35

Б ългария е в списъка на враговете на Русия и може да е в опасност след 5-10 години. Много от структурите, които са поддържали мира в Европа, сега са изправени пред предизвикателство. Ако например Тръмп реши да изтегли Съединените щати от НАТО, за което е говорил в миналото, или ако каже: „Ами, няма да се бия непременно, ако бъде нападната страна от НАТО“. Тогава мисля, че Путин и други могат да си помислят: „Е, Европа е по-малко обединена, по-уязвима, нещата се променят, може би можем да упражним натиск върху тях“. Това заяви за ''На фокус" политическият анализатор от Financial Times Гидиън Рахман, съобщи NOVA.

Г-н Рахман, срещаме се на фона на много сложна международна обстановка. Напрежението расте и въпросите за световния ред стават повече и повече. Атаките продължават дори сега. След като Израел уби лидера на "Хизбула" Хасан Хасарала, Иран нападна Израел. Целият свят се пита какъв ще е ответният удар?

 В момента Иран е в най-уязвимия си период от много години насам. Защото "Хизбула" и "Хамас", двете ирански проксита, бяха много сериозно поразени. Иранците бяха изправени пред дилема - да отвърнат ли на Израел. Ако не бяха го направили, щяха да изглеждат слаби. Това можеше да се тълкува като покана към Израел да тръгне директно срещу тях. Израелците отдавна говорят за предпазване от иранската ядрена бомба. От друга страна - сега след като Иран реагира и нападна Израел, пое риска да влезе във война с една могъща държава. Да не забравяме, че зад Израел стои плътно САЩ. Така че има сериозен риск да се наложи дори смяна на режима в Иран.

Очаквате ли Съединените щати да се впуснат в тази война? Наблюдаваме верижна реакция - конфликтите се разгръщат един след друг. Близо ли сме до война с мащаби, надхвърлящи Близкия изток? 

По-близо сме със сигурност. Но не можем да сме сигурни, че Щатите ще се впусне в тази война. Със сигурност не и тази администрация начело с Джо Байдън. Това, което американците казват е, че ще защитават израелците от Иран. И ние видяхме това, когато Техеран изстреля ракети срещу Израел през април. Но ако Израел започне война с Иран, не съм сигурен, че Съединените щати ще се впуснат. На американците им втръсна от войни в Близкия изток. Те тъкмо се изтеглиха от Афганистан и Ирак. Не мисля, че отново искат да се върнат.

Освен това да видим регионалната картина - "Хизбула" е армията на Иран. Не съм сигурен, че ще успее да се възстанови от тази атака. Не беше убит просто техния лидер, а цялото ръководство.

Близо ли се сме до края на една ера?
 
Не. Просто се придвижваме към нещо различно. Освен това правителството в Ливан е в хаос от години. Те още се възстановяват от мащабната експлозия преди 5 години, която беше най-голямата неядрена експлозия някога в следствие на индустриален инцидент. Така че няма да е лесно и да се запълни вакуумът оставен след "Хизбула". 

"Хизбула" избира от каквото е останало, защото всички от лидерските среди са мъртви. Сега обаче лидерството на Иран е по-важно от всякога. Защото техният водач е възрастен. Той е над 80-годишен. Скоро ще има смяна и там. Това ще е наистина ключов и съдбовен момент, когато те трябва да изберат нов лидер. 

А мислите ли, че настъплението в Ливан ще продължи, след като Израел предприе инвазия по земя?
 
Израел със сигурност осъзнава опасността от това. Правили са го и преди, за да се отърват от "Хизбула". Не постигнаха целите си, въпреки че загубиха много хора. Но не трябва да подценяваме радикализиращия ефект върху Израел от терористичните атаки на "Хамас" на 7 октомври. Това е една държава, която дава заявки, че е готова на много радикални действия. Действия, които не изглеждат мъдри и дори неморални, погледнати отстрани. Дори Щатите предупреждаваха Израел да не се впуска след "Хизбула". Те казваха: “Вижте, вие вече имате война в Газа. Не ви трябва още една война в Ливан. Но в продължение на месеци израелците казваха “не, ще го направим”. И го направиха.
 
