2

М еждународният олимпийски комитет (МОК) има сериозен проблем.

В момент, когато светът на спорта забранява участието на руски спортисти заради войната на Москва срещу Украйна, един от членовете на МОК е с чин майор в руската армия.

(Видеото е архивно: Русия отбеляза Деня на победата с военни паради)

Елена Исинбаева - майорът и бивша световна рекордьорка в скока на дължина - е един от двамата руски членове на МОК . Другият, шефът на тениса Шамил Тарпишчев, активно подкрепя мобилизирането на руски спортисти за борба срещу Украйна.

Само няколко седмици преди старта на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. МОК, сред чиито 105 елитни членове са световни величия като принцът на Монако Алберт, емирът на Катар и шефът на световния футбол Джани Инфантино, е изправен пред критики, че не се справя с проблемните руснаци в редиците си.

Макар Исинбаева да настоява, че военното ѝ звание е "номинално", тя не прави такова впечатление, когато получава този статут през 2015 г. от тогавашния министър на отбраната Сергей Шойгу или когато гордо марширува във военна униформа в Сочи през 2015 г. и седи до президента Владимир Путин на парада по случай Деня на победата в Русия през 2017 г.

От своя страна през октомври 2022 г. Тарпишчев заяви: "Създаването на доброволчески отряди сред професионалните спортисти е добра идея", когато беше попитан за изпращането на спортисти да се бият за Русия в Украйна.

В правилата на МОК се препоръчва на спортисти и спортни служители, свързани с руската армия, да не се разрешава да участват в Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Членовете на МОК "представляват и насърчават интересите на МОК и на олимпийското движение".

Високопоставени украински служители са разгневени от членството на Исинбаева в МОК. "Написахме писмо до МОК с  молба да забрани на всички представители на Русия да членуват в организацията", заяви Вадим Хуцайт, президент на Националния олимпийски комитет на Украйна. "Казаха ни, че Исинбаева е напуснала Русия и сега живее в Европа, така че МОК не вижда никакъв проблем с нея."

Ветераните наблюдатели на руския спорт не са убедени, че рангът е бил "номинален" или се е променил. "На обществеността не са представени никакви доказателства в подкрепа на това", казва Дмитрий Навоша, беларуски спортен журналист дисидент, съосновател на Tribuna.com и руското спортно издание sports.ru.

"След години на подкрепа за Путин, просто да не подкрепяш войната явно е недостатъчно за запазване на позицията в МОК", добави Навоша. "Все още се изисква някаква форма на публично осъждане на тази война и осъждане на Путин като агресор."

През годините Исинбаева е удостоена с множество държавни отличия, сред които орден "За заслуги към Отечеството" (II и IV степен), орден на честта, почетно гражданство на Донецк и Волгоград и заслужил майстор на спорта на Русия.

Наследство от съветските времена, тези награди обикновено включват малки финансови бонуси. Макар че тези суми вероятно представляват незначителна част от доходите на Исинбаева, те свидетелстват за продължаващите ѝ връзки с руската държава.

Исинбаева не отговори на няколко молби за коментар от страна на Politico по множество канали.

Руското министерство на отбраната не отговори на искането за коментар дали Исинбаева запазва званието си в армията и дали получава възнаграждение от военните.

На въпроса дали Исинбаева е предоставила някакви документи, потвърждаващи отнемането на военното ѝ звание, говорител на МОК отговори в изявление: "Подобно на спортистите, ситуацията на засегнатите членове на МОК е оценена от момента на нахлуването на 24 февруари 2022 г. и след това."

"Разбирането на Етичната комисия на МОК, че през този период нито г-жа Исинбаева, нито г-н Тарпишчев са имали договорни връзки с руските военни или агенции за сигурност, нито са изразили подкрепата си за инвазията или войната в Украйна", добави говорителят.

Насърчаване на Путин

Исинбаева - двукратна олимпийска шампионка и многократна световна рекордьорка в скока на височина, която е член на Комисията на спортистите на МОК от 2016 г. - не е правила изявления след пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна.

Тя не се е появявала във военна униформа, не е подкрепяла активно войната и почти е изчезнала от социалните медии. Преди войната обаче тя беше голям привърженик на тезите и политиките на Путин, като помагаше за популяризирането и излъчването на неговата политика.

