3

„Когато държавите са в затруднено положение или се страхуват, те жадуват за управлението на по-възрастните мъже", пише Плутарх, гръцки историк и философ от първи век, когато разсъждава "дали един възрастен трябва да се занимава с политика".

Той вярва, че само старите хора притежават мъдростта, която дава възрастта, и спокойствието, което идва с опита. Върху това прави анализ и Кенан Малик в „Гардиън“.

"Държавата, която винаги се отказва от старите хора", твърди той, "задължително трябва да се запълни с млади хора, които жадуват за репутация и власт, но не притежават държавнически ум."

Какво би казал Плутарх за отчайващото представяне на Джо Байдън в дебата с Доналд Тръмп миналия месец и за упорството му да остане кандидат на демократите в президентските избори през ноември? Плутарх признава, че старите хора могат да бъдат слаби, но "злото, причинено от физическата им слабост", настоява той, "не е толкова голямо, колкото предимството, което те притежават в своята предпазливост и благоразумие".

Каквото и да е било мнението му за Байдън, Плутарх вероятно би разпознал някои аспекти на съвременния политически свят. Не става дума само за това, че двамата мъже, които се кандидатират за президент на САЩ, са на 81 и 78 години. Американските законодатели също посивяват. Средната възраст в Камарата на представителите е 58 години, а в Сената - 65 години. Повече от 1/3 от сенаторите са на възраст над 70 години.

Старите хора управляват не само в Америка. Владимир Путин е на 71 години, както и Си Дзинпин. Индийският президент Нарендра Моди е на 73 години, пакистанският му колега Шехбаз Шариф е с година по-млад, а бангладешката Шейх Хасина е с три години по-възрастна. Бенямин Нетаняху е на 74 години, лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас - на 88, а върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей - на 85. Най-възрастният настоящ световен лидер, президентът на Камерун Пол Бия, е на 91 години, с цяло десетилетие по-възрастен от Байдън.

Първият дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън

Разбира се, има и млади лидери. Френският министър-председател Габриел Аттал е най-младият на световната сцена на 35 години. Но може би не за дълго. След като бъдат преброени гласовете на парламентарните избори във Франция в неделя, 28-годишният Жордан Бардела от крайнодясната Национална асамблея може да се окаже на прага на това да стане новият министър-председател. Въпреки това тенденцията към "геронтокрация" - управление на старите хора - е поразителна черта на съвременния свят.

"Не е трябвало да бъде така", отбелязва американският историк и философ Самюел Мойн. В предмодерния свят уважението към възрастните хора е било заложено в социалната тъкан, като средство за поддържане на социалния ред и дисциплина. "Мъдростта е у старите, а разбирането - в дните", както казва Йов в Еврейската Библия или Стария завет.

С навлизането на модерността социалният статус на старите хора се променя.

"При раждането на политическата модерност", твърди Мойн, френските революционери, сваляйки стария режим, "изрично се насочват към овластяването на възрастните хора", стремейки се "не само да свалят аристократите в името на обикновените хора и бащите в името на синовете, но и в по-широк план да укротят вековната привързаност към геронтокрацията в името на по-младото мнозинство". С течение на времето обаче "авторитетът на по-възрастните" се възстановява, а "младежките претенденти" се изместват.

Парадоксът на съвременните общества, особено на Запад, се състои в това, че в същото време, когато старите хора разполагат с голяма политическа власт, възрастните хора често са пренебрегвани, нямат подкрепа в нашите по-атомизирани, индивидуализирани общества, а социалните мрежи, които някога са им осигурявали препитание, са силно разкъсани. Парадоксът се състои и в това, че живеем в общества, които възхваляват младостта и младежката култура, но дават ключовете на политическата власт на застаряващи лидери.

Тези парадокси възникват, защото съвременната геронтокрация е продукт на общества, в които властта и богатството се натрупват в определени семейства и в определена класа и в които склеротичните политически системи са създадени, за да сведат до минимум смущенията от външни лица.

Хронологията на един диктатор: Ерата Путин и неговите 5 мандата

В предстоящата си книга "Родени да управляват", посветена на "формирането и преоформянето на британския елит", социолозите Аарон Рийвс и Сам Фридман отбелязват, че при всички разговори за трансформация на елитите и за "нови елити" управляващият ред се възпроизвежда по същия начин, както преди сто години, и че има голяма "приемственост, когато става въпрос за това кой влиза в елита и как попада там".

Разбира се, нови социални групи - по-специално жени и етнически малцинства - претендират за привилегиите на висшите ешелони на Великобритания. Но Рийвс и Фридман посочват, че родените в горния 1% имат същия шанс да попаднат в елита днес, както и преди 125 години. Едни и същи семейства, училища и институции формират управляващите класи в страната. Неизбежно това оставя старите, които вече са се закрепили в богатството и властта, с големи предимства.

