17

С лед седмици на нарастващ натиск президентът на Съединените щати Джо Байдън в неделя се отказа от президентските избори през ноември.

Оттеглянето му от надпреварата отваря въпроси за това кой може да го замени в листата на демократите по-малко от четири месеца преди вота. Самият Байдън подкрепи вицепрезидента Камала Харис за номинацията на партията, но Националната конвенция на Демократическата партия, насрочена за август, е мястото, където може да бъде решен приемникът на Байдън.

Натискът върху президента започна да нараства от неговата партия след катастрофалното му представяне в президентския дебат на 27 юни, когато той мърмореше отговорите си и изглеждаше, че понякога губи хода на мисълта си. През последните дни поток от лидери на демократите, включително членове на Конгреса и влиятелни поддръжници на партията, го призоваха да се оттегли от надпреварата. В четвъртък пък беше обявено, че той страда от COVID-19.

И все пак Байдън разполагаше с необходимите делегати, за да осигури номинацията си на конгреса на партията през август.

И така, колко рядък е този момент в историята на САЩ? Превъртаме назад във времето, за да разгледаме предишни кандидати, които са отпаднали, или са били принудени да се откажат от президентските избори.

  • Избори през 1968 г.: Линдън Б. Джонсън

Преди Байдън нито един действащ президент, отговарящ на условията за още един мандат, не се е отказал от изборите за почти половин век.

През 1968 г. демократът Линдън Б. Джонсън беше действащ президент. Той е бил вицепрезидент на президента Джон Ф. Кенеди след изборите през 1960 г. и след това е поел отговорността за президент след убийството му през ноември 1963 г. След това Джонсън печели изборите през 1964 г.

В началото на 1968 г. Джонсън беше фаворит за номинацията на своята партия, но спечели с малко първичните избори в Ню Хемпшир срещу противника си сенатор Юджийн Маккарти.

Рейтингите му на одобрение падаха свободно, тъй като обществените настроения срещу войната във Виетнам нарастваха. До 10 март рейтингът му на одобрение падна до 36 процента, най-ниското ниво през неговото президентство.

Тогава, на 31 март, около седем месеца преди изборите, Джонсън обяви по националната телевизия, че няма да се кандидатира за преизбиране. По това време той беше на 60 години.

Вицепрезидентът на Джонсън Хюбърт Хъмфри в крайна сметка го замени в листата и републиканският претендент Ричард Никсън спечели изборите.

  • Избори през 1952 г.: Хари Труман

Подобно на Джонсън няколко години по-късно, Труман стигна до най-високия пост чрез вицепрезидентския пост. Той беше вицепрезидент на Франклин Рузвелт до смъртта на последния в началото на 1945 г., когато Труман пое управлението. Той изкара остатъка от този мандат, спечели изборите през 1948 г. и имаше право да се кандидатира за втория си пълен мандат на изборите през 1952 г.

Всъщност Труман започна първичния сезон като действащ президент, търсещ преизбиране. Но до 9 февруари 1952 г. рейтингът му на одобрение падна до 22 процента , най-ниско ниво за всички времена.

На 29 март 1952 г. Труман обявява, че няма да се кандидатира отново. Първоначално неохотно, губернаторът на Илинойс Адлай Стивънсън се кандидатира на мястото на Труман и губи от републиканеца Дуайт Айзенхауер.

  • Избори през 1884 г.: Честър Артър

Артър беше вице-партньор на републиканеца Джеймс Гарфийлд, който спечели президентския пост през 1880 г. Гарфийлд беше убит през 1881 г. и Артър пое поста на негово място. Докато беше президент, Артър се разболя от бъбречно заболяване, което остана неизвестно на обществеността.

Той загуби подкрепата на най-силните си съюзници, като се противопостави на патронажната система, подписа закон, който забрани рушветите в държавните служби и направи заслугите критерии за определяне на заплатите и повишенията.

По време на конвенцията за номиниране на републиканците през юни 1884 г., когато той търси преизбиране, Артър губи номинацията си от Джеймс Блейн.

На изборите на 4 ноември демократът Гроувър Кливланд победи Блейн.

  • Избори през 1868 г.: Андрю Джонсън

Демократът Джонсън беше вице-партньор на Ейбрахам Линкълн в листата на партията Национален съюз през 1865 г.

Същата година Линкълн е убит и Джонсън заема неговото място.

Той беше импийчмънт през май 1868 г. и осъден от републиканския конгрес. Той беше осъден за нарушаване на Закона за заемане на длъжност, след като отстрани републиканския военен секретар Едуин Стантън.

Джонсън не успя да бъде номиниран от демократите, които номинираха Хорацио Сиймор. На изборите републиканецът Улисис Грант победи Сиймор.

  • Избори през 1856 г.: Франклин Пиърс

Настоящият президент демократ Пиърс беше първият президент на САЩ с пълен мандат, който не беше номиниран от своята партия за втори мандат. Това решение идва на 2 юни 1856 г., пет месеца преди изборите на 4 ноември.

Пиърс беше обезсилена подкрепа сред северните демократи след приемането на Закона за Канзас-Небраска от 1854 г., който позволи на двата нови щата да решават относно законността на робството на техните територии. Това разстрои северните демократи против робството.

На Демократическата национална конвенция тези напрежения достигнаха своя връх. Партията отхвърли кандидатурата на Пиърс и вместо това избра Джеймс Бюканън за своя номинация. Бюканън спечели изборите.

  • Избори през 1852 г.: Милард Филмор

Филмор беше вицепрезидент на президента на консервативната партия на вигите Закари Тейлър, който почина през 1850 г., малко повече от година след като встъпи в длъжност.

Конгресът на партията на вигите през юни 1852 г. не избира Филмор и вместо това отива с Уинфийлд Скот, за да се кандидатира на изборите на 2 ноември. Това последва разцепление между поддръжниците на Филмор и държавния секретар Даниел Уебстър.

Скот загуби изборите от демократа Франклин Пиърс.

Джо Байдън се оттегля от президентската надпревара
  • Избори през 1844 г.: Джон Тайлър

Тайлър беше вице-партньор на президента на вигите Уилям Хенри Харисън, който пое поста след спечелването на изборите през 1840 г.

Харисън умира от остро заболяване през 1841 г. След това Тайлър полага клетва като президент – първият път, когато вицепрезидент поема поста президент по средата на мандата след смъртта на действащ президент.

По време на президентството си Тайлър губи подкрепа в партията си и е изключен от вигите през 1842 г. През 1844 г. той все пак търси преизбиране след стремежа си за анексиране на Тексас – което би разширило териториалния обхват на робството, като същевременно рискува война с Мексико – раздели нацията.

Демократическата партия обаче избра Джеймс Полк. Междувременно партията на вигите отказа на Тайлър да бъде номиниран на националния конгрес на партията, като вместо това избра Хенри Клей. На 20 август 1844 г. Тайлър отпада от надпреварата.

Полк спечели изборите срещу Клей.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
-Ожени се и няма да си самотен. -Някакво по-хуманно решение няма ли?  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 10 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 11 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро