5

У ЕФА обяви, че започва разследване на жеста, с който турския защитник Мерих Демирал празнува своя гол в осминафиналния мач на Европейското първенство срещу Австрия.

Демирал направи жест с двете си ръце, който се смята за символ на екстремистката групировка "Сивите вълци". 

Групировката се смята за отговорна за атентата срещу папа Йоан Павел II.

Припомнете си покушението срещу главата на на римокатолическата църква и българската следа в него в следващите редове. 

13 май, 1981 година. Дата, която и до днес от милиони по света се счита за петно в съвременната българска история.

Мястото е легендарният площад "Свети Петър" в Рим, a трагичното събитие - атентатът срещу папа Йоан Павел II. Секунди преди цялата тълпа да чуе изстрелите, светият отец преминава усмихнат през множеството, махайки в поздрав на събралите се хора.

Дори и не подозира, че съвсем скоро ще се бори за живота си. Гърмежите отекват, а белите одежди на Папата потъмняват от кръвта, докато се свлича в ръцете на личния си секретар Станислав Дживиш. "Какъв човек бе... още по пътя към клиниката, той прости на атентатора", спомня си след време Дживиш. 

Мигът на покушението
Мигът на покушението Източник: Getty Images

Стрелецът е заловен веднага - 23-годишният турчин Мехмет Али Агджа, свързан с дясната екстремистка групировка "Сивите вълци", все още стиска пистолета "Браунинг" в ръката си. В следващите пет часа папа Йоан Павел II е буквално на ръба на смъртта и дори хирурзите в римската клиника "Джемели", където е опериран по спешност, не дават гаранции, че ще се успеят да се преборят.

(Във видеото си припомнете думите на Али Агджа за атентата срещу папа Йоан Павел II)

Един от куршумите е преминал на сантиметри от аортата и е истинско чудо, че в крайна сметка той оцелява. Определението "чудо" не е случайно, като Божи човек, след години в интервю използва именно тази дума, за да опише факта, че е останал жив.

Кой е стрелецът?

Мехмет Али Агджа е на 23 години и е член на дясната екстремистка групировка "Сивите вълци". Още преди атентата, вече е установено, че е изключително опасен. Избягал е от турски затвор през 1979 година и малко след бягството си убива известния журналист Абди Ипекчи. Трагичните събития през 1981 година обаче, му носят съвсем различна публичност и провокират множество въпроси.

Мехмет Али Агджа
Мехмет Али Агджа Източник: Getty Images

Сам ли е действал? Защо, какви са мотивите зад действията му? Подробностите около случилото се, в крайна сметка, така и не бяха изяснени. Самият Агджа бе осъден за опита за покушение и прекарва 19 години в затвора, но там показанията му са изключително противоречиви. "Направих го, защото аз съм вечният Христос", бе едно от обясненията по-късно. Мнозина наблюдатели бяха убедени, че той има сериозни психически проблеми и не може да се вярва на думите му. И въпреки това, на бял свят именно от неговите показания излиза "българската следа"...

Българската следа

Година след атентата, започва да се говори и за поръчители. През есента на 1982 година, в "Рийдър Дайджест" излиза материал, директно обвиняващ българските тайни служби, че са в основата на случилото се. Месец след публикацията, италианските власти арестуват в Рим българина Сергей Антонов, представител на авиокомпания "Балкан". Причината? В затвора Агджа е посочил именно неговото име като свръзка между него и поръчителите.

Снимката е от архив на "24 часа": Сергей Антонов през лятото на 2000 г. в автобус 84 в София, докато отива на работа на летището.

По показанията му, замесени са още двама родни граждани - подполковник Желю Василев и Тодор Айвазов, служители на посолството на България в Италия, но те успяват да се завърнат в София, преди да бъде обявено, че са издирвани. 

ДС и БКП изпадат в паника, убедени, че срещу тях (като държава, споделяща политиката на СССР) е подета анти кампания от страна на ЦРУ и всичко е умишлена негативна пропаганда. За съжаление, именно шефът на агенцията по това време Уилиям Кейси е сред най-сериозните привърженици на "българската следа".

Какво се случва със самия Сергей Антонов, никой не знае, но е факт, че дори и по-късно, когато е оневинен, до смъртта си през 2007 година, той категорично отказва да говори или коментира каквото и да е по темата.

През 1986 година адът за него приключва. Агджа се заплита изцяло в противоречията си и не успява да посочи жилището на българина в Рим, макар пред властите да повтаря, че го е посещавал стотици пъти. Антонов е оправдан поради липса на доказателства и освободен

Снимката по-горе: Папа Йоан Павел II в килията на Али Агджа, където лично му прощава

Сивите вълци

Още при атентата, се знае, че Агджа е член на групировката "Сивите вълци". Турското ултранационалистическо движение, създадено през 1961 година, за което се твърди, че извършва редовно насилие, мотивирано от расистки подбуди. Членовете й не крият фанатизма си към идеала от някогашната Османска империя, но са активни не само в Турция, но и в Германия дори и днес (преди броени дни, на Евро 2024 се стигна до скандал, след като играч на турския национален отбор използва поздрава на групировката след отбелязване на гол).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Akoonk Media (@akoonkmedia)

Снимката по-горе: Турският футболист Мерих Демирал предизвика скандал с използването на "вълчия поздрав" след победата над Австрия и в момента е разследван от УЕФА

Основната им цел, според френския вестник L'Express, е изграждането на единна Нация от Балканите, през Централна Азия до Китай, която да включва всички тюркски народи (любопитно е, че тук се включват и българите). Наричани са "вълци", именно защото вълчата глава символизира стремежа към някогашното османско господство.

