражда тези арктически сили от нахлуването си в Крим през 2014 г. насам. В тези усилия топенето на морския лед предоставя на страната както възможности, така и предизвикателства. От една страна, икономическото значение на руското арктическо крайбрежие нараства поради комерсиализацията му като възможен транспортен маршрут, което позволява на Москва да печели от осигуряването на къси морски пътища за търговски кораби, превозващи товари между Азия и Европа. По-големият трафик обаче означава също, че контролът на Русия върху обширното ѝ арктическо крайбрежие - простиращо се от Баренцово море на запад до Беринговия проток на изток - вече е застрашен. 

Затова, използвайки гъста мрежа от въздушна отбрана, авиация и сухопътни сили в базите на Северния флот, Русия се съсредоточава върху затварянето на достъпа до полуостров Кола в Баренцово море, за да защити стратегическите си подводници и да запази целогодишния достъп на флота до Атлантическия океан. Освен това инвестира много в технологии за прецизно управляеми ракети, за да заплашва далечни цели и да отрича достъпа до морето, без да се налага да разполага с традиционни военноморски или въздушни сили. 

Освен това, за да поддържа и експлоатира стратегически подводни сили в близост до Аляска, без да разчита на ремонтните съоръжения на Северния флот в другия край на Евразия, Русия построи нови укрепени укрития за подводници и съоръжения за ремонт и поддръжка южно от Беринговия проток близо до Владивосток.   

На фона на всичко това, като още едно доказателство за безграничното си партньорство с Русия, Китай развива и своите арктически способности с двойно предназначение, което засилва способността на Русия да заплашва САЩ и съюзниците им от НАТО, като същевременно отклонява вниманието от Индо-Тихоокеанския регион. Той също така увеличи регионалното си гражданско и военно сътрудничество с Москва. 

В момента китайските полярни спътници, безпилотни подводни апарати и изследователски кораби - три от които са ледоразбивачи - дават на Пекин предимство в проследяването на морските маршрути, картографирането на арктическото дъно и наблюдението на морския лед. Със съвместното предприятие между руската държавна компания за ядрена енергия „Росатом“ и китайската компания Hainan Yangpu NewNew Shipping двете страни ще си сътрудничат в изграждането на инфраструктура и контейнеровози, които да обслужват целогодишно арктическия маршрут. Сътрудничеството дава възможност на Москва да наблюдава и контролира дейностите по арктическото си крайбрежие, както и да защитава по-добре руските подводници с балистични ракети. 

Като цяло морският, кибернетичният и космическият потенциал на Русия и Китай в Арктика вече застрашава оскъдната комуникационна и информационна инфраструктура на НАТО в региона. Комуникационните кабели не са създадени, за да издържат на хибридна война. Освен това недостатъчните радари, безпилотни самолети за наблюдение, бойни кораби с възможност за борба с подводници и сателитно покритие правят САЩ уязвими за ядрената заплаха на Русия. Просто не е достатъчно Америка да развива собствени способности, пише Politico. 

Ето защо, както е отбелязано в стратегията на Министерството на отбраната на САЩ за Арктика до 2024 г., сътрудничеството с арктическите съюзници на НАТО е от съществено значение, за да се навакса изоставането от присъствието на Русия и Китай в региона. Но като се има предвид, че отбранителната индустриална база на Обединеното кралство вече изпитва затруднения да изпълни задълженията си по програмата AUKUS към САЩ и Австралия; че Финландия и Швеция трябва да се съсредоточат върху сигурността в региона на Балтийско море; и че Исландия разчита на САЩ за своята отбрана, единствените съюзници на НАТО в Арктика, които понастоящем споделят значително това бреме на сигурността, са Канада, Норвегия и Дания, допълват от Politico. 

Русия е насочила ядрени ракети към НАТО, Китай и Иран

И макар че тези страни са ангажирани с разширяването на своите инвентаризации на ледоразбивачи, подводници, безпилотни летателни апарати и инфраструктура за комуникации и данни, те са и доста малки държави с противоречиви изисквания към техния принос към отбраната: Дания има големи отговорности за отбраната в Балтийско море и трябва да се съобрази с отбранителните приоритети на Гренландия и Фарьорските острови, за да запази влиянието си върху решенията в областта на отбраната, които я засягат пряко. Канада изразходва голяма част от бюджета си за отбрана, за да стартира своя колеблив проект за военен кораб. И въпреки че Норвегия е важен партньор, обявил придобиването на пет военни кораба и пет подводници, Осло все още не е отделил големи суми за укрепени срещу лед кораби. 