Всичко се променя динамично в последните месеци. “Израел мечтае за нов ред в Близкия изток”. Така е озаглавен един от последните ви анализи. Каква е голямата картина? Каква е голямата цел?
 
Целта на Израел, не че е постижима според мен, но никога не се знае, е основно да се унищожи иранската мощ в региона. Те винаги са били силно обезпокоени от иранската ядрена програма. Израел също вече има ядрени оръжия. Но Иран от дълго време надгражда постепенно ядрена програма. Според мен надеждата им е да унищожат иранската мощ и може би, ако могат, да доведат до смяна на режима в Иран. Това е много трудно да се постигне, а и не знаем какво ще замени Иран. Видяхме в Ирак, че може да се отървем от диктатор като Саддам Хюсеин, но не е задължително да имаме стабилна демокрация, която да го замени. И накрая, мисля, че израелците продължават да пренебрегват идеята, че се нуждаят от палестинска държава, за да се стабилизира страната. Това е голямо разногласие със Съединените щати. САЩ продължават да казват: "Трябва да имате решение с две държави". Сега Израел дори не се преструва, че вярва в това. 

Говорейки за лидери - турският президент Реджеп Ердоган изрази подкрепата си за Ливан. Заяви, че следващата цел на Израел може да е Турция. Позицията им тласка ли разрастване на конфликта? Каква е ролята на Турция?
 
Турците са се позиционирали като поддръжници на "Хамас" и "Хизбула", но това усложнява отношенията им със Саудитска Арабия, които не могат да си позволят да изоставят.  Едно от интересните неща, които се наблюдават през последното десетилетие, е разделянето на сунити-шиити в рамките на исляма. Този конфликт е възможно да се окаже по-значителен и по-разрушителен от разделението на мюсюлманите и Израел. Това е съперничеството между Иран и Саудитска Арабия. Стига се до това Саудитска Арабия и държавите от Персийския залив да търсят мир с Израел, защото по принцип се страхуваха повече от Иран. Арабският свят, мюсюлманският свят е много разделен. 
  
В Съединените щати скоро предстоят избори. Доналд Тръмп или Камала Харис. 
Заплахата от война зависи ли основно от изборите в САЩ? 

 
Не. САЩ остават най-мощната военна сила в света и всяка световна война би трябвало да включва Америка. Там е основата на НАТО, също така основата на азиатската система за сигурност, и всъщност в Близкия изток чрез тяхната подкрепа за Израел и за Саудитска Арабия и други. Но мисля, че Америка е в основата си това, което бих нарекъл сила на сигурност. Те искат текущият световен ред да остане повече или по-малко такъв, какъвто е. Страните, които искат да променят световния ред, са тези, които потенциално ще провокират световна война. И това е Русия, която вече нападна Украйна, Иран, който иска да подкопае реда в Близкия изток и да стане най-силният играч там. И накрая, Китай, който не е във война, и се надявам да не влезе във война, но е най-мощният от тези три страни, и то с много голяма разлика, защото има огромна икономика, много мощни военни сили и сега има по-голям флот от Съединените щати. Така че въпросът е, дали Китай в крайна сметка ще реши да използва своята мощ.
 
Отношенията с Китай също са под въпрос след изборите в Щатите. Може ли да се каже, че тези избори са кръстопът не само за тези конфликти, но за демокрацията в света изобщо?
 
Да, смятам, че е така. Доналд Тръмп би отрекъл това, но аз не смятам, че е 100% демократ. Видяхме как той се опита да обори резултата от последните избори. Бих казал, че това е опит за държавен преврат. Така че той не играе по демократичните правила. Мисля, че ако загуби, той ще се опита да оспори изборите. Ако спечели, няма да следва политиката на Байдън, която цели по същество да подкрепя другите демокрации по света и да създава съюзи с демократични държави в Европа и Азия. Мисля, че Тръмп ще се свърже с Путин. Ако той направи това, може да повлияе Русия да спечели войната в Украйна. Смятам, че това ще насърчи антидемократичните сили в Европейския съюз. Силите, подкрепящи Путин и Тръмп, ще кажат: “Това е пътят, по който трябва да се върви, вместо пътят на ЕС.” Това би имало реални последици за световната и европейската политика.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Мъж казва на жена си, която е блондинка: - Отделяш много време и пари за прически. - А какво да правя? Много хора ми разправят,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
МВнР и МО - в готовност за незабавно оказване на хуманитарна помощ на Босна и Херцеговина

МВнР и МО - в готовност за незабавно оказване на хуманитарна помощ на Босна и Херцеговина

България Преди 2 часа

Изясняват се конкретните нужди на пострадалата балканска държава

Снимката е илюстративна

Порой с градушка се изсипа над Добрич (ВИДЕО+СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Падналото огромно количество вода за кратко време затрудни поемането ѝ от канализационните шахти

Пеевски призова Главчев и служебния кабинет да изпратят помощ за бедствието в Босна и Херцеговина

Пеевски призова Главчев и служебния кабинет да изпратят помощ за бедствието в Босна и Херцеговина

България Преди 5 часа

"България има силата, ресурсите и е време да ги използваме", заяви той

<p>Тийнейджър е бил &quot;намушкан 50 пъти с нож&quot;&nbsp;и &quot;изгорен жив&quot;&nbsp;</p>

Тийнейджър е бил "намушкан 50 пъти с нож" и "изгорен жив" в Марсилия

Свят Преди 7 часа

Това съобщи днес градският прокурор Никола Бесон

Без вода и електричество: Как живеят хората в украинското село Сулихивка

Без вода и електричество: Как живеят хората в украинското село Сулихивка

Свят Преди 7 часа

Селото е обстрелвано безмилостно по време на руската офанзива в Харковска област през пролетта на 2022 г.

Израел нанесе нови удари по Бейрут, Ливан реагира

Израел нанесе нови удари по Бейрут, Ливан реагира

Свят Преди 7 часа

От близо две седмици израелските военновъздушни сили бомбардират южните предградия на Бейрут

<p>Сериозен пробив в системите за подслушване на САЩ</p>

"Уолстрийт джърнъл": Сериозен пробив в системите за подслушване на САЩ

Свят Преди 7 часа

Атаката е извършена от китайска хакерска група с цел събиране на разузнавателна информация

Жена спука гумите на 17 коли в квартал "Надежда"

Жена спука гумите на 17 коли в квартал "Надежда"

България Преди 8 часа

Жената е задържана за 24 часа в ареста

<p>Неврофиброматоза: Актьор с откровен разказ за заболяването&nbsp;(СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

"Обезобразен" актьор се надява, че нов проект ще промени начина, по който хората гледат на състоянието му

Любопитно Преди 8 часа

Актьорът иска да използва платформата, която има, за да хвърли светлина върху важни истории

Среднощна атака: Русия удари Украйна със 87 дрона и 4 ракети

Среднощна атака: Русия удари Украйна със 87 дрона и 4 ракети

Свят Преди 9 часа

Това съобщиха украинските военновъздушни сили

<p>Извънредно положение във&nbsp;Флорида (СНИМКИ)</p>

Извънредно положение във Флорида

Свят Преди 9 часа

Във Флорида бе обявено извънредно положение заради приближаването на нова буря

<p>Нова измамна схема&nbsp;върлува в интернет (ВИДЕО)</p>

Нова измамна схема: Кибер престъпници се представят за актьори и искат пари от почитателите им

България Преди 9 часа

В пипалата на хакерите попадна и актрисата Яна Маринова