В същото време политическите системи, които са създадени, за да осъществят демократични промени, са се превърнали в структури, в които стабилността е от първостепенно значение и които са създадени, за да сведат до минимум политическите сътресения. Политическите и избирателните системи създават палисади за защита от заплашителни външни лица - от британската система за първи тур, през използването на втори тур на изборите във Франция, за да се максимизират гласовете срещу бунтовническите партии, до Сената на САЩ, който осигурява на слабо населените селски щати равно представителство с големите щати със значително градско население.

Страхът на Плутарх, че буйните млади хора "ще се втурнат с главата напред в обществените дела, повличайки след себе си тълпата в объркване като буреносно море", все още преследва мнозина, макар че днес страхът е не толкова от младите, колкото от "популистките" лидери. Опитите да се сведат до минимум сътресенията дават възможност и на старите лидери да се задържат на власт. Както механизмите, които гарантираха, че Байдън ще остане кандидат за президент на демократите въпреки опасенията за възрастта му, така и трудностите, с които се сблъскват вътрешните му критици, за да го заменят, илюстрират добре този процес.

Среща на титани: Владимир Путин бе посрещат от Си Цзинпин в Китай

На Запад (макар и не непременно другаде по света) демографските промени, по-специално застаряването на населението, играят важна роля за поддържането на властта на старите хора. Отвъд демографията обаче стои политиката.

Геронтокрацията е братовчедка на плутокрацията. Проблемите, с които се сблъскваме, не са предимно тези на старите срещу младите или война на поколенията, а на класата и властта, на утвърждаването на богатството и на опитите за маргинализиране на бунтовните аутсайдери.

В момента, в който Великобритания приключва 14-годишното управление на торите и в годината, в която половината свят отива до урните, трябва да се тревожим по-малко за геронтокрацията като система и повече за причините, които поддържат властта на старите хора или на старите идеи.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Мъж казва на жена си, която е блондинка: - Отделяш много време и пари за прически. - А какво да правя? Много хора ми разправят,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в неделя

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в неделя

България Преди 1 час

Трафикът е нормален на всички ГКПП с Гърция

<p>Сняг падна на връх Мусала</p>

ПСС предупреждава: Условията за туризъм в планините не са добри

България Преди 1 час

Няма инциденти през последното денонощие

Израелски въздушен удар по джамия в Газа, 21 жертви

Израелски въздушен удар по джамия в Газа, 21 жертви

Свят Преди 4 часа

В джамията е имало настанени бежанци

<p>Поредна група българи беше изведена от Ливан</p>

МВнР: Поредна група българи беше изведена от Ливан

България Преди 4 часа

Ситуационният център в МВнР продължава в координация с българското посолство в Ливан

Big Brother: Зрителите имат 24 часа да изберат 16-ия съквартирант в новата къща

Big Brother: Зрителите имат 24 часа да изберат 16-ия съквартирант в новата къща

Любопитно Преди 4 часа

За тримата финалисти може да се гласува в приложението на NOVA PLAY

Любимецът на публиката Момчил се класира за “Игри на волята” All Stars

Любимецът на публиката Момчил се класира за “Игри на волята” All Stars

Любопитно Преди 4 часа

Силните избраха да изпратят Димитър от Гордите в изгнание на Блатото

Мъж се опитва да се върне в Северна Корея с откраднат автобус

Мъж се опитва да се върне в Северна Корея с откраднат автобус

Свят Преди 4 часа

Властите го задържаха преди да прекоси границата

,

„Корабът-призрак на Тихия океан“, сражавал се и на двете страни през Втората световна война, е открит

Любопитно Преди 4 часа

Потъналият кораб е в забележително добро състояние след близо 80 години под водата

Откриха 33 глобални "тъмни петна" с хиляди неизвестни растения

Откриха 33 глобални "тъмни петна" с хиляди неизвестни растения

Свят Преди 4 часа

Според учени има над 100 000 неоткрити растителни вида

,

Изчезнал самолет от Втората световна война е намерен след 80 години

Любопитно Преди 4 часа

Самолетът е открит край бреговете на Гасмата в Нова Британия

.

45 дни на Марс: Жестоката реалност на живота на Червената планета

Любопитно Преди 4 часа

НАСА си е поставила за цел да изпрати хора на Марс до 2030 г.

Внимание! Оранжев и жълт код за опасно време в неделя

Внимание! Оранжев и жълт код за опасно време в неделя

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 16° и 21°

д

Ново напрежение между Гърция и Турция заради малцинствените училища

Свят Преди 14 часа

Подробности четете в следващите редове

.

ООН: Над 500 000 души са избягали от домовете си в Ливан, а 285 000 са напуснали страната

Свят Преди 15 часа

Броят на свързаните с конфликта смъртни случаи се е увеличил с 200 процента през последните две седмици

.

Конго започна ваксинации срещу маймунска шарка

Свят Преди 16 часа

Първите ваксини са поставени на болничния персонал

Украинската армия свали руски бомбардировач в Донецка област

Украинската армия свали руски бомбардировач в Донецка област

Свят Преди 16 часа

Руският бомбардировач е бил свален близо до град Костантиновка в Донецка област