Исинбаева се разплака пред Путин и му призна любовта си, когато му благодари за защитата на руските спортисти, обвинени в употреба на допинг; маршируваше във военна униформа като майор от руската армия; и направи хомофобски забележки преди световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 г. Тя също така активно е агитирала за Путин в многобройните президентски избори.

По време на церемонията през 2015 г., на която Исинбаева получава военното си звание, Шойгу ѝ предоставя статут на военен инструктор по лека атлетика в Централния спортен клуб на армията (ЦСКА).

На Исинбаева е възложена и мисията да оправдае държавната допинг система на Русия, като обвини спортистите от други държави в "систематичен допинг" и "несправедливо" отношение от страна на международните спортни органи.

Според разследващия екип на починалия руски опозиционен лидер Алексей Навални Исинбаева се е установила в Тенерифе, където е закупила скъп имот - двуетажен пентхаус с изглед към океана и басейн. Когато през 2022 г. Путин нахлува в Украйна, Исинбаева - която до този момент е получила разрешение за пребиваване в Испания чрез покупката на имот - слабо критикува войната.

В отговор на критиките по онова време Исинбаева заяви в съобщение в социалните мрежи: "Аз съм жена на света, винаги съм била и ще остана такава! Званията, за които се говори днес, са номинални, тъй като не съм и никога не съм била на служба във въоръжените сили на Руската федерация. Както и никога не съм била депутат в Държавната дума или член на някоя партия."

В Русия посланието ѝ беше посрещнато с негативизъм. Официални лица, спортисти и фенове бяха възмутени от позицията ѝ, наричайки я позор и предател. Тя бързо беше извадена от списъка на членовете на партията на Путин "Единна Русия". Стадионът в Махачкала, наречен на нейно име, бързо си върна оригиналното название - "Труд".

Известният боксьор и бивш депутат от Държавната дума на Русия Николай Валуев нарече "лъжа" твърдението, че Исинбаева не е имала връзка с военните.

Руският депутат Роман Терюшков дори поиска от главната прокуратура на страната да отнеме военното звание на Исинбаева, като нарече изявленията ѝ обида за униформата.

Тенис в Крим

Докато Исинбаева се опитваше да се отдалечи полека от Путин, колегата ѝ от МОК Тарпишчев не го направи.

Освен че одобрява идеята спортистите да се бият в Украйна, Тарпишчев - президент на Руската федерация по тенис от 1999 г. и член на МОК от 1994 г. - многократно е посещавал окупирания Крим, където дори стана съсобственик на бизнес през 2015 г., година след като Путин изпрати руските войници да анексират незаконно полуострова.

Като член на МОК Тарпишчев е част от комисията Olympism365, която има за задача да популяризира олимпийските ценности сред заинтересованите страни, включително политиците, които искат да подкрепят спорта.

След пълномащабната инвазия Тарпишчев се среща на спортни събития с руски държавни служители, които са членове на режима на Путин, фигурират в списъци с чуждестранни санкции, участват във военна пропаганда или лично подкрепят въоръжените сили и посещават окупирани територии.

Руската федерация по тенис, която Тарпишчев ръководи, провежда състезания в Крим. Нейният регионален клон организира турнири "в чест на строителите на Кримския мост" и "в чест на обединението с Русия". Той също така пряко подкрепя руската армия чрез доброволчески акции.

Тарпишчев дори е заявявал, че няма нищо против провеждането на състезания в контролираната от Русия т.нар. донецка народна република в Източна Украйна - но само "ако ATP разреши".

Той също така е забранил на тенисистите да говорят за войната. "Забранил съм на нашите [момчета и момичета] да отговарят на каквито и да било провокативни въпроси. Те трябва само да казват: "Спортът и политиката не се смесват, оставете ме на мира", казва Тарпишчев.

Руската федерация по тенис не отговори на молбата за коментар.

"Избирателният морал" на МОК

След настояване от страна на Украйна Комисията по етика на МОК разследва позициите на Тарпишчев и Исинбаева, но органът не намери доказателства за прекъсване на връзките с руските спортни деятели.

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че нито едно от двете длъжностни лица "не е имало договорни връзки с руските военни или агенции за сигурност и не е подкрепяло войната в Украйна".

"Те не са представители на Русия в МОК", добави Бах. "Те са представители на МОК в Русия."

Високопоставени украинци и дългогодишни критици на МОК не бяха изненадани от решението.

"Като президент на [Националния олимпийски комитет на Украйна] искам да повторя, че докато трае войната, нито един руснак не трябва да бъде никъде, в нито една спортна организация. Или да излязат активно, открито да кажат, че са против войната", заяви Хуцайт.

"Международният олимпийски комитет ръководи олимпийските игри под многобройни ръководни фикции", казва Джулс Бойков, международен експерт по спортна политика от Тихоокеанския университет в Орегон. "Една от тях е, че членовете на МОК не представляват своята страна, а представляват МОК."

"Истината е, че МОК рутинно работи с изключително избирателен морал", добави той. "Случаят с Исинбаева и Тарпишчев е ярък пример за това как МОК е готов да се прегъне, за да се приспособи към членовете на своя селективен клуб, вместо да отстоява принципите, които организацията твърди, че следва."

"Освен това той поставя под съмнение процеса, по който се проверяват спортистите от Русия и Беларус за включване в Олимпийските игри в Париж през 2024 г.", каза той. "Ако МОК пренебрегва връзките на своите членове с военните действия, какво друго предпочитат да игнорират?"

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Свекърва казва на приятелката си: - Лесно и е на снахата на нивата. Покопае, покопае, пък седне на сянка под крушата, ветрец я повее... А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Каква подкрепа получиха двете българки на изборите във Франция

Каква подкрепа получиха двете българки на изборите във Франция

Свят Преди 9 минути

Иванка Димитрова и Славка Михайлова останаха на второ място с 40.2% и 23.06%

Разследват смъртта на мъж, починал в ареста в Ямбол

Разследват смъртта на мъж, починал в ареста в Ямбол

България Преди 12 минути

Той е бил задържан от полицията в ранните часове на 6 юли

Германските мъже като интимни партньори - секси, но и срамежливи

Германските мъже като интимни партньори - секси, но и срамежливи

Не просто футбол Преди 50 минути

Те са интелигентни, добре облечени и ухаещи на скъп парфюм

о

Кога хората са изобретели обувките?

Любопитно Преди 54 минути

Намерени са обувки, датиращи отпреди 150 000 години

8 късометражни филма от цял свят си тръгнаха с награди от 21-вото издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE

8 късометражни филма от цял свят си тръгнаха с награди от 21-вото издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE

Любопитно Преди 59 минути

Проектите на Андрей М. Паунов и Иван Попов-Заека триумфираха в националния конкурс

Марго Роби очаква първото си дете

Марго Роби очаква първото си дете

Любопитно Преди 1 час

Австралийката сияе в очакване на новото си амплоа

Байрам Байрам: Пеевски няма конфликт с Доган, конфликтът му е с дерибеите

Байрам Байрам: Пеевски няма конфликт с Доган, конфликтът му е с дерибеите

България Преди 1 час

Връзката между Доган и съпредседателят на ДПС е много силна, заяви депутатът

<p>Ангажимент на адвокатите отложи делото &quot;Дебора&quot;</p>

Отложиха делото „Дебора”

България Преди 1 час

Причината е ангажименти на адвокатите

<p>Катастрофа с две жертви затвори временно пътя София - Варна</p>

Катастрофа с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

България Преди 1 час

По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор

,

6 животни, при които господари са женските

Любопитно Преди 2 часа

Женското лидерство се е развило най-вече при бозайниците

Празник е! Почитаме покровителя на пчелите, а имен ден имат...

Празник е! Почитаме покровителя на пчелите, а имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

Великомъченик Прокопий е роден в Йерусалим във втората половина на III век

<p>&quot;Да, България&quot; решава за предложението на ДСБ</p>

"Да, България" решава за предложението на ДСБ за "технически кабинет" с третия мандат

България Преди 3 часа

Ще отчетем и рисковете от такава формула, отбеляза депутатът Божидар Божанов

<p>Цалапица отново на протест докато съдът&nbsp;заседава по делото за убийството на Митко</p>

Цалапица отново на протест докато съдът в Пловдив заседава по делото за убийството на Митко

България Преди 3 часа

Хората настояват прокуратурата да промени обвинението на близнаците и те да бъдат съдени като съучастници в престъплението

Мария Бакалова подготвя пиеса за Бродуей

Мария Бакалова подготвя пиеса за Бродуей

Любопитно Преди 4 часа

Нейната мечта е един ден да има възможността да работи със същите хора, с които вече е работила

х

Хипопотамите не могат да плуват, но се оказва, че могат да летят

Любопитно Преди 4 часа

Повече за интересното проучване може да прочетете в следващите редове