Часове преди дебата: Какво да очакваме от Доналд Тръмп и Камала Харис
Източник: БТА/АП
9

Д ебатът във вторник вечер ще бъде най-важната вечер в политическата кариера на вицепрезидента Камала Харис. Той ще ѝ предложи най-голямата аудитория досега, докато страната се опитва да научи повече за това какъв президент би била тя.

Бившият президент Доналд Тръмп влиза в дебата с надеждата да обърне страницата на едно трудно лято. Харис е намалила разликата в социологическите проучвания с него, откакто замени президента Байдън като кандидат на Демократическата партия. Вторник може да се окаже един от най-добрите шансове на Тръмп да обърне тази динамика, преди американците да започнат да гласуват предсрочно.

Помощниците и поддръжниците на Харис искат тя да подтикне бившия президент към непоследователни изказвания. Екипът на Тръмп иска той да върне разговора към три области, които те смятат за печеливши: икономиката, имиграцията и глобалния хаос.

Тъй като не са планирани други дебати между Харис и Тръмп, срещата ще бъде една от 90-те минути с най-висок залог в американската политика от поколения насам.

Ето какво да очакваме:

  • Ще успее ли Тръмп да се сдържи?

В спомените на съветниците на бившия президент се е запечатал първият дебат през 2020 г., когато потният Тръмп избухна, говорейки над Джоузеф Р. Байдън-младши и отблъсквайки толкова много избиратели, че след него социологическите му проучвания чувствително намаляха.

Тръмп знае, че се е справил зле на този дебат и според помощници го е признал насаме. Но съветниците на Тръмп все още се притесняват, че той няма да успее да овладее враждебността си към Харис.

Последният път, когато Тръмп дебатира с жена, това беше Хилари Клинтън, неговата съперничка през 2016 г.

Той я нарече „гадна жена“ и се запъти зад нея на сцената, но помощниците му смятат, че е бил сравнително спокоен за стандартите на Тръмп.

Помощниците на Харис биха се радвали версията на Тръмп от 2020 г. да се появи във вторник вечерта.

  • Дали заглушените микрофони ще доведат до заглушен дебат?

Помощниците на Харис се опитаха, но не успяха, да променят правилата на дебата, така че микрофоните на кандидатите да остават включени дори когато не говорят, в опит да подтикнат Тръмп да се намесва и прекъсва, когато не е негов ред.

На четири очи Тръмп се отнася с още по-голямо пренебрежение към Харис, отколкото публично, казват съветниците му. Той говори грубо за романтичните ѝ връзки и невярно обвинява Харис, че едва наскоро е приела чернокожата си идентичност с политически цели. Съветниците и съюзниците на г-н Тръмп го съветват да се въздържа от лични нападки по време на дебата, но мнозина се притесняват, че той няма да успее да се сдържи.

  • Как Харис ще се справи с изненадите на Тръмп?

Най-ниската точка в представянето на Харис на първичните дебати през 2019 г. дойде, когато представителката на Хаваите Тулси Габард поиска от нея да се извини за досието си като калифорнийски прокурор - момент, за който кампанията на Харис я беше подготвила, но на който тя все пак се затрудни да отговори ефективно.

Оттогава насам Харис доказа, че умее да отправя атаки срещу Тръмп, но понякога показва по-малко ловкост в неписани моменти. Понякога тя изпитваше затруднения по време на интервюта и в нестандартни моменти, въпреки че от началото на вицепрезидентския си мандат тя израсна като политически изпълнител.

Все пак дебатът с Тръмп е доста различен от този, в който се задават въпроси, да речем, на телевизионен водещ. Тръмп е непредсказуем телевизионен ветеран, който не е демонстрирал уважение към установените правила на политическата честна игра.

Харис досега е отказвала да се ангажира с нападките на Тръмп срещу нея или с неговите забележки за нейната раса и пол. Начинът, по който тя ще отвърне на подобни нападки на живо по телевизията - предизвиквайки го на дебат, тя запомнящо се каза: „Ако имаш да кажеш нещо, кажи го в очите ми“ - може да определи как ще се гледа на представянето ѝ.

Откакто замени Байдън, Харис изгради кампанията си върху избора между бъдещето (нея) и миналото (г-н Тръмп). Дебатът може да ѝ даде възможност да покаже на избирателите не само този контраст, но и как реагира, когато ѝ се предостави възможност да се изправи срещу Доналд.

Повече от 50 милиона американци са гледали на живо дебата между президента Байдън и Тръмп през юни, а се очаква двубоят във вторник да привлече още по-голяма аудитория. Още десетки милиони ще се включат в новинарските емисии и в социалните медии след събитието.

Тези зрители вероятно няма да видят целите 90 минути, но ще получат ключови откъси - най-добрите от тях са известни като моменти от дебата. Те са лесно запомнящи се от миналите дебати.

Роналд Рейгън, който казва на Уолтър Мондейл през 1984 г.: „Няма да използвам за политически цели младостта и неопитността на моя опонент“. Или преди четири години, когато Байдън се опита да отвърне на многократните прекъсвания на Тръмп с острото „Ще млъкнеш ли, човече?“.

Разбира се, някои ключови моменти не са полезни за кандидатите. През 1992 г. президентът Джордж Буш беше критикуван, че изглежда отегчен, когато проверява часовника си по време на дебат с Бил Клинтън.

Въздишките на Ал Гор по време на дебата с Джордж Буш-младши през 2000 г. предизвикаха подигравки. А опитът на Мит Ромни през 2012 г. да обясни относително малкото жени, които е наел като губернатор на Масачузетс, като заяви, че е получил „папки, пълни с жени“, които да разгледа, разбуни Twitter и предизвика нападки от кампанията на президента Барак Обама.

  • Ще свърже ли Тръмп Харис с Байдън?

Екипът на Тръмп има една основна цел за дебата. Преди всичко те искат зрителите да завършат вечерта с впечатлението, че Харис е отговорна за всеки непопулярен аспект от работата на Джо Байдън.

Съветниците на Тръмп искат тя да бъде свързана в съзнанието на избирателите с високите цени, които плащат в магазина за хранителни стоки, с войните в Украйна и Близкия изток и с мигрантите без документи, които пресичат границата.

Тръмп многократно е обвинявал администрацията на Байдън и Харис за притока на мигранти и често е изказвал неверни или преувеличени твърдения.

Очаквайте също Харис да обвини Тръмп, че е оказвал натиск върху републиканците да провалят законодателството, което имаше за цел да подобри имиграционната система и да засили сигурността на границите.

  • Ще се дистанцира ли Харис от Байдън?

Харис има деликатната задача да остане вярна на Байдън, но и деликатно да се дистанцира от него. Неопределените гласоподаватели в щатите, в които се води битката, са несъразмерно кисели по отношение на икономиката и песимистично настроени към състоянието на страната и са жадни за промяна. Съветниците и на двамата кандидати разбират, че е наложително да бъдеш човекът, който избирателите свързват с промяната.

  • Как Харис ще насочи вниманието си към Тръмп по темата „Роу срещу Уейд“?

Харис най-вероятно ще премине в атака по отношение на абортите - политическата област, която Тръмп разглежда като най-голямата си политическа уязвимост.

Вицепрезидентът от седмици напомня на избирателите, че именно Тръмп промени Върховния съд, който отмени решението „Роу срещу Уейд“. През уикенда тя пусна реклама, показваща кадри, на които г-н Тръмп казва, че „години наред се опитваха да прекратят делото „Роу срещу Уейд“, а аз го направих и съм горд, че го направих“.

Тя може да повдигне въпроса и за това, че г-н Тръмп веднъж дори предложи жените, които са направили аборт, да бъдат наказвани - позиция, от която той скоро се отрече.

Тръмп ще се опита да посее съмнения по въпроса, като заяви, че иска да остави политиката по отношение на абортите на щатите. И най-вероятно ще изтъкне подкрепата си за лечението чрез ин витро оплождане - позиция, в която той скъса с някои противници на абортите.

Камала Харис прие номинацията на Демократическата партия
  • Как ще говорят за икономиката?

Тръмп се е подготвил да удари Харис по високите цени, останали от високата инфлация в началото на управлението на Байдън - и да извика спомените на избирателите за времето, когато животът беше по-достъпен преди пандемията от COVID-19. Очаква се той да повдигне въпроса за по-либералните политически позиции, които Харис поддържаше през 2019 г. по време на първата си кампания за президент, но оттогава се отказа от тях, включително призива ѝ тогава да се забрани фракингът, който се разглежда като смъртоносен проблем в Пенсилвания, решаващ щат за колебанията. Харис най-вероятно ще се опита да отклони тези нападки, като напомни на избирателите за бъркотията, в която се намираше страната, когато Тръмп предаде властта на нея и Байдън - с икономика, която все още е в състояние на частичен застой заради пандемията и с още много милиони американци, които получават чекове за безработица. Въз основа на неотдавнашните си публични коментари тя ще премине към признаване на факта, че цените все още са твърде високи и ще обясни предложенията си за справяне с разходите за живот.

