В Тайланд заповядаха на хората да са щастливи
Тайландски военни забавляват местни жители по проекта "Да върнем щастието на хората"   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Р азвесели се, Тайланд! Това е заповед. Военната хунта, която завзе властта в страната миналия месец, няма планове да възстанови гражданското управление в скоро време.

Тя обаче започна официална кампания за връщане на нещо друго, от което според нея отчаяно се нуждае тази разделена държава, и то е щастие.

Проектът включва

безплатни концерти, безплатна храна, съблазнителни танцьорки с предизвикателни камуфлажни къси поли,

дори възможност да погалиш коне, докарани в центъра на Банкок с импровизирани конюшни и бали сено.

Наподобяващите панаир прояви са замислени с цел да подготвят почвата за помирение след десетилетие на политически катаклизми и преврати.

Критици обаче изтъкват, че проектът, целящ да накара хората да се чувстват добре, се осъществява успоредно със съвсем различна кампания, ръководена от хунтата – усилия за задушаване на всякаква съпротива срещу военния преврат на 22 май, с който беше свалено правителство, избрано от мнозинство от тайландските гласоподаватели преди три години.

"Въпросът, който трябва да бъде зададен, е за чие щастие говорят те?", каза тайландският преподавател по въпросите на Югоизточна Азия в университета в Киото Павин Чачавалпонгпун, който отказва да се подчини на заповедта на хунтата да се върне у дома и да докладва на армията.

"Сигурен съм, че това не е щастие за тайландците, които искат гражданско правителство, чиито права бяха отнети с преврата", каза той. "Това не е реалистично. Смешно е да се вярва, че то ще създаде благоприятни условия за помирение. Това не може да се случи, докато армията тормози, преследва и задържа своите врагове", заяви той.

Превратът от миналия месец, който беше 12-ият в Тайланд от края на абсолютната монархия през 1932 г.,

свали гражданско правителство, обвинено в злоупотреба с власт и корупция, което беше подложено на все по-голям натиск от протестиращи, от съдилищата и накрая от армията.

Хунтата казва, че трябва да възстанови реда, след като започналите преди половин година политически размирици отнеха живота на десетки хора и парализираха управлението. И настоява, че ще бъде неутрален арбитър.

Но откакто завзе властта, армията изглежда продължава борбата на антиправителствените демонстранти, като очертава сходен дневен ред за преработване на конституцията и политически реформи преди изборите и като преследва политици от народното движение на "червените ризи", които се бяха зарекли да предприемат действия, ако бъде извършен преврат.

Макар че налага цензура върху обвързани с партии медии и от двете страни, хунтата започва да преследва противници и привиква стотици политици – главно такива, които са подкрепяли бившето правителство или са били сметнати за критично настроени.

Тези ходове

принуждават някои от най-изтъкнатите активисти и учени в страната да бягат или да се крият.

Заместник-говорителят на армията полковник Вирачон Сукондхапатипак каза, че суровите мерки са необходими, защото "ако оставиш хората да говорят в момента, те ще говорят с емоция, ще бъдат доста критични".

Целта на проекта, наречен от армията "Да върнем щастието на хората", е да накара хората "да се отпуснат", заяви той. "Опитваме се да създадем атмосфера за спечелване на доверие и изграждане на увереност. Това е планът", каза той.

И хунтата се отнася сериозно към това. Седмичното радиообръщение на военния лидер генерал Прают Чан-Оча сега е озаглавено "Да върнем щастието на нацията".

То също така започва сега с нова песен, разпоредена от Прают и наречена "Върнете щастието в Тайланд".

На спонсорирана от хунтата проява в сряда в Банкок, представляваща отчасти концерт, отчасти уличен панаир, от военен камион, служещ като подвижна кухня, бяха поднесени хиляди безплатни "Щастливи омлети и ориз". Лекари от военна болница раздаваха безплатни лекарства и измерваха кръвно налягане.

Войници, застанали в редица с щитове и боядисани лица, бяха готови за снимки тип "селфи" с хората.

Събитието привлече главно жители, подкрепящи завземането на властта, и се състоя на площад, където само няколко дни преди това войници в снаряжение за борба с безредици се изправиха срещу стотици демонстранти, протестиращи против хунтата.

Протест срещу хунтата в Тайланд
Протест срещу хунтата в Тайланд Източник: Getty Images/Guliver

"Някои хора може да не се радват на хунтата, но трябва да приемат случващото се и да живеят в настоящето", каза 32-годишната Каняпак Дидар, която работи в авиокомпания.

"Не всички могат да са доволни. Но войниците възстановяват реда и е време да продължим напред", заяви тя, докато рок група на кралската тайландска армия с барабани, китари и саксофони забавляваше тълпата.

Подобни прояви се проведоха в Банкок и на други места, като включваха музика и безплатно подстригване, а има планове за още.

Вирачон каза, че тези събития ще предшестват създаването на официални "помирителни центрове" във всички провинции в близките седмици. Все още се разработват точни планове, но той каза, че центровете ще дадат възможност на хората да се съберат доброволно в спокойна обстановка, за да дискутират проблемите на страната.

"Ние не налагаме щастие насила. Ние призоваваме за сътрудничество", каза Вирачон. "Вярваме, че сега е време за лекуване, и трябва взаимно да се изслушаме и да се разберем. Осъзнаваме, че обществото ни е разделено от доста време", заяви той.

Сатирична карикатура, публикувана миналата седмица в англоезичния тайландски вестник "Нейшън", представи кампанията на хунтата по следния начин: самотен демонстрант, протестиращ срещу преврата, стои пред колона от усмихнати танкове, което напомняше за емблематичната снимка от площад Тянанмън през 1989 г.

Двама полицаи под прикритие натикват в таксиметров автомобил демонстрант, протестиращ против преврата, което напомняше неотдавнашен истински случай в Банкок, а усмихнат командир на танк крещи по мегафон: "Нещастието няма да бъде толерирано!"

Тайланд е дълбоко разделен от около десетилетие.

От едната страна са елитът, подкрепящата монархията върхушка в Банкок и Югът, които вече не могат да спечелят избори и казват, че демократичният процес е разрушен от "тиранията на мнозинството".

От другата страна е едно по-бедно мнозинство, концентрирано на север и североизток, което вижда как избираните от него правителства са сваляни едно след друго – с преврати и спорни съдебни решения.

Военният лидер Прают каза, че разделението го е принудило да вземе властта миналия месец. "Ние бяхме нещастни, така че трябваше да се запитам дали можем да позволим това да продължава", заяви той.

"Опитахме всичко, за да решим проблемите с мирни средства. Нищо не беше успешно", каза той. "Това, което правим днес, е опит да върнем всичко в нормалното му състояние. Възнамеряваме да върнем щастието на всички", заяви Прают.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 11 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 11 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности