73

В ойната в Украйна, започнала в края на февруари 2022 г., продължава с пълна сила, а броят на загиналите и ранените расте непрекъснато. Първоначалните прогнози на Кремъл бяха, че „специалната военна операция“ ще приключи бързо, в рамките на дни или най-много няколко седмици. Близо две години и половина по-късно, конфликтът не стихва, а надеждите за постигане на мир изглеждат все по-илюзорни. На фона на задълбочаващата се криза, на 6 август украинската армия предприе изненадващо нападение срещу Курска област. Към момента данните за случващото се там са оскъдни. Предполага се, че Украйна е превзела няколко населени места и контролира около 430 квадратни километра руска територия. Какви всъщност са целите на Киев? И ще промени ли тази изненадваща атака хода на войната? 

Стратегическите цели на Украйна

Нападението срещу Курска област изненада не само Москва, но и цялата международната общност. Досега изглеждаше, че Украйна е неспособна да спре офанзивата на руската армия, но ситуацията вече изглежда по различен начин. „Колкото по-голям натиск оказваме върху агресора, който започна тази война, толкова по-близо ще бъде мирът“, заяви украинския президент Володимир Зеленски. Какво всъщност се опитва да постигне Киев? „Атаката срещу Курска област има две основни цели”, заяви за Vesti.bg проф. Робърт Инглиш, който е директор на Центъра за Централноевропейски изследвания към университета в Южна Калифорния. „Едната е да се забави напредването на руската армия в района на Донбас (Часов Яр, Торецк). Киев иска да принуди Москва да прехвърли част от войските и техниката си към Курския фронт. Втората е да бъде изпратен сигнал към Запада, че Украйна има сили да се бори срещу агресора и наратива за „непрестанното отстъпление“ може да бъде променен“, отбеляза той. 

През следващите месеци е напълно възможно да станем свидетели и на други подобни нападения, смята на свой ред проф. Любомир Лучюк от Кралския военен колеж на Канада, който е автор на редица изследвания, посветени на отношенията между Киев и Москва. „Нека не забравяме, че Украйна води война срещу агресор, който нахлу на нейна територия. Докато Русия не изтегли всичките си войски, можем да очакваме, че Киев ще продължи да прави всичко по силите си, за да си върне контрола над загубените райони – включително и да извършва подобни операции срещу военни цели от стратегическо значение. За съжаление, случващото се в момента показва, че постигането на траен мир е почти невъзможна задача“, подчерта той за Vesti.bg. 

От Кринки до Курск

На фона на изненадващата офанзива в Курска област, някои експерти започнаха да спекулират, че украинските сили може да се отправят към Москва. Подобен сценарий изглежда неосъществим по редица причини, една от които е повече от очевидна – колкото повече напредват те, толкова по-лесно ще бъде на руските военни да отрежат пътищата им за доставки. Киев най-вероятно ще продължи да извършва подобни нападения по стратегически цели, но без да навлиза във вътрешността на Русия. Освен това, ако украинската армия успее да задържи превзетите позиции за известно време, това би намалило натиска върху Донбас. И още нещо – несъмнено, атаката срещу Курска област е била внимателно планирана. Това говори за провал на руското разузнаване, което не е успяло да предупреди Кремъл за задаващата се офанзива. 

Спред проф. Инглиш, настоящата ситуация напомня за украинското настъпление в района на руското село Кринки, намиращо се на левия бряг на река Днепър в Херсонска област. „В резултат на това, което се случи там в края на 2023 г. и началото на 2024 г., се появиха твърдения, че ставаме свидетели на обрат в хода на военните действия и Киев преминава в настъпление. Истината се оказа друга. Това, което Русия направи, е да изчака, след което предприе контраофанзива и постепенно си възвърна контрола над изгубените територии. Ситуацията е сходна и в Курска област – нападението няма как да продължи дълго, тъй като на Украйна ѝ липсват войници и техника, за да задържи тези позиции. Въпреки това, докато офанзивата продължава, тя предизвиква оптимизъм, привлича голямо медийно внимание и не на последно място – изнервя руснаците“, смята той. 

„Несъмнен успех на руската пропаганда“

Офанзивата срещу Курск вече се превърна в централна тема за руската пропаганда. Според Кремъл, тя е поредното доказателство, че започнатата от Русия война всъщност е „отбранителна“. Редица експерти си задават въпроса дали тези събития ще променят мнението на руснаците за продължаващия конфликт. „Тези, които са против войната, със сигурност смятат случващото се за истинска катастрофа. От друга страна, привържениците на Путин ще се сплотят още повече, възмущавайки се от нападението, извършено на руска земя. С други думи, както тези, които са против войната, така и онези, които я подкрепят, ще затвърдят своите позиции, ще се почувстват оправдани. Това е тактическа маневра, която по никакъв начин няма да промени стратегическия баланс“, смята проф. Инглиш. 

Много от въпросите, свързани с офанзивата в Курска област, все още нямат отговор, но едно нещо изглежда безспорно – Москва не очакваше подобен ход от страна на Киев. Разбира се, Кремъл няма как да признае това, но ще се опита да използва събитията в своя полза, оправдавайки своята „специална военна операция“. Обект на много коментари станаха думите на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент на страната Дмитрий Медведев: „Това вече не е само операция за възвръщане на официални наши територии и за наказване на нацистите. Можем и трябва да превземем още земи от Украйна, която все още съществува. Трябва да отидем до Одеса, Харков, Днепропетровск, Николаев. До Киев и отвъд“. Според експертите, посланието на Кремъл е пределно ясно – войната трябва да продължи, а офанзивата в Курск демонстрира пред какви заплахи е изправена Федерацията. „Повечето руснаци в момента подкрепят Путин, както и войната му срещу Украйна, което е несъмнен успех на руската пропаганда. Въпреки това, не е малък и броят на хората, които са недоволни от случващото се. Лично аз се надявам, че възмущението на руския народ ще се засили и ще доведе до свалянето от власт на режима в Кремъл, макар че към днешна дата подобен сценарий изглежда крайно нереалистичен“, отбелязва проф. Лучюк. 

Още от автора:

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 73
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

73 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 8 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 16 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 7 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени