0

У язвимостта на отслабналата монархия на крал Чарлз III беше разкрита тази година, когато трима от нейните най-високопоставени членове бяха хоспитализирани и прекъснаха работа поради медицински усложнения през последните шест месеца.

От януари крал Чарлз и принцеса Кейт отмениха кралските си ангажименти, след като Бъкингамският дворец обяви продължаващите им здравословни проблеми. Преди няколко дни принцеса Ан претърпя инцидент, като получи травми и сътресение на мозъка. Бившата снаха на Чарлз, Сара "Фърги" Фъргюсън, херцогинята на Йорк, също е болна.

Тъй като трите работещи кралски особи са извън строя, на кралица Камила и принц Уилям се падна да се активизират и излязат, за да поддържат кралското семейство. Те са подпомагани от по-малко известни членове на институцията, херцозите и херцогините на Единбург и Глостър.

Тъй като монархията преживява един от най-натоварените периоди в своята работна година, тук разглеждаме четирите кралски особи, които са били засегнати от медицински проблеми досега през 2024 г.

  • Крал Чарлз III
Източник: iStock photos/Getty images

Като глава на монархията крал Чарлз води кралското семейство на официални и държавни събития, след като изчака до 73-годишна възраст, за да се възкачи на трона след смъртта на майка си през 2022 г.

Въпреки това, само 16 месеца след управлението му, Бъкингамският дворец обяви, че Чарлз ще трябва да си вземе кратка почивка от кралските задължения, за да се подложи на медицинска процедура, след проблеми с простатата.

Чарлз влезе в лондонска болница в края на януари, за да бъде подложен на процедурата. Той остана в заведението три дни, докато не беше изписан.

След престоя си в болница Чарлз започна да поема по-леки задължения, когато Бъкингамският дворец направи второ, по-сериозно съобщение относно здравето му.

„По време на неотдавнашната болнична процедура на краля за доброкачествено уголемяване на простатата беше отбