Още по темата

Полубратът на диктатора на Северна Корея Ким Чен-ун е бил убит в Малайзия, предаде агенция Ройтерс (Reuters), позовавайки се на информация от източник от правителството на Южна Корея.

Ким Чен-нам е по-големият полубрат на севернокорейския лидер, за когото се знае, че живееше предимно извън изолираната азиатска държава.

По-големият брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е изчезнал?

По-големият брат на севернокорейския лидер живеел спокойно в чужбина

Син на Ким: Ако бях в Северна Корея, щяхте ли да ме виждате в нормални дрехи?

Полицията в Малайзия потвърди пред агенцията, че мъж от Северна Корея е починал напът за болница от летището в Куала Лумпур в понеделник. Началникът на полицията в района Сепанг Абдул Азис Али заяви, че самоличността на мъжа не била потвърдена.

Служител в спешното отделение на болница Путраджая заяви, че починалият кореец, който бил докаран там е бил роден през 1970 г. и името му било Ким.

Покойният лидер на Северна Корея и баща на настоящия Ким Чен-ир със семейството си
Покойният лидер на Северна Корея и баща на настоящия Ким Чен-ир със семейството си Източник: GettyImages/Guliver

Според южнокорейския телевизионен канал „Чосун“ Ким е бил

отровен на летището от две жени, за които се смята, че са агенти на Северна Корея

и които все още са на свобода.

Ким Чен-нам някога е бил смятан за наследника на Ким Чен-ир, но изпада в немилост пред баща си, след ареста в Япония през 2001 г. Тогава той беше хванат с фалшив паспорт на летище в Япония и обясни, че е искал да посети Дисниленд в Токио. Изпратен в изгнание от Ким Чен-ир, той живее в Макао до смъртта на Ким Чен-ир през 2011 г.

След това

започва да се укрива, вероятно от страх, че брат му – Ким Чен-ун вижда в него заплаха за легитимността на собствения му режим,

пише британският в. „Телеграф“ (The Telegraph).

Сега подозренията падат върху диктатора от Северна Корея, а ако се докаже, че Ким Чен-ун е убил батко си, ще стане ясно и, че това не е първият опит за убийството на Ким Чен-нам. През 2015 г. неназован източник разкрива пред „Дейли Мейл“, че севернокорейски шпиони опитали да го убият в Макао през 2011 г. Имало кървава престрелка с бодигардовете на Ким Чен-нам, но в крайна сметка той успял да избяга и да се спаси.

Самият Ким Чен-нам обаче никога не е искал властта в страната си. В интервю през 2010 г. той споделя, че няма амбиции да вземе работата на по-малкия си брат.