58

Р еджеп Тайип Ердоган успя в своето намерение – президентът на Турция от 2019 г. ще бъде един от лидерите с най-големи правомощия в модерния свят. Обаче как голямата стъпка към авторитаризъм ще се отрази на останалата част от света и на онези, които имат с Турция силни връзки – от икономически, през военни, до културни?

Докато светски ориентираните мюсюлмани в най-големите турски градове посрещнаха победата на Ердоган с дрънкане на тенджери и тигани, със свирки и плакати, на които ясно пишеше „Не“, в Сараево цареше еуфория: факли, радост, турски знамена и сияещи хора по улиците.

Как гласуваха турците в чужбина

Вижте и как реагира Европа на референдума

Как всевластието на турския президент ще се отрази на Балканите?

„Резултатът от турския референдум ще има силно негативни последици. Моят бошнячки народ през последните четири века се идентифицираше със съдбата на Османската империя и турската държава, а за съжаление така е и днес. Склонни сме към авторитаризъм и култ към личността, въпреки че вярата ни го забранява.

Когато казват Турция, в Сараево мислят за Ердоган. Когато казват ислям, те мислят за Турция. Когато казват Босна и Херцеговина, те мислят за джамия. Тази идентификация е вредна, неоправдана и неадекватна в историческо и културно отношение и винаги ще струва скъпо на бошняците, но и на Балканите“, казва за „Блиц“ (Blic) експертът за борба с тероризма Джевад Галияшевич.

Сараевският експерт казва, че очаква още по-деструктивна политика на Турция по отношение на Западните Балкани и бъдещето им в ЕС.

Ердогановата султанска позиция ще бъде още по-деструктивна и спрямо онова, което отрича на неговата политика, а това е Европейският съюз.

Ние се стремим към съюза, а същевременно аплодираме Ердоган. Това е неискрено. Ние искаме от Европа пари и стандарт, а не желаем ценности. Това е проблем. Ние бошняците чрез Ердоган откриваме, че робуваме на грешни ценности, подчертава Галияшевич.

Ще отекне ли и в Сърбия, която е най-голямата страна на балканския мигрантски път, ефектът от турския референдум?

В Сърбия съществува мюсюлманско население, което питае много позитивни чувства към Турция и особено към президента Ердоган. Обаче турският президент предизвика негативни чувства в Сърбия с някои свои изявления, макар недоразумението по-късно да беше „изгладено“.

„Изглежда изгладихме нещата с Ердоган след онова скандално изявление в Призрен, когато спомена Косово и изобщо албанците като намиращи се под опека и част от великата турска нация. След победата на Вучич на изборите нещата малко се изгладиха, договорена беше и среща.

Tова е едната страна на медала, която е много важна, преди всичко заради балканския маршрут. Сърбия с една разумна политика би могла да бъде байпас между Ердоган и Брюксел. Ние сме тук дребен играч, но същевременно главна страна на този маршрут“, казва за „Блиц“ Александър Попов от Центъра за регионализъм.

Ердоган няколко пъти заплашваше с пускане на милиони мигранти към Европа. В този случай в Сърбия и изобщо на Балканите би настъпил пълен хаос.

С това е съгласен и Попов: „Ердоган би трябвало да разбере следното – ако осъществи своята заплаха и пусне мигрантите, Европа херметически ще затвори границите, както част от континента вече направи. В този случай ще пострадат Балканите, в които живее определен брой население, което гледа на Турция като на защитник. Смятам, че нашият премиер/президент на следващата среща би трябвало да обърне внимание на Ердоган върху този факт и евентуалните последици от изпращането на мигранти“, изтъква Попов.

Турската армия е втората най-голяма в рамките на НАТО. Обаче след победата на Ердоган на референдума Турция много лесно може да се превърне в най-големия проблем на Северноатлантическия съюз. В Турция се намира голямата база на НАТО Инджирлик.

„НАТО не се гнуси от диктатура.

В миналото, когато Турция влезе в НАТО през 1952 г., тя не беше пример за демократично развитие. Но да се разберем, за НАТО е важна дисциплината, водена от общи идеи. За съжаление, след толкова тежки думи, които Ердоган отправи към западната система от ценности, към които НАТО със сигурност принадлежи, алиансът е изправен пред факта, че цялото южно крило почива на силата на една страна, която ще гради отношението си към НАТО само на моментната оценка на ползите или загубите, които би могла да осъществи“, казва за "Блиц" военният анализатор Александър Радич. Той добавя, че сега идва ерата на търговията с интереси.

„Смятам, че Турция много повече ще разтревожи НАТО, отколкото което и да било изказване на Тръмп или Путин, тъй като сега съществено се подрива идеята на военния съюз.

Сега само Ердоган в Турция решава дали НАТО му е нужна или не.

Твърд и предвидим съюз не може да се гради с партньор, който може би иска, а може би не иска да направи нещо. Естествено в реалполитиката ще се търгува. Това няма да бъде лесен модел на действие, но НАТО все пак е клуб на страни от европейската западна цивилизация. НАТО и ЕС имат една и съща система от ценности, които се припокриват. В това отношение позицията на Ердоган за преразглеждане на отношението към ЕС поставя под въпрос цялата конструкция на отношенията между Турция и НАТО“, смята Радич.

Не трябва да се забравя фактът, че Ердоган победи с малка преднина на референдума, и то може би благодарение на много противоречивата промяна на правилата в хода на гласуването, когато беше позволено зачитане на бюлетини, неподпечатани от местните избирателни комисии.

Кемалисти протестират срещу резултатите от референдума
Кемалисти протестират срещу резултатите от референдума Източник: ЕПА/БГНЕС

Половината от населението не желае бъдещето на страната да бъде в ръцете на един човек. Кюрдите и светски ориентираните мюсюлмани, носители на наследството на Ататюрк, разбира се няма да приемат резултата от референдума, а

Ердоган никога няма да усмири това недоволство,

независимо от модерните пълномощия на модерен султан.

Все пак, трудно може да се очаква турският президент веднага да ислямизира страната. Факт е, че Ердоган влиза в продължителен конфликт с кемалистите и че ислямизацията на страната е дългосрочната му цел. Същевременно обаче кемалистите са му много нужни, преди всичко в борбата с кюрдите.

Ердоган съзнава, че обезправената и угнетявана кюрдска общност, която дори и при преброяванията не може да се самоопредели като кюрдска, е най-голямата заплаха за Турция. Укрепването на кюрдските държави (ако можем да ги наречем така) в Ирак и Сирия само ще засили борбата и затова Ердоган ще трябва да запази линията на Ататюрк, за да има съюзник в борбата с кюрдите. Заради твърдите си позиции против ЕС, но и против САЩ, той няма да получи помощ от Запада в тази борба, поне не от Вашингтон, който се отнася благосклонно към кюрдите.

Коментари 58
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

58 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 7 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 8 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 8 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично