107

Н а днешната дата е време да си спомним за едно от онези имена, които най-ярко олицетворяваха определението "неудобните" в периода на комунизма.

Датата е 7 септември, годината - 1978. Далеч от родината си, в столицата на Великобритания - Лондон един българин претърпява дребен инцидент. Непознат мъж го пробожда с чадъра си в крака. Българинът е Георги Марков. Писател, журналист, дисидент. Четири дни по-късно той умира в лондонската болница "Сейнт Джеймс".

Медицинската експертиза в Скотланд Ярд доказва съмненията: той не е починал от естествена смърт. Заключението е "убийство с използване на отровата рицин" и вследствие на намерена в тялото му двумилиметрова сачма с въпросното вещество. А през 1990 година досието на Георги Марков изчезва.

По-горе: Със съпругата си Здравка Лекова

Мотиви неудобният на "Държавна сигурност" български писател да изчезне излизат през 2005 година, когато негов колега, журналистът Христо Христов (автор на книгата "Убийте "Скитник") казва пред агенция "Ройтерс", че най-вероятният убиец е датчанинът от италиански произход Франческо Джулино с кодово име "Пикадили".

Той признава, че няма как да е категоричен в твърдението си, тъй като достъпът до архивите за Георги Марков е блокиран и че тайните служби никога не биха подписали документи, с които да се дискредитират спрямо поръчано убийство. В друго интервю, месеци по-късно вече разкрива, че разполага и с инструкция на МВР от 1977 г. до Джулино да неутрализира "скитника", който живее в Лондон.

Въпреки това, разследването за смъртта му у нас е прекратено през 2013 година. Същата, в която Ройтерс предава, че разследването на британската полиция продължава, като в него участват международни организации. Самият Джулино умира 8 по-късно, твърдейки че е просто търговец на антики във Велс и няма нищо общо със смъртта на Георги Марков.

По-горе: В Сиена, Италия

Остава обаче подозрението. Някак символично, като едно от най-известните есета на писателя. Появило се в сборника от 2015 г. "До моя съвременник", но прочетено по "Дойче Веле" още през 70-те. "Подозрението е един от най-характерните белези на съвременния български характер. Неделим спътник на всичките ни мисли и чувства".

Има навика да говори и пише искрено по неудобни теми. "Не познавам човек в България, дори най-благородните и най-честни личности, срещу които да не е хвърляно подозрение, че те не са това, за което се представят, че зад цялото им поведение стои нечиста цел.

Разбира се, цялата тази атмосфера на взаимно и всеобщо подозрение, на предчувствие и очакване на внезапни тайни врагове, е изключителна рожба на комунистическата действителност и на невероятно низкото нравствено падение, последвало девети септември 1944 година", посочва той. 

Георги Марков напуска България още през 1969 година. Отпътува за Италия, а година по-късно се установява в Лондон. През 1972 година започва работа като редактор в българската секция на Би Би Си. Активно сътрудничи с очерци, коментари, критични бележки и на радио "Дойче веле". Изключен е от Съюза на българските писатели, а книгите му са иззети от библиотеките. Смята се, че тогава започва и попълването на досието му, заведено под името "Скитник".

Паметникът на Георги Марков в София
Паметникът на Георги Марков в София Източник: БТА/Владимир Шоков

Още в края на 1972 г. е задочно осъден на 6,5 години лишаване от свобода като "невъзвращенец и за вражеска дейност". Всъщност от този период започват и прочутите му "Задочни репортажи за България" (Съкратено от "Задочни репортажи за задочна България").

Става още по-неудобен за властта в България. Редовно споменава имената на другарят Сталин, Димитров, Червенков, Ленин, Живков и то съвсем не в позитивен контекст.

"Бездарниците са тези, които в условията на всеки тоталитарен режим успяват да изкопаят по някакъв гьол, съответстващ на техните размери, в който се мъчат да натикат и умъртвят онези, които са родени, за да кръстосват океаните", е една от онези реплики, които трудно се забравят от рубриката му по "Свободна Европа". През 80-те репортажите му са публикувани и като книги, посмъртно. Първо в Европа, а след промените и у нас. 

Смъртта му завинаги остава в историята като "българския чадър". И също допринася за легендарния му статут в България след падането на комунизма. На 11 декември 2000 г. посмъртно му е присъден орден "Стара планина" първа степен за ярък принос към българската литература, драматургия и публицистика и за изключителната му гражданска позиция и противопоставяне на комунистическия тоталитарен режим.

А през 2014 година в София, в квартал "Лозенец" е открит и негов паметник, дело на скулптура Данко Данков. Финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж фаундейшън", създадена от политическия емигрант д-р Георги Лазаров. След себе си оставя редица книги и анализи, както и девет пиеси, поставени в български театри. А на днешната дата - 7 септември 2024 година си спомняме отново за него. 46 години след смъртта му...

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 107
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

107 коментара
 
Според статистиката само 20% от колите в София се движат с ясна цел. Останалите просто търсят къде да паркират...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 15 минути

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

,

58 затворници са първокласници тази година

България Преди 2 часа

Учебните програми, по които се обучават осъдените лица, съответстват на държавните образователни изисквания

Пореден ужасяващ случай в Турция: Намериха мъртво 2-годишно дете

Пореден ужасяващ случай в Турция: Намериха мъртво 2-годишно дете

Свят Преди 2 часа

Момченцето било открито в безжизнено състояние в палатка от семейството си

Просветният министър предлага експеримент: Да се забранят телефоните в няколко училища

Просветният министър предлага експеримент: Да се забранят телефоните в няколко училища

България Преди 2 часа

Дискусията набира все по-голяма сила, след като ЮНЕСКО препоръча забрана на използването на смартфони в класната стая заради отрицателното им въздействие върху учебния процес

д

НСИ: Месечната инфлация за август е 0.1%, а годишната е 2.1%

България Преди 2 часа

Цените на лекарствените продукти остават на равнището от предходния месец

Пощенска банка и JA Bulgaria с ключово партньорство за повишаване на финансовата грамотност сред младите хора в страната

Пощенска банка и JA Bulgaria с ключово партньорство за повишаване на финансовата грамотност сред младите хора в страната

България Преди 2 часа

Двете организации ще реализират поредица инициативи чрез програмите „Лични финанси“ и „Практични финанси“ с цел да подготвят учениците с основни финансови знания и умения

Шокираща атака: Видра завлече дете под водата

Шокираща атака: Видра завлече дете под водата

Свят Преди 2 часа

Детето има драскотини и ухапвания по цялото тяло

Музика с кауза: Без агресия в училище

Музика с кауза: Без агресия в училище

Любопитно Преди 2 часа

Български артисти създадоха песен, насърчаваща толерантността между децата

<p>Бурята &quot;Борис&quot; в Европа: Все повече реки излизат от коритата си, броят на жертвите расте (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Бурята "Борис" в Централна Европа: Все повече реки излизат от коритата си, броят на жертвите расте

Свят Преди 3 часа

През уикенда граничните райони между Чехия и Полша бяха тежко засегнати

Снимката е илюстративна

Златото достигна исторически връх

Свят Преди 3 часа

Доларът отслабна с 0,2 %, което направи златото по-евтино за притежателите на други валути

<p>Бичувана заради селфи в Иран</p>

Жестоки наказания в Иран: 50 удара с камшик заради селфи

Свят Преди 3 часа

"Беше много болезнено, но не исках да показвам слабост"

Полетът от Франкфурт до L.A. отнема скромните 11,30 ч, затова едно мелатонинче от 4 mg и изкарвате по-голямата част от времето в сън

До Лос Анджелис и назад: мисията възможна

Любопитно Преди 3 часа

На територията на Том Круз, Snoop Dog и цялото холивудско войнство, посетих Града на ангелите срещу 1400 евро цена на билета, за да видя част от холивудския пейзаж

Експлозия вдигна на крак полицията в Кьолн

Експлозия вдигна на крак полицията в Кьолн

Свят Преди 3 часа

Служител, отговарящ за почистването, е тежко ранен и откаран в болница

Зеленски: Путин и диктатори като него могат да разделят света и да го изядат на парчета

Зеленски: Путин и диктатори като него могат да разделят света и да го изядат на парчета

Свят Преди 3 часа

Най-важното е, че тази война може да промени Европа и останалия свят, каза украинският държавен глава