М нозина случайно запитани жители на Истанбул със сигурност ще отговорят, че най-много харесват сладкиша трилече. Този сладък деликатес, за който се твърди, че е албански, зае първото място сред прочутите сладкиши на Турция.
На входа на сладкарници или заведения за бързо хранене може да се видят надписи: "Тук предлагаме трилече". Сладкарите в елитните заведения се надпреварват да предлагат трилече, като всеки твърди, че неговото е най-оригинално. "Да отидем да ядем трилече" е сред най-честите покани, които си отправят близки, приятели, колеги.
Известният турски журналист Ахмед Хакан дори направи топ 10 на заведенията, предлагащи най-вкусното трилече в Истанбул и Анкара. Майстори сладкари предлагат разнообразни рецепти на този десерт на страниците на медиите.
В Турция се смята, че трилече е албански национален сладкиш. Някои го наричат десертът на бивша Югославия. Но според турски кулинари корените на трилечето са от Латинска Америка. Думата произхожда от сливането на испанските думи Tres и Leches, което означава три вида мляко.
В готварските книги на испанците от 19 век има рецепти за приготвяне на този десерт. Той прилича на реване с глазура, сиропирано с три вида мляко и сметана. Смята се обаче, че трилечето е пренесено в Турция през Албания и то след войните в бивша Югославия, чрез изселниците албанци. Албанците са най-многолюдната група между балканските изселници в Турция.
Така или иначе, южноамерикански или албански, по популярност и консумация сладкишът трилече надминава тези на баклавата и има всички изгледи да я свали от пиедестала. В подкрепа на това е и фактът, че трилечето е по-евтино в сравнение с баклавата, особено фирмената, чиято цена напоследък е около 20 евро за килограм.
Рецептата за трилече може да прочетете тук.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!