Тс ското министерство на здравеопазването обяви "война на солта", за да намали прекомерната й употреба от турците.
Гражданите в страната консумират три пъти повече сол от средния грамаж в световен мащаб, твърди сайтът на турския в. "Хюриет дейли нюз".
По инициатива на здравното министерство стриктно ще бъдат проверявани количествата сол в храната на заведенията за хранене в обществени институции като училища, университети, казарми и др.
Предвижда се да бъде определено и оптимално количество сол за традиционната турска кухня, както и да бъде намален натриевият хлорид, използван в хляба, сиренето и месните продукти.
Вече няма да бъде добавяна сол и в пържените картофки, салатите и айрана, информира още вестникът.
Ресторантите, кафенетата и другите частни заведения за хранене ще бъдат насърчавани да предлагат продукти с по-ниско съдържание на сол чрез данъчни облекчения.
Заведенията, които намалят солта в ястията от менюто си и махнат солниците от масите, заменяйки ги с малки пакетчета, ще получават лого, флагче или сертификат.
За да се информира обществеността за вредите за здравето, причинявани от прекомерната употреба на сол, ще бъде потърсена и помощта на Дирекцията по религиозните въпроси.
Предупреждения за рисковете ще бъдат поставени и в бакалиите и супермаркетите.
В световен мащаб хората консумират приблизително 6 г сол дневно, докато в Турция средното дневно количество е 18 г.
Турция обяви война на солта
Ресторантите, кафенетата и другите заведения за хранене ще бъдат насърчавани да предлагат продукти с по-ниско съдържание на сол чрез данъчни облекчения
23 юни 2010, 17:04
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!