Е пидемията от хранително отравяне при дистрибутор на морски дарове е довела до хоспитализирането на 46 души, които са яли едно и също ястие.
Твърди се, че в понеделник инцидентът е сполетял десетки хора в дистрибуторската фирма за търговия на едро с морски дарове North Atlantic Fish Company (NAFCO) в Джесъп, Мериленд. Според местния новинарски канал „ Фокс 5 “ парамедици от пожарната и спасителната служба на окръг Хауърд са се втурнали към мястото на инцидента, след като около 15:45 ч. в индустриалния обект едновременно са се разболели десетки хора.
Хранителното отравяне се причинява от консумирането на храна, заразена с определени микроби, като салмонела или E.coli. От някои видове хранителни заболявания хората се разболяват в рамките на няколко часа след консумирането на ястието, докато други могат да се развият след няколко дни, казват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Симптомите са неприятни за пострадалите, като повечето от тях обикновено страдат от диария, стомашни спазми, повръщане и повишена температура. Симптомите варират от леки до сериозни и могат да продължат между няколко часа и дори няколко дни. В някои случаи състоянието може да бъде животозастрашаващо.
A mass food poisoning incident in Jessup, Maryland, has left 46 people seeking medical attention after consuming the same meal on Monday. https://t.co/2B1uX2Is0Q
— FOX 5 DC (@fox5dc) October 22, 2024
Заради мащаба на инцидента в понеделник аварийни екипи от окръг Ан Арундел и окръг Балтимор също бяха мобилизирани, за да помогнат на екипажите от окръг Хауърд. След прегледа всички пострадали трябваше да бъдат откарани в близките болници за лечение. Според съобщенията никой от пациентите не е бил в критично състояние.
Засега се знае много малко за инцидента и не е ясно какво ястие са яли засегнатите пациенти, за да се разболеят. Newsweek се свърза по електронната поща с NAFCO, за да потърси допълнителна информация и коментар.
Mass food poisoning incident leaves 46 hospitalized https://t.co/dQOvYBMapf
— Newsweek (@Newsweek) October 22, 2024
Снимки и кратък рекламен видеоклип на уебсайта на фирмата за морска храна показват десетки служители, работещи в завода за обработка на риба. Показано е как персоналът, облечен в защитни сини престилки, ръкавици и шапки, сортира и почиства рибата, опакова я и я замразява.
Инцидентът в NAFCO се случва само няколко месеца след друг масов случай на хранително отравяне, който се появи в новините. През юли в Сингапур най-малко 60 работници се разболяха от епидемия в компанията майка на TikTok ByteDance. Няколко служители се разболяха внезапно и на място бяха изпратени 17 линейки, след като работниците получиха болки в корема и повръщане.
Микробиолозите предупреждават, чехранителните отравяния вероятно ще засегнат повече хора в бъдеще, тъй като влажните температури - които позволяват на щамовете на бактериите да се образуват и развиват - стават все по-често срещани поради изменението на климата. „Климатичните промени ще увеличат риска от хранителни заболявания, причинени от консумацията на сурови продукти“, казва професор Джери Барак от Университета на Уисконсин-Медисън, който представи резултатите от проучване през август.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!