  • Каква роля ще играят расата и полът?

Тъй като се стреми да се завърне в Белия дом, Тръмп е последният от дългата поредица бели мъже, които се кандидатират за президент на Съединените щати. Харис се бори да бъде първата жена и вторият цветнокож, който ще заеме този пост.

Но за разлика от г-жа Клинтън през 2016 г., г-жа Харис се отклони от изричното приемане на историческия характер на кандидатурата си - особено когато Тръмп я обвини, невярно, че е представила погрешно расовата си идентичност.

Как тя ще се справи с нападките на Тръмп, неминуемо ще бъде разгледано през призмата на чернокожа и южноазиатска жена, която дебатира с бял мъж, и възприятията на избирателите за тези размени могат да повлияят в голяма степен на начина, по който американците възприемат дебата.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Шахматистката Елица Раева е първата елиминирана участничка от “Игри на волята” 6

Шахматистката Елица Раева е първата елиминирана участничка от “Игри на волята” 6

Любопитно Преди 3 часа

Първото ексклузивно интервю с нея може да гледате в новия епизод на подкаста “След Игрите”

Ясни са водачите на листи на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА”

Ясни са водачите на листи на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА”

България Преди 7 часа

Атанас Зафиров повежда в 25 МИР - София

Ден без автомобили в София: Центърът ще е отворен за пешеходци

Ден без автомобили в София: Центърът ще е отворен за пешеходци

България Преди 8 часа

Целта е гражданите да се движат пеша

Русия атакува Одеса с ракета „Искандер-М“

Русия атакува Одеса с ракета „Искандер-М“

Свят Преди 8 часа

Според местните власти са нанесени щети и на цивилен кораб

Съдът на Европейския съюз образува дело за отстраняването на Андрей Гюров от БНБ

Съдът на Европейския съюз образува дело за отстраняването на Андрей Гюров от БНБ

България Преди 9 часа

Върховният административен съд отправи въпроси до Съда на Европейския съюз

Три жалби и един протест срещу присъдата на подсъдимия за смъртта на Ани и Явор

Три жалби и един протест срещу присъдата на подсъдимия за смъртта на Ани и Явор

България Преди 9 часа

На 4 юли Софийският градски съд осъди на 9 години затвор Адриан Антонов

Израел удари Бейрут

Израел удари Бейрут

Свят Преди 9 часа

Кадри от мястото на удара показват значителни разрушения

<p>Прощаваме се с двамата пилоти, загинали при авиокатастрофата край Граф Игнатиево</p>

Прощаваме се с двамата пилоти, загинали при авиокатастрофата край Граф Игнатиево

България Преди 10 часа

Поклонението пред двамата пилоти ще се състои на 21 септември 2024 г. от 10.00 ч. в района на авиобазата в Долна Митрополия

<p>Български политици реагираха на провокациите на РСМ</p>

Български политици реагираха на провокациите на РС Македония

България Преди 10 часа

Според Ковачев има възможности за замразяване на членството и отстраняване на ВМРО-ДПМНЕ от ЕНП

"Истинска богиня": Ирина Шейк в прозрачна рокля на Седмицата на модата в Милано

"Истинска богиня": Ирина Шейк в прозрачна рокля на Седмицата на модата в Милано

Любопитно Преди 10 часа

Вижте с каква визия моделът успя да събере отново погледите

Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

България Преди 10 часа

Премиерът призова страната да спазва изискванията на ЕС

Пеевски: Трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

Пеевски: Трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

България Преди 10 часа

Председателят на ПГ на ДПС настоява за съвместни действия от политици и институции

<p>Разкриха кой издава мистериозните звуци край&nbsp;Марианската падина</p>

Мистериозното стенание покрай Марианската падина най-накрая има източник

Любопитно Преди 10 часа

За първи път стенанията са засечени през 2014 г. и морските експерти са в недоумение

<p>Нов украински боен робот започна да избива руснаци</p>

Нов украински боен робот започна да избива руски войници в Курск

Свят Преди 10 часа

Вчера бойната машина е атакувала укрепена руска позиция в Курска област