Наред с това и трите държави инвестират значителни средства в укрепването на силовите позиции на Украйна спрямо Русия.   

Договарянето на план за отбрана на Арктика, който може да възпре Русия и Китай през следващото десетилетие, е важна задача. А при толкова малка група надеждни съюзници и техните конкуриращи се приоритети в други области, разработването на надеждна позиция на силите на НАТО в Арктика ще изисква деликатно балансиране. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Путин пристигна на двудневна визита в Китай

* Във видеото: САЩ: Китай помага на Русия да води войната в Украйна

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Тежка е женската съдба: Купи си обувки... няма пола... Купи си пола... няма блуза... Купи си блуза... няма сако... Купи си сако... няма чанта... Купи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Ренета: Сестра ми ме записа за “Игри на волята” без мое знание

Ренета: Сестра ми ме записа за “Игри на волята” без мое знание

Любопитно Преди 51 минути

Ренета не отговори категорично дали между нея и Светлин има друг тип отношения, освен приятелски, но по всичко си личи, че не е безразлична към него

На кого отдава почит църквата днес

На кого отдава почит църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

На 4 октомври честваме паметта на няколко светци

„По-силно, моля“: Посетители на японски бар плащат, за да бъдат зашлевени

„По-силно, моля“: Посетители на японски бар плащат, за да бъдат зашлевени

Любопитно Преди 3 часа

Посетителите плащат по 100 йени за шамар, и 500 йени, ако искали конкретен служител да ги зашлеви

а

Виктория Бекъм разкри как пази искрата в брака си

Любопитно Преди 3 часа

Съветите на Виктория Бекъм може да прочетете в следващите редове

Награждават екипите, които евакуираха българските граждани от Ливан

Награждават екипите, които евакуираха българските граждани от Ливан

България Преди 3 часа

Те ще получат отличия от премиера Димитър Главчев

Прокуратурата повдига обвинения на Джейхан Ибрямов

Прокуратурата повдига обвинения на Джейхан Ибрямов

България Преди 3 часа

Неговият адвокат каза, че задържането му е по разследване за купуване на гласове

а

Как можем да видим втората луна на Земята?

Любопитно Преди 4 часа

Прилепналата космическа скала всъщност е близък до Земята астероид на име 2024 PT5

Жълт код за силен вятър в петък, ето къде

Жълт код за силен вятър в петък, ето къде

България Преди 4 часа

Температурите ще са между 26° и 31°

AI вече ще организира търсачката на Google

AI вече ще организира търсачката на Google

Технологии Преди 4 часа

Алгоритъм ще решава как да изобразява и подрежда резултатите

Инфлуенсърката Ренета Георгиева напусна “Игри на волята”

Инфлуенсърката Ренета Георгиева напусна “Игри на волята”

Любопитно Преди 10 часа

Музикалният артист Павел и културистката Наталия от Дръзките са вторите номинирани тази седмица

Кораб с повече от 450 пътници на борда потъна в ДР Конго

Кораб с повече от 450 пътници на борда потъна в ДР Конго

Свят Преди 11 часа

Очевидци твърдят, че са видели как спасителните служби изваждат от водата поне 50 тела

Джейхан Ибрямов и Ахмед Доган при откриването на конференция на Младежкото ДПС през ноември 2012 г.

Снеха имунитета на Джейхан Ибрямов

България Преди 15 часа

Това стана след като 13 от членовете на ЦИК гласуваха "за"

Извънредно заседание на Председателския съвет заради задържането на Ибрямов

Извънредно заседание на Председателския съвет заради задържането на Ибрямов

България Преди 16 часа

Председателят на Народното събрание е получила уведомление от Борислав Сарафов

Швейцария с 1,7 млрд. долара за възстановяване на Украйна

Швейцария с 1,7 млрд. долара за възстановяване на Украйна

Свят Преди 16 часа

Берн осигурява икономическа и хуманитарна подкрепа за Украйна

След над два века и възможен геноцид Великобритания предава колония

След над два века и възможен геноцид Великобритания предава колония

Свят Преди 17 часа

Местните жители са били прогонени заради военна база на САЩ