М айка от Сан Хосе, Калифорния е с четворна ампутация, след като се заразява с бактериална инфекция, която може да е дошла от недобре сготвена риба.
След като сготвила и изяла тилапия, закупена от местен пазар през юли, 40-годишната Лаура Барахас се разболяла почти веднага. Тя е диагностицирана с вирулентната бактерия Vibrio vulnificus, често наричана "месоядна бактерия", според GoFundMe, създадена от нейната приятелка Анна Месина.
San Jose Mom Loses Arms and Legs After Eating Fish Contaminated with Flesh-Eating Bacteria https://t.co/57AMjqk3c0
— People (@people) September 18, 2023
"Тя почти загуби живота си. Беше на респиратор", казва Месина пред KRON-4. "Поставиха я в медикаментозна кома. Пръстите ѝ бяха черни, краката ѝ бяха черни, долната ѝ устна беше черна. Имаше пълен сепсис и бъбреците ѝ отказваха."
Барахас, която има 6-годишен син, прекарва един месец в болницата, преди да се наложи "да бъдат отстранени и четирите ѝ крайника, за да се спаси животът ѝ", според GoFundMe.
Vibrio vulnificus обикновено се нарича "месоядна бактерия", тъй като може да причини некротизиращ фасциит, което е "тежка инфекция, при която плътта около отворена рана умира".
Основното лечение на некротизиращия фасциит е ранно и агресивно хирургично изследване и отстраняване на некротичната тъкан. В случая на Барахас това означава ампутация на всички крайници.
A woman has lost all four limbs after contracting a flesh-eating bacteria likely picked up from undercooked fish.
— 10 News First (@10NewsFirst) September 18, 2023
Laura Barajas, a 40-year-old mother from San Jose, California, was diagnosed with vibrio vulnificus, a deadly flesh-eating bacteria, after reportedly consuming… pic.twitter.com/gIiSBbdikE
Въпреки това откритата рана - от порязване до скорошен пиърсинг или татуировка - която е в контакт с бактериите, може да доведе до инфекция.
В края на август Центърът за контрол и превенция на заболяванията издаде извънредно предупреждение, в което призова доставчиците на здравни услуги да разглеждат Vibrio vulnificus като потенциална причина за инфекции, тъй като затоплянето на морските води насърчава развитието на бактерията.
🚨 Breaking News 🚨 A 40-year-old California woman loses her limbs after consuming undercooked Tilapia.
— The Buzz News (@TheBuzzDotNews) September 19, 2023
Vibrio vulnificus bacteria identified as the culprit. #TheBuzzNews #FoodSafety #CaliforniaNews #VibrioVulnificus #PublicHealth pic.twitter.com/y5aRWBIn5a
Един на всеки пет души с тази инфекция умира - понякога в рамките на 1-2 дни след като се е разболял. Най-малко трима души - двама в Кънектикът и един в Ню Йорк - са починали, след като са били изложени на Vibrio vulnificus това лято, а един мъж в Тексас е починал, след като се е заразил с бактерията при консумация на сурови стриди.
"Това беше наистина тежко за всички нас. Ужасно е. Това можеше да се случи на всеки от нас", каза Месина. "Бъдете благодарни за това, което имаме в момента, защото то може да бъде отнето толкова бързо и лесно."
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!