5

Ж ертва на онлайн тормоз се обръща към родителите и децата с предупреждение за опасностите в интернет. 

Харисън Хейнс е бил на 12 години, когато се сприятелява с „тийнейджър“, докато играе видеоигри онлайн - само за да бъде изложен на порнографско съдържание, видеоклипове със самонараняване и манипулативни съобщения.

Това „приятелство“ отвежда Харисън, който сега е на 20 години, по мрачен път на изолация, потайност и срам в продължение на повече от една година.

Сега Хейнс разказва историята си, за да покаже, че опасните хора не са в бели микробуси и не раздават бонбони, а „идват от вътрешността на нашите телефони“.

„Мисля, че на почти всяко поколение в Америка в момента е било казвано, че ще има непознат в бял ван, който ще ти подава бонбони, и трябва да му откажеш“, каза Хейнс във вторник в предаването „Добро утро, Америка“ на ABC.

„Но мисля, че за нас и за моето поколение опасността не е непознатият в белия ван. Не оттам идва призивът. Зовът идва от вътрешността на джобовете ни. Той идва от вътрешността на телефоните ни", казва още той.

Историята на Хейнс започва, когато е бил дете, което не е имало приятели по онова време и е открило, че игрите са начин да облекчи самотата.

И тогава Хейнс се свързва с 19-годишното момче, което според него щеше да започне да го насилва сексуално.

„Не мисля, че някой в нашия свят все още е знаел езика за сексуалното обгрижване“, казва Хейнс за изпитанието си.

Връзката се формира в платформа за игри, но след като „тийнейджърът“ се вкопчва в Хейнс, те преместват връзката в iMessage.

"Когато преминахме към iMessage, нямаше как да го докладвам. За него беше безопасно да комуникираме там", казва Хейнс.  

Използвайки услугата за съобщения на Apple, непознатият е успял да изпрати на Хейнс съдържание със самонараняване и порнография.

Непознатият започнал да бомбардира детето в училище и докато то било със семейството си. 

Хейнс обяснява, че с течение на времето се е почувствал „притиснат до стената“, тъй като това, което е започнало като няколко неоспорими съобщения седмично, е прераснало в обидни и далеч неадекватни съобщения четири до пет пъти дневно - които той не е могъл да блокира на своя iPhone. 

Той разказа пред GMA, че това мрачно и лично страдание е достигнало връхната си точка, когато неговият виртуален насилник е започнал да го заплашва със самоубийство, ако не продължи да изпълнява исканията му.

В отговор на манипулативната заплаха за самоубийство от страна на насилника, Хейнс казва, че е „плакал толкова силно, че събудих родителите си в коридора“.

Когато родителите му се втурват и започват да преглеждат телефона му, научавайки за първи път за насилствената връзка на сина им с този виртуален непознат, Хейнс казва, че е изненадан, че страховете му от срам и наказание са били неуместни.

"Те не ми се разсърдиха, както си мислех. Седнаха при мен и ми казаха, че съм манипулиран по някакъв начин", спомня си Хейнс.

"Когато той започна да ме излага на снимки и видеоклипове със самонараняване и интернет порнография не мислех, че вече мога да се обърна към възрастен" добави той.

Сега Хейнс е студент в университета „Джеймс Медисън“ и обединява усилията си с групата с нестопанска цел за защита на правата на човека Heat Initiative.

Групата е описана като „колективно усилие на загрижени експерти и застъпници за безопасността на децата, които насърчават водещите технологични компании да откриват и премахват изображения и видеоклипове на сексуално насилие над деца в своите платформи“.

През юни тази година Хейнс участва в протеста на групата пред централата на Apple в Купертино, Калифорния.

Той и инициативата „Heat“ призовават технологичния гигант да разработи и въведе функции, които ще помогнат на родители, деца и други заинтересовани страни „да докладват за неподходящи изображения и вредни ситуации“.

Групата иска също така Apple да затрудни сексуалните хищници да съхраняват и разпространяват известни изображения и видеоклипове на сексуално насилие над деца в своята платформа iCloud.

От своя страна Apple посочи на журналистите функциите за безопасност на децата, които вече е добавила в операционната си система iOS и приложенията си през последните осем години. 

Компанията заяви пред „Добро утро, Америка“, че след пускането на iOS 15 през 2021 г. устройствата на Apple включват допълнителни функции за комуникационна безопасност за непълнолетни.

Тези функции включват предупреждение, когато непълнолетни потребители се опитват да изпращат или получават изображения или видеоклипове, съдържащи голота. 

Според компанията функцията вече е настройка по подразбиране за акаунти на деца под 13-годишна възраст от пускането на iOS 17 през септември 2023 г.

Опитите на Apple да идентифицира и докладва за детска порнография, скрита на сървърите на iCloud, се оказаха по-сложни и противоречиви въпроси, което доведе до протести от страна на защитниците на неприкосновеността на личния живот, притеснени от това, че голяма корпорация наблюдава всички данни на своите потребители.

Но Хейнс има послание и директно към родителите и децата, които според него трябва сами да положат усилия, за да бъдат по-внимателни по отношение на начина, по който навигират в цифровото пространство.

"Родители, не мога да го подчертая достатъчно, не се страхувайте да говорите с децата си за неудобни неща", призовава Хейнс, 

Активистът по въпросите на детската безопасност заяви, че именно зависимостта от насилника като линия на живот, за да обсъжда чувствата си, да се справя с тормоза в училище и да обсъжда типичните предизвикателства и въпроси на юношеството, го е накарала да се чувства в капан.

„Имаше тази странна връзка напред-назад. В главата ми, като, искам да се измъкна за себе си, защото сега се самонаранявам и сега консумирам порнография като 12, 13-годишно момче“, обяснява Хейнс. 

Но в същото време фалшивото чувство на доверие, което хищникът е изградил у него, носи дълбока емоционална тежест.

„Това беше човек, за когото наистина много ме беше грижа, и знаех, че ако потърся помощ, това може да го изложи на опасност“, казва той.

Но друга част от проблема, отбеляза Хейнс, „беше табуто и заклеймяването“ на графичните изображения и видеоклипове, които му бяха предоставени на неговия iPhone. 

"Не чувствах, че мога да се обърна към директор или съветник, или учител, или към родителите си, защото имах чувството, че ще си навлека неприятности",  обясни Хейнс.  

"Ако родителите могат да общуват със собствените си деца в пространство, в което те се чувстват комфортно, в собствените си домове, мисля, че можем да имаме много по-добро бъдеще. Ако бях провел този разговор с родителите си, нямаше да имам нужда да търся утеха в непознат онлайн", заключи Хейнс.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
40 души се издирват след инцидент с лодка в Нигерия (СНИМКИ)

40 души се издирват след инцидент с лодка в Нигерия (СНИМКИ)

Свят Преди 46 минути

Инцидентът е станал в щата Замфара

Галин Цоков

Галин Цоков: 15% от учителите у нас са под 30-годишна възраст

България Преди 2 часа

По думите му към 13 септември 363 са свободните позиции в професията

Бойко Борисов и Кирил Петков

ПП-ДБ изпрати "джентълменско писмо" на ГЕРБ, от там отказаха такъв тип диалог

България Преди 5 часа

Коалицията поиска да бъдат приети реформи, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост

,

Президентът на Иран ще участва в срещата на върха на БРИКС в Русия

Свят Преди 5 часа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че Русия е получила от Иран балистични ракети

,

Британският външен министър: Владимир Путин няма да уплаши Запада

Свят Преди 5 часа

През последните няколко седмици в Киев и Вашингтон имаше интензивни преговори

Бенямин Нетаняху

Нетаняху заминава на посещение в САЩ на 24 септември

Свят Преди 5 часа

Той ще участва в дебат на високо равнище на световните лидери на годишната сесия на Общото събрание на ООН

.

Категорична преднина за NOVA на старта на есенния сезон

Любопитно Преди 5 часа

Първият епизод на риалити формата „Игри на волята“ изпревари конкуренцията с над 55%

а

Мъж e открит мъртъв с пукнат череп в дома си в Несебър

България Преди 6 часа

Предстои да бъде направена аутопсия на тялото, за да се установи причината за смъртта

,

"Хизбула" изстреля десетки ракети по Северен Израел

Свят Преди 6 часа

Няма сведения за пострадали хора

Виж уникални ретро автомобили от изложението в София

Виж уникални ретро автомобили от изложението в София

България Преди 6 часа

Есенният автомобилен ретро салон и парад на класически автомобили се състоя за четвърти път

<p>Бен Афлек и Дженифър Лопес се появиха заедно в Бевърли Хилс&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Бен Афлек и Дженифър Лопес се появиха заедно на обяд в Бевърли Хилс (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

Двойката бе заедно с децата си и очевидно се опитва да запази цивилизования отношения

Районът на ски център Маркуджик под връх Мусала през зимата

Сняг падна на връх Мусала, продължават дъждовете и застудяването

България Преди 7 часа

Първият учебен ден за повечето ученици ще е предимно дъждовен

<p>Син уби баща си с мотика в Балчик</p>

Убиха мъж с мотика в Балчик

България Преди 8 часа

Задържан за престъплението е синът на жертвата

Ердоган: Израел повтаря сръбския геноцид от Сребреница

Ердоган: Израел повтаря сръбския геноцид от Сребреница

Свят Преди 8 часа

Турският президент направи паралел между настъплението на Израел в Газа и геноцида в Босна