33

И ран атакува Израел с множество балистични ракети на 1-ви октомври. Социалните мрежи бяха изпълнени с видеа с ракети, падащи върху централен Израел, като много от тях са били прихванати.

Но някои очевидно са достигали земята, предизвиквайки огромни експлозии. Сирените за въздушна тревога звучаха в цял Израел, предаде Би Би Си. Над Йерусалим се чуха взривове от прехванати от израелската противовъздушна отбрана ракети. Иран изстреля множество ракети, като част от тях бяха свалени от противовъздушната отбрана на Йордания, преди да достигнат Израел.

Официалната иранска информационна агенция ИРНА обяви, че Иран е извършил "ракетна атака срещу Тел Авив", най-големият израелски град. Иранската държавна телевизия предаде изявление на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, в което се потвърждава, че "десетки" ракети са били изстреляни към Израел и се заплашва с нова атака, ако Израел отговори. Революционната гвардия описва ракетния удар като отмъщение за убийството през юли на лидера на Хамас Исмаил Ханийе, както и на лидера на "Хизбула” Хасан Насрала в петък, както и за убийствата на ливанци и палестинци. 

Израел: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла е ликвидиран

Какво се знае за ракетите изстреляни от Иран към Израел  

Хиперзвуковите оръжия, способни да се движат по-бързо от Мах 5 - (скорости, по-високи от пет пъти скоростта на звука - бел.ред.) - представляват значително предизвикателство за системите за противоракетна отбрана поради високата си скорост и маневреност. Иран съобщи, че ракетата му “Фатах” може да достигне скорост петнадесет пъти по-висока от скоростта на звука. 

Разработването от Иран на хиперзвукова ракетна технология, по-специално на серията “Фатах”, бележи значителен напредък във военните му способности и има отражение върху динамиката на регионалната сигурност. Представянето на хиперзвуковата ракета “Фатах-1” през юни 2023 г., както съобщават различни източници, представлява ключов момент в усилията на Иран в областта на отбранителните технологии. 

Разработването на ракетата “Фатах” съответства на стратегическата цел на Иран да засили възпиращите си способности на фона на продължаващото регионално напрежение. 

Конструкцията на ракетата включва характеристики като подвижна дюза и способност да действа както в земната атмосфера, така и извън нея, което ѝ позволява да избегне прихващане от сложни отбранителни системи. Този технологичен скок беше подчертан по време на публичното представяне на ракетата през април, което съвпадна с годишнината от смъртта на Хасан Техрани Мохадам, считан за баща на иранската ракетна технология. Символиката подчертава значението на ракетата за отбранителната стратегия на Иран и продължаващите му усилия за постигане на баланс в сигурността чрез местни технологични постижения. 

Ирански източници твърдят, че ракетата “Фатах-2”, за която за първи път бе съобщено по време на посещението на върховния лидер аятолах Али Хаменеи в аерокосмическо съоръжение на Иранската революционна гвардия (IRGC) през ноември 2023 г., е сложно допълнение към иранския арсенал. Тази ракета е снабдена със задвижване с течно гориво и може да се похвали с обсег на действие до 1 500 км, като е оборудвана с 450-килограмова бойна глава, способна да маневрира по време на полет, за да избегне противоракетната отбрана. 

При проектирането на “Фатах” се използват предни аеродинамични перки в първата степен, които стабилизират и направляват траекторията му веднага след изстрелването. Втората степен съчетава поддържащ двигател с аеродинамични перки за управление на вектора на тягата (TVC) и аеродинамични перки за връщане в атмосферата (RV). Тези компоненти са от решаващо значение, тъй като позволяват на ракетата да коригира траекторията си динамично, като повишават точността ѝ и я правят по-трудна за прехващане. 

Физическите размери на ракетата “Фатах” включват диаметър на тялото от около 1 метър и дължина от около 15,3 метра. Тя има значително стартово тегло от около 12 тона, което включва близо 9 тона гориво, което подчертава значителния ѝ капацитет за полезен товар. Самият апарат за влизане в атмосферата тежи около 1 тон и може да носи бойна глава с тегло между 350 и 450 килограма. 

За навигация и насочване “Фатах” използва инерционен навигационен блок (INU) и глобална навигационна спътникова система (GNSS), която включва системите GPS и ГЛОНАСС - (руска алтернатива на GPS или Глобална навигационна спътникова система - бел.ред.) Тази двойна система за насочване гарантира, че ракетата може да поддържа курс с висока точност.  Бойната глава на ракетата е с висока експлозивност, предназначена да нанесе значителни щети при удар. 

Разработването и разполагането на “Фатах-2” подчертават значителния напредък в ракетната технология на Иран, по-специално способността ѝ да достига хиперзвукова скорост и подобрената ѝ маневреност. Смята се, че тези характеристики са предизвикателство за ефективността дори на най-усъвършенстваните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, които понастоящем се използват от Израел. 

Военни експерти предполагат, че интегрирането на технологията, използвана в иранските ракети за изстрелване на спътници, в конструкцията на “Фатах-2” е изиграло решаваща роля за нейния оперативен успех. Особено забележително е, че ракетата е снабдена с твърдогоривен двигател, който се активира по време на терминалната фаза, за да коригира траекторията на ракетата, което допълнително усложнява усилията за прехващане. 

Тези разработки отразяват по-широката военна стратегия на Иран за поддържане на силен възпиращ потенциал в нестабилен регионален контекст, където технологичното превъзходство често може да промени стратегическия баланс. По този начин въвеждането на хиперзвуковата технология в арсенала на Иран поставя нови предизвикателства пред стратезите на противоракетната отбрана в световен мащаб, като предизвиква преоценка на настоящите отбранителни позиции и способности. 

Следим на живо: Напрежението в Близкия изток

Припомняме, че през април 2024 г. Иран нанесе въздушни удари срещу Израел. Експертите съобщиха тогава, че Иран е използвал новооткритата хиперзвукова ракета “Фатах-2”. Нападението, което бе извършено на 13 април 2024 г., бе насочено срещу няколко израелски въздушни бази и беляза първото бойно използване на тази усъвършенствана ракетна технология от страна на Иран. Според информация, публикувана на 15 април 2024 г. от „Press TV“, иранска държавна новинарска мрежа, Корпусът на гвардейците на ислямската революция (IRGC) успешно е разположил ракетата “Фатах-2”, поразявайки ключова израелска военна инфраструктура. ABC News потвърди от високопоставен американски служител, че ударът е засегнал две военновъздушни бази в Израел, като военновъздушната база “Неватим” е понесла значителни щети. Поразената инфраструктура включва военнотранспортен самолет C-130, писта и складови съоръжения. Междувременно друга неразкрита военновъздушна база в пустинята Негев също е била обстрелвана, макар че според съобщенията е понесла по-малко значителни щети. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Висш командир на "Хизбула" е убит

* Във видеото: Иран изстреля около 250 балистични ракети срещу Израел

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Народ, който си мие трамваите с ракия, не може да бъде унищожен!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Лекари, учители, археолози: Мечтаните професии на звездите

Лекари, учители, археолози: Мечтаните професии на звездите

Любопитно Преди 2 минути

Много известни лица са имали детски мечти, които са били коренно различни от това, което се е превърнало в тяхна реалност

Мъж заби колата си в дървета край Тополовград, загина на място

Мъж заби колата си в дървета край Тополовград, загина на място

България Преди 1 час

Сигналът за пътния инцидент е подаден към 22:20 часа във вторник

Митничари задържаха недекларирани над четвърт милион лева на „Капитан Андреево”

Митничари задържаха недекларирани над четвърт милион лева на „Капитан Андреево”

България Преди 1 час

Това е станало при две проверки - на камион и на автобус

Главчев: Правителството не е и няма да обсъжда въвеждането на винетки по Околовръстния път на София

Главчев: Правителството не е и няма да обсъжда въвеждането на винетки по Околовръстния път на София

България Преди 1 час

Това заяви служебният премиер в началото на днешното правителствено заседание

С 2,37 промила алкохол: Шофьор удари патрулка в Добрич и опита да избяга

С 2,37 промила алкохол: Шофьор удари патрулка в Добрич и опита да избяга

България Преди 1 час

Инцидентът е станал на булевард „Трети март” в града

Спецакция на полицията в Разградско

Спецакция на полицията в Разградско

България Преди 2 часа

Обект на проверките са търговски обекти, заложни къщи, автоморги и други места

<p>Къде греши Западът спрямо Путин?&nbsp;</p>

Кърт Волкър: Къде греши Западът спрямо Путин?

Свят Преди 2 часа

Пред ДВ той прогнозира как биха се променили отношенията на САЩ с Русия и Украйна, ако Тръмп отново стане президент

Моментът е исторически. Мексико се управлява от жена и тя е с български корени

Моментът е исторически. Мексико се управлява от жена и тя е с български корени

България Преди 2 часа

Потомката на български евреи Клаудия Шейнбаум получава тежко наследство: в страната има над 100 000 безследно изчезнали, насилие, корупция, бедност

Женени ли са Хоакин Финикс и Руни Мара?

Женени ли са Хоакин Финикс и Руни Мара?

Любопитно Преди 2 часа

Актьорът предизвиква слухове за брак, след като нарече Руни Мара своя „съпруга“

<p>&quot;Не бива да забравяме, че през 2012 г. България също беше обект на атака, организирана от &quot;Хизбула&quot;</p>

Поптодорова: Не бива да забравяме, че през 2012 г. България също беше обект на атака, организирана от "Хизбула"

България Преди 2 часа

Няма друга държава, която да е обект на целенасочени атаки за унищожение, каквато е Израел, заяви бившият ни посланик в САЩ

СЗО с шокиращи данни за децата: Контролирайте смартфоните като цигарите

СЗО с шокиращи данни за децата: Контролирайте смартфоните като цигарите

Свят Преди 2 часа

Едно от 10 деца показва симптоми на пристрастяване към мобилното устройство

<p>&quot;Той беше или много мил, или те убиваше&quot;</p>

"Внимание, нося трупове": Убиецът с лилава катафалка

Свят Преди 2 часа

"Той беше или много мил, или те убиваше"

Vivacom с 50% отстъпка на първите в страната бустери за скорост

Vivacom с 50% отстъпка на първите в страната бустери за скорост

Технологии Преди 2 часа

Новите бустери се активират бързо и лесно през мобилното приложение My Vivacom

Шеф Манчев: Как да използвате вашите силни страни

Шеф Манчев: Как да използвате вашите силни страни

Любопитно Преди 3 часа

Ще имаме удоволствието да чуем мотивиращите му думи за професионален и личностен успех като част от топ лекторите на Future Forum

От имиграцията до икономиката: Ванс и Уолц влязоха в сблъсък по куп въпроси (ВИДЕО/СНИМКИ)

От имиграцията до икономиката: Ванс и Уолц влязоха в сблъсък по куп въпроси (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

На състоялите се тази нощ вицепрезидентски дебати имаше много политически разногласия