0

М лади или стари. TikTok или X. Произраелски или пропалестински. Вашите канали в социалните мрежи са уникални. Възможно ли е клиповете в социалните медии да определят начина, по който гледате на войната между Израел и Газа? 

Когато отворя канала си в TikTok, два видеоклипа се пускат един след друг. Първият показва четирима израелски войници, които танцуват с оръжия на фона на синьо небе. Вторият е на млада жена, която говори от спалнята си, с ясно изразена пропалестинска позиция. Това посочва Мариана Спринг, кореспондент на BBC за дезинформацията и социални медии.

Алгоритъмът на TikTok ще определи, какъв вид видеоклипове ще видя и ще ми препоръча подобно съдържание въз основа на това, кой от двата видеоклипа гледам до края, пише Спринг.  

Алгоритмите работят по подобен начин и за други платформи. Това означава, че някои потребители са насочвани към все по-разделящо съдържание, което само затвърждава съществуващите им възгледи и пристрастия, казва кореспондентът на BBC. Разговорите в социалните медии могат да формират общественото мнение и да нормализират реториката, която се разпространява офлайн, по време на протести и военни действия, смята Спринг. Това се отнася и за Обединеното кралство, където социалните медии са насърчили много хора, които обикновено не са политически активни, да предприемат протестни действия, посочва тя. 

Депутатът от Либерално-демократическата партия Лейла Моран, чиято майка е от Палестина, разказва, че тя и други политици получават "огромен наплив" от съобщения, включително от млади хора, които призовават за прекратяване на огъня. Изглежда те са били вдъхновени да действат заради "видеоклипове от TikTok и Instagram, които се споделят по WhatsApp", посочва Моран. "Масово хората не се доверяват на онова, което виждат в социалните мрежи. Те очакват, че съдържанието е дезинформация", казва депутатът от Оксфорд Уест и Абингдън. 

Депутатът консерватор Андрю Пърси, заместник-председател на групата на консерваторите "приятели на Израел", казва, че войната е "предизвикала по-малко ангажираност и комуникация от страна на жителите" в неговия избирателен район, отколкото други въпроси. "Голяма част от съдържанието, което се споделя, е проблематично антисемитско. Това е бил реален проблем много преди този конфликт - и този път социалните медии направиха така, че това да се случи с голяма скорост", казва той. 

Летището в Дамаск отново не работи заради израелски удари

Контрасти в TikTok 

И така, какво получава най-голяма популярност в TikTok? 

Моето потребителско преживяване в TikTok е постоянно прекъсвана от видеоклипове, които са категорично произраелски или пропалестински - като противоположните страни често критикуват съдържанието си. И именно пропалестинското съдържание изглежда се оказва по-популярно сред потребителите от поколението Z - хората, родени между 1997 и 2021 г. Това посочва Мариана Спринг.  

Видеоклиповете в TikTok, използващи хаштага "istandwithisrael", са събрали повече от 240 милиона гледания, в сравнение с повече от 870 милиона гледания на видеоклипове, използващи термина "istandwithpalestine". Много от тези видеоклипове са публикувани, след като “Хамас” - обявена за терористична група от правителството на Обединеното кралство и други държави - нападна Израел на 7 октомври, но някои са публикувани и преди това, съобщава кореспондентът на BBC. 

@beautifulnara Kalau nak viral pun takpayahlah sampai macam ni 🙄 #sembangentertainment #trendingnewsmalaysia #fakesituation #babyshima ♬ original sound - Beautifulnara.com

Как изглежда най-популярното съдържание, подкрепящо двете страни? 

Например видеоклиповете от блогъри на място в Газа - и пропалестински потребители, които коментират войната между Израел и Газа от домовете си - предизвикват положителна реакция сред по-младите потребители. В същото време войниците от Израелските сили се опитват да създадат вирусно съдържание, което да се превърне в тенденция в TikTok.  

Остават въпросителни доколко всяка от страните - израелското правителство или “Хамас”, която управлява Газа - участва в насърчаването или насочването на неофициалното съдържание.  

@idazainal81 I stand with Palestine #palestine #freepalestine #istandwithpalestine #malaysia #lovepalestine ♬ Atouna El Toufoule - Embun Senja

Език на омразата и разделение 

Проследих няколко популярни създатели на съдържание в TikTok, за да изследвам разделението. Един от профилите, които проучих беше на израелски войник на име Даниел, пише Мариана Спринг. 

Неговият най-популярен видеоклип, с 2,1 милиона гледания, показва как той и трима други войници - които в момента служат във въоръжените сили - танцуват с оръжия няколко дни след атаките на 7 октомври, обяснява тя. Оттогава насам видеоклиповете му имат по-малко гледания - по над 10 000, но нищо общо с първоначалните 2 милиона. Може да е трудно да се предвиди, кога даден видеоклип ще стане популярен в TikTok, посочва  Спринг. 

Постоянното намаляване на броя на гледанията може да означава, че потребителите не са толкова възприемчиви към тези видеоклипове, колкото преди - особено с развитието на насилието в Газа - и в резултат на това такива видеоклипове не се препоръчват толкова широко, смята журналистът.  

Струва си също така да се отбележи, че големият брой гледания не е задължително да е свързан и с положителна нагласа към Израел или Газа. Видеоклиповете могат да бъдат споделяни и широко критикувани. Потребителите на TikTok често популяризират публикациите си - когато ги публикуват повторно, посочва кореспондентът на BBC. 

@soundoffreedom__ KIDS OF GAZA Full of love.. full of life ❤️. #istandwithpalestine #freepalestine🇵🇸❤️ #catsoftiktok #cat ♬ original sound - kilala ba kita - jasmin

Забелязах, че това се случва с част от съдържанието на Даниел. Както в повторно публикуваните видеоклипове, така и в коментарите под собствените публикации на Даниел, хората предполагаха, че съдържанието му с танци е неуважително към цивилните, убивани в Газа, изказва наблюденията си Спринг. 

Потребителите коментират, че видеата на Даниел са "безсрамни"

“Даниел ми каза, че реакцията към съдържанието му е била разделена на "подкрепящи потребители" и на такива, които споделят омраза и понякога антисемитски обиди. Оскърбителните забележки към неговите видеоклипове и други публикации за Израел включват коментари от акаунти, подкрепящи “Хамас”, които невярно твърдят, че заложниците, взети на 7 октомври, всъщност са били платени актьори или са били убити от израелските сили”, обяснява Спринг. "Не приемам лично омразата, защото, първо, не съм направил нищо лошо и второ, хората по света са толкова отдадени на това да мразят Израел, така че няма значение, какво е съдържанието ми", казва Даниел, цитиран от Спринг. 

По време на неотдавнашна среща с ръководството на TikTok комедийният актьор Саша Коен обвини сайта, че е "създал най-голямото антисемитско движение след нацистите". Той не е единствената еврейска знаменитост, изразила загриженост след атаките от 7 октомври, съобщава BBC. 

"Нашият алгоритъм не "взема страна" и има строги мерки за предотвратяване на манипулации". Това посочва ръководството на TikTok в съобщение, публикувано в официалния блог на мрежата. 

Компанията за социални медии също така посочва, че от 7 октомври до 17 ноември е премахнала повече от 1,1 млн. Видеоклипа, обвързани с конфликта заради нарушаване на правилата - включително съдържание, популяризиращо “Хамас”, реч на омразата, тероризъм и дезинформация. Нейните насоки за общността забраняват "съдържание, което насърчава ислямофобия или антисемитизъм", срещу което TikTok казва, че предприема действия. 

Когато разглеждам пропалестинско съдържание, видеоклиповете на някои потребители имат различен стил, обяснява Мариана Спринг. 

Ариана, която споделя видеоклипове за войната от дома си в САЩ, често записва съдържание в спалнята си. Тя изказва мнението си за свързани с войната публикации на известни личности или за снимки, идващи от Газа, пише кореспондентът на BBC. "Когато за първи път започнах да публикувам за Палестина, броят на публикациите ми намаля. Загубих много последователи", обяснява Ариана, описвайки критиките от страна на потребители, подкрепящи Израел. “Тя започна да получава повече внимание в TikTok, когато започна да публикува повече за това, което според нея е израелска пропаганда”, разказва Спринг. "Хората започнаха да ме откриват и така броят на последователите ми започна да се повишава", казва Ариана, цитирана от кореспондентът на BBC. Ариана казва, че е "получила много подкрепа" онлайн, особено от хора, които "са почувствали, че не могат да се доверят на традиционните медии".  

“Тя се е сблъскала и с ислямофобска омраза, не само в TikTok - но и в Instagram и други социални медийни платформи”, пише Спринг.  

И Даниел, и Ариана твърдят, че съдържанието им не е спонсорирано от политически лица или други групи, посочва BBC. 

Нетаняху към Байдън: Израел ще поднови операцията си в Газа след изтичане на временното примирие

“Писмото на Осама бин Ладен” 

Когато на потребителите се пробутва все повече съдържание, което потвърждава определен наратив, става по-лесно да се разбере как по-крайните идеи могат да започнат да набират популярност. 

Това се случи наскоро в TikTok, когато няколко потребители от поколението Z започнаха да популяризират "Писмото до Америка" на Осама бин Ладен от 2002 г. - което той написа като оправдание за терористичните атаки от 11 септември, при които в САЩ загинаха 3000 души. 

Тези публикации по същество внушаваха, че гледната точка на Бин Ладен не е безпочвена, и предлагаха алтернативен поглед върху участието на САЩ в конфликтите в Близкия изток, съобщава BBC. Но публикациите не споменават антисемитските забележки и хомофобската реторика в оригиналното писмо, посочва медията.  

От TikTok заявиха, че броят на видеоклиповете за писмото е бил малък, но интересът към тях се е засилил, след като са били публикувани в X, бившия Twitter. Оттогава TikTok е премахнал видеоклиповете и е блокирал фразата "Писмо до Америка" от функцията си за търсене. 

Израелски удари извадиха от строя летището в Дамаск

“В X съдържанието е различно” 

В по-дългогодишни платформи като X картината е различна. 

Платформата е обвинявана, че позволява разпространението на съдържание, изпълнено с насилие, омраза и заблуда. Нейният сравнително нов собственик, Елон Мъск, също е критикуван заради реакцията си на публикации, насърчаващи антисемитски конспиративни теории. 

Мъск настоява, че не е антисемит, а компанията за социални медии защити подхода си към дезинформацията. 

Но - за разлика от TikTok - X традиционно е платформа, популярна сред политици и журналисти. Изглежда, че про-израелското съдържание все още има значителен обхват в този кръг. 

Съдържанието, включващо емоционални видеоклипове за заложници, взети от “Хамас” - споделено от акаунта на Израел, изглежда е натрупало огромен брой гледания, според данните на X. Например, между 16 и 21 ноември официалният акаунт е натрупал над 40 милиона гледания. За сравнение, официалният акаунт в X на палестинската мисия към ООН е имал малко над 200 000 гледания на собствените си публикации за същия период. 

Открих доказателства, че официалните акаунти на X също разпространяват дезинформация, заявява Мариана Спринг. 

През октомври Израел публикува неверни твърдения, че тялото на четиригодишно палестинско момче, убито от израелските удари, е било кукла, а не истински човек. Говорител на израелското посолство в Обединеното кралство не коментира директно тези публикации в социалните мрежи, нито обстоятелствата около смъртта на детето, пише BBC. Неверни твърдения бяха разпространени и от акаунти, които подкрепят “Хамас”. При липсата на официални акаунти с голям брой последователи обаче тази дезинформация изглежда се разпространява безпроблемно в интернет, посочва BBC.  

Например коментари, в които се внушава, че друго четиригодишно момче от Израел, което е било убито, когато “Хамас” е нападнал дома му, е било "платен актьор". 

„Хамас“ освободи трета група заложници в Газа в рамките на споразумението за примирие

Спорно модериране 

Meta, която притежава Instagram и Facebook е подложена на натиск на фона на твърденията за прекалено усърдно модериране на съдържанието за войната. 

Например акаунт в Instagram с над шест милиона последователи, наречен @eye.on.Palestine - който публикува снимки и видеоклипове, показващи насилие срещу цивилни граждани в Газа по време на израелските въздушни удари - беше спрян от платформата за няколко дни, предава BBC. По-късно Мета заяви, че това е станало от "съображения за сигурност след признаци на компрометиране". 

Разруха и болка: Войната между "Хамас" и Израел
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сигурен съм, че някоя сутрин фея ще долети и ще ми даде сто хиляди eвро... - Защо не милион? - Не, не, милион е…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Посолството на Украйна: Политиците в България да се въздържат от използване на темата за войната

Посолството на Украйна: Политиците в България да се въздържат от използване на темата за войната

България Преди 1 час

От ведомството изказаха благодарност на страната ни за оказаната подкрепа

Снимката е архивна

Пожар гори в близост до АМ "Тракия" край Чирпан

България Преди 2 часа

Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа

Това ще е най-големият самолет в света, обемът му е 12 пъти по-голям от на Boeing 747-400

Това ще е най-големият самолет в света, обемът му е 12 пъти по-голям от на Boeing 747-400

Технологии Преди 4 часа

Целта пред него: да помага в битката със затоплянето на Земята, ще превозва гигантски ветрогенератори, за да се намалява зависимостта ни от петрол

<p>Кога президентът Радев ще връчи втория мандат</p>

Кога президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство

България Преди 4 часа

По думите му процедурата трябва да се задвижи възможно най-бързо

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

България Преди 4 часа

Той написа публикация в официалния си Facebook профил

о

Разкриха идеалния брой сексуални партньори за мъже и за жени

Любопитно Преди 4 часа

Какъв е той четете в следващите редове

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

България Преди 5 часа

"Рано е да говорим за разцепление на ДПС", посочи PR експертът Диана Дамянова

<p>Убийство в Слънчев бряг</p>

Криминално проявен уби с нож работник в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жертвата е 31-годишен мъж от Кюстендил

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

Любопитно Преди 6 часа

Зрителите ще се впуснат в приключенията на Джеймс Бонд от 7 юли

Пожар в столичния квартал „Дружба"

Пожар в столичния квартал „Дружба"

България Преди 6 часа

В района на езерото горят сухи треви на малка площ

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

България Преди 6 часа

Ще има патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Свят Преди 7 часа

Температурите в щата достигат на места 47 градуса по Целзий

<p>Защо Франкфурт е &quot;финансовата столица на Германия&quot;</p>

Защо Франкфурт се смята за "финансовата столица на Германия"

Не просто футбол Преди 7 часа

Градът има не само модерна архитектура и богата история, но и безспорна роля на водещ икономически център

"Хамас" прие да започне преговори за освобождаване на израелските заложници

"Хамас" прие да започне преговори за освобождаване на израелските заложници

Свят Преди 8 часа

Въоръжената ислямистка групировка се е отказала от искането Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня

<p>Имен ден днес празнуват хората, чието име значи &quot;силен&quot;</p>

Празник е! Почитаме велик светец, надарен със силата да изцерява болни

Любопитно Преди 8 часа

На 6 юли църквата почита паметта на преподобния Сисой Велики