Разпознават се точно чрез "вълчия поздрав" - изпъната ръка с изправени показалец и кутре, а палецът, средният и безименният пръст образуват муцуна (всички пръсти заедно имитират вълча глава). За периода 1974 - 1980 година, по неофициални данни, "Сивите вълци" се считат за отговорни за 694 убийства

Какво се случва с Агджа?

През 1983 година, папа Йоан Павел II посещава турчина в затвора и лично му прощава за стореното. Нещо повече, именно по негова молба, той е помилван от италианския президент Карло Чампи през 2000 година, но е преместен в затвор в родината си, където е осъден и лежи за убийството на журналиста Абди Ипекчи. През 2010 година излиза на свобода, а по-късно пред NOVA дава и ексклузивно интервю. 

Мехмет Али Агджа в ексклузивно интервю за NOVA през 2021 г.
Мехмет Али Агджа в ексклузивно интервю за NOVA през 2021 г. Източник: Ничия земя, NOVA

В него той казва: "С времето истината ще излезе наяве. Естествено, Ватиканът знае истината. Вероятно и американското правителство я знае, Кремъл също знае истината. Разбира се, има два аспекта. Единият е свръхчовешки. Една свръхестествена истина, която Ватиканът така и не обясни. Истина, свързана с пророчеството от Фатима. Има и друга истина, която е свързана с Кремъл, така че това е дълга история".

И това, което е най-важно за нас, българите, че въпреки, че е бил у нас преди покушението и е работил с различни контрабандисти, в крайна сметка признава, че "българска следа" в атентата няма и никога не е имало... 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
- Преди сватбата непрекъснато ми казваше, че аз съм твоето слънце, а сега всяка вечер си в кръчмата. - Е, какво е странното? От толкова…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК анализ разкри генетичния произход на древните минойци и микенци

ДНК анализ разкри генетичния произход на древните минойци и микенци

Любопитно Преди 5 часа

Минойците и микенците са споделяли голяма част от генетичното си наследство

Патриарх Даниил: Да преодолеем разделението в православния свят (ВИДЕО)

Патриарх Даниил: Да преодолеем разделението в православния свят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Катедралният храм „Света Неделя“ посрещна новия български патриарх като свой предстоятел

Джевдет Чакъров: ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността

Джевдет Чакъров: ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността

България Преди 9 часа

Това заяви той след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в имота му в парк "Росенец"

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Свят Преди 9 часа

Повредени са 2820 къщи, 48 електропровода и над 4000 хектара посеви

Путин поздрави Масуд Пезешкиан за избирането му за президент на Иран

Путин поздрави Масуд Пезешкиан за избирането му за президент на Иран

Свят Преди 9 часа

Той изрази надежда за засилването на сътрудничеството между Москва и Техеран във всички области

След категоричната си победа: Стармър провежда първото заседание на кабинета

След категоричната си победа: Стармър провежда първото заседание на кабинета

Свят Преди 10 часа

Министър-председателят на Великобритания назначи екипа си в петък следобед

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Свят Преди 10 часа

Лари живее на "Даунинг стрийт" от 2011 г., когато премиер беше Дейвид Камерън

Сторми Даниелс получава повече от $900 000 от онлайн кампания

Сторми Даниелс получава повече от $900 000 от онлайн кампания

Свят Преди 10 часа

Даниелс казва, че поддръжниците на Тръмп са я затрупали със заплахи

Посолството на Украйна: Политиците в България да се въздържат от използване на темата за войната

Посолството на Украйна: Политиците в България да се въздържат от използване на темата за войната

България Преди 11 часа

От ведомството изказаха благодарност на страната ни за оказаната подкрепа

<p>Нападение с балистични ракети срещу&nbsp;Одеса и Одеска област</p>

Силни експлозии в Одеса и Одеска област, извършено е нападение с балистични ракети

Свят Преди 11 часа

Въздушна тревога бе обявена в 11.32., а взривове се чуха минути след това

Снимката е архивна

Пожар гори в близост до АМ "Тракия" край Чирпан

България Преди 11 часа

Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа

<p>Кола се преобърна край АМ &quot;Струма&quot;, загина жена</p>

Тежка катастрофа на АМ "Струма" при Кочериново, има жертва

България Преди 12 часа

Загиналата е управлявала лек автомобил в посока София

Специален влак с ретро вагони тръгва от Септември до Велинград (ВИДЕО)

Специален влак с ретро вагони тръгва от Септември до Велинград (ВИДЕО)

Любопитно Преди 12 часа

Желаещите могат да се повозят на него всеки уикенд през юли

<p>Байдън: &quot;Бях болен. Не се чувствах наистина добре&quot;</p>

Байдън за дебата с Тръмп: "Бях болен. Не се чувствах наистина добре"

Свят Преди 12 часа

Той определи представянето си по време на диспута като "лош епизод"

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

България Преди 12 часа

Властите предприхе мерки за облекчаване на трафика

Роберт Фицо с първа обществена проява след покушението

Роберт Фицо с първа обществена проява след покушението

Свят Преди 13 часа

Той говори на церемония по повод празника на светите Кирил и Методий, който е официален празник в Словакия