5

Б ългарката Иванка Димитрова, която от дълги години живее във Франция, се кандидатира за депутат в долната камара на френския парламент (Национално събрание) на предсрочните парламентарни избори като представител на партия „Национален сбор“ на Марин Льо Пен. На първия тур Иванка Димитрова излезе на първа позиция във Втори избирателен район на департамент Сен е Марн, като получи 35,06 процента. На второ място в този район остана Фредерик Валту от партията „Хоризонти“, която е част от президентската предизборна коалиция „Заедно“, който получи 33,73 процента. На трето място в този окръг остана кандидатката на ляво-екологичната формация „Нов народен фронт“ Нур Бенаиса Вабо, която получи 23,70 процента. В този окръг, както и в още 306 избирателни окръга от общо 577 в цяла Франция се образува по този начин триъгълно противоборство за втория тур на парламентарния вот. Нур Бенаиса Вабо обаче се оттегли от надпреварата и така останаха само Иванка Димитрова и Фредерик Валту.

В интервю за БТА, взето по електронната поща, Иванка Димитрова разказва, че е родена във Враца, завършила е Първа английска гимназия в София, а след това и Английска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Тя споделя, че е заминала за Франция през 1990 г. по покана на свои близки и там се е срещнала с бъдещия си съпруг, който е французин от испански произход. „Заедно отгледахме пет деца, от които съм майка на три“, отбелязва тя. Във Франция Иванка Димитрова продължава да работи като преподавател по английски език, а по-късно и като преводач в съдебната система, става ясно от нейния отговор на въпрос да разкаже за себе си накратко.

„Интересувам се от различни неща – опера и класическа музика, билките в България, които изучавах в продължение на над 15 години, оттам и книжката, която издадох, и не на последно място политика“, казва кандидатката на „Национален сбор“. Книгата, за която тя говори, е  озаглавена „Десет магически растения за вашето здраве“. Тя е публикувана на френски език от Иванка Димитрова под името Ваня Естабен. В нея са представени десет лечебни растения, които са в широка употреба във Франция и могат да бъдат полезни при голям спектър от здравословни проблеми.

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

За навлизането си в политиката Иванка Димитрова разказва: „Докато семейните ми задължения отнемаха повечето от времето ми извън работа, не можех да се занимавам сериозно с политически анализи, затова се задоволявах да следя проблемите в медиите. От 2017 г. насам съм член на партията на Марин Льо Пен, която избрах след наблюдения върху други политически формации“. 

За партията на Льо Пен „Националният сбор“ Иванка Димитрова казва, че тя се е „оказала   движението, което най-много се доближава до личните ми убеждения“.  „Може да Ви се стори странно, но точно в линията на тази формация намерих допирни точки с някои от предимствата на комунистическата система, в която израснах – сигурност, обществен ред, загриженост за масовото население. В същото време ограниченията в личните свободи, които толкова ни тежаха в комунистическа България, не са характерни за линията на формацията. Чудесно съчетание между демокрация и обществен ред!“, допълва тя.

Иванка Димитрова споделя, че  интересът й към политика се е засилил постепенно, когато от около 2005 г. тя е започнала да наблюдава постепенна промяна към по-лошо във Франция.

Две кандидатки от "Национален сбор" с български имена се класират на втория тур на изборите във Франция

„Държавната администрация ставаше по-тежка и сложна, регулирането на обществения живот започна да заема повече място отколкото свободният избор, заваляха всякакви норми, забрани и ограничения, тъй като населението се разрастваше, при това не толкова поради раждаемост на местните жители, колкото поради приемането на все повече мигранти, които идваха със собствената си битова култура, и поради нарастващата им численост стана по-трудно да бъдат асимилирани към местното население. Така се формираха цели квартали от етнически общности и логично беше те да имат желание да запазят начина на живот, на който са свикнали. Държавните власти в последните 25-30 години все по-трудно контролират този процес и се стигна до там, че в определени квартали са в сила етнически закони, а не държавни. Това се превръща в реален проблем, подхранван от политическа идеология на религиозна основа и само твърда ръка би могла да възстанови републиканския ред в тези места. Вярвам, че в тази партия има такава сила“, допълва Иванка Димитрова.

Иванка Димитрова е била кандидат от „Национален сбор“ за парламентарните избори във Франция и през 2022 г. „Освен кандидатурите ми през 2022 г. и сега, не съм имала амбиции да започвам политическа кариера. И сега съм водена не от амбиции, а от желание активно да се включа в движение, което има желанието и силата да възстанови Франция в предишния й статут на спокойна, богата и наистина демократична държава“, коментира тя в отговор на въпрос дали се е кандидатирала и за други избираеми длъжности и дали се е кандидатирала на европейски избори.

За „Национален сбор“ тя допълва, че „Партии с подобна линия има и в други европейски страни, и това е резултат от промените, настъпващи в техния живот. Необходимо е да се балансира тежестта на левите идеологии, които налагат, под формата на прогресизъм, хуманизъм и щедрост, нов тип обществени отношения, които застрашават запазването на специфичната им култура и традиции. Толерантността не бива да означава отваряне на всички бариери и премахване на всички морални и обществени критерии. Зад всяко дадено право трябва да стои и някакво задължение или поне отговорност“, смята тя.

Кой ще поеме контрола над Франция след предсрочните избори

За настоящите избори за долна камара на френския парламент и за това, че сега между двата тура се наблюдава тенденция за оттегляне на кандидати там, където се очертават битки между трима кандидати на втория тур в полза на кандидат, който е в най-силна позиция да се противопостави на кандидат на „Национален сбор“, Иванка Димитрова казва: „Що се касае до изборите в областта, в която съм кандидат, те протичат по приетия вече отдавна метод на съюзяване на двама срещу третия, когато този трети е неудобен за създадената система. Така че веднага след обявяването на резултатите, крайната левица отстъпи мястото си в полза на центристкото президентско мнозинство“. А после отбелязва, че „ настоящият център всъщност е агломерат от левица и десница, които политиката, провеждана от Еманюел Макрон, унищожи, в резултат на което бившата крайна десница заема мястото на класическа социална десница, а от класическата левица остана само едно силно ядро, което за съжаление се измести в крайноляво. Като че ли целият циферблат се завъртя наляво.“

Иванка Димитрова допълва, че „за да се сложи край на презумпцията, че "Национален сбор" е крайнодясна партия, чието действие би имало непредвидимо тежки последици, според водещата политическа мисъл, ние се опитваме да се отворим към всички патриотично настроени сили, независимо от принадлежността им, за да работим заедно за възстановяването на Франция. Този факт би трябвало да подскаже, че не търсим едновластие, а истинско събиране на общонационален потенциал с цел да се подобри икономическото и социално състояние на страната. Задачата ще бъде много трудна. Но както се казва, не пътят е труден, а в трудността е верният път“.

В отговор на въпрос какво би посъветвала българските политици въз основата на опита си като кандидат за депутат във Франция, Иванка Димитрова казва: „Смятам че всички политици, независимо от това къде управляват, трябва да изхождат от интересите на своите избиратели и да умеят да ги вписват в интересите на нацията като цяло. Въпреки че понякога това може да доведе до конфликтни ситуации, именно на политиката е задължението да превърне конфликта в тласък“.

А в отговор на въпрос какво би посъветвала българите, които биха искали да напуснат България, за да опитат късмета си в друга страна, Иванка Димитрова отговаря кратко: „Вземайте двупосочен билет!“. 

* Във видеото: Крайната десница печели първи тур на парламентарните избори във Франция

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК анализ разкри генетичния произход на древните минойци и микенци

ДНК анализ разкри генетичния произход на древните минойци и микенци

Любопитно Преди 5 часа

Минойците и микенците са споделяли голяма част от генетичното си наследство

Патриарх Даниил: Да преодолеем разделението в православния свят (ВИДЕО)

Патриарх Даниил: Да преодолеем разделението в православния свят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Катедралният храм „Света Неделя“ посрещна новия български патриарх като свой предстоятел

Джевдет Чакъров: ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността

Джевдет Чакъров: ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността

България Преди 9 часа

Това заяви той след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в имота му в парк "Росенец"

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Свят Преди 9 часа

Повредени са 2820 къщи, 48 електропровода и над 4000 хектара посеви

Путин поздрави Масуд Пезешкиан за избирането му за президент на Иран

Путин поздрави Масуд Пезешкиан за избирането му за президент на Иран

Свят Преди 9 часа

Той изрази надежда за засилването на сътрудничеството между Москва и Техеран във всички области

След категоричната си победа: Стармър провежда първото заседание на кабинета

След категоричната си победа: Стармър провежда първото заседание на кабинета

Свят Преди 10 часа

Министър-председателят на Великобритания назначи екипа си в петък следобед

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Свят Преди 10 часа

Лари живее на "Даунинг стрийт" от 2011 г., когато премиер беше Дейвид Камерън

Сторми Даниелс получава повече от $900 000 от онлайн кампания

Сторми Даниелс получава повече от $900 000 от онлайн кампания

Свят Преди 10 часа

Даниелс казва, че поддръжниците на Тръмп са я затрупали със заплахи

Посолството на Украйна: Политиците в България да се въздържат от използване на темата за войната

Посолството на Украйна: Политиците в България да се въздържат от използване на темата за войната

България Преди 11 часа

От ведомството изказаха благодарност на страната ни за оказаната подкрепа

<p>Нападение с балистични ракети срещу&nbsp;Одеса и Одеска област</p>

Силни експлозии в Одеса и Одеска област, извършено е нападение с балистични ракети

Свят Преди 11 часа

Въздушна тревога бе обявена в 11.32., а взривове се чуха минути след това

Снимката е архивна

Пожар гори в близост до АМ "Тракия" край Чирпан

България Преди 11 часа

Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа

<p>Кола се преобърна край АМ &quot;Струма&quot;, загина жена</p>

Тежка катастрофа на АМ "Струма" при Кочериново, има жертва

България Преди 11 часа

Загиналата е управлявала лек автомобил в посока София

Специален влак с ретро вагони тръгва от Септември до Велинград (ВИДЕО)

Специален влак с ретро вагони тръгва от Септември до Велинград (ВИДЕО)

Любопитно Преди 12 часа

Желаещите могат да се повозят на него всеки уикенд през юли

<p>Байдън: &quot;Бях болен. Не се чувствах наистина добре&quot;</p>

Байдън за дебата с Тръмп: "Бях болен. Не се чувствах наистина добре"

Свят Преди 12 часа

Той определи представянето си по време на диспута като "лош епизод"

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

България Преди 12 часа

Властите предприхе мерки за облекчаване на трафика

Роберт Фицо с първа обществена проява след покушението

Роберт Фицо с първа обществена проява след покушението

Свят Преди 13 часа

Той говори на церемония по повод празника на светите Кирил и Методий, който е официален празник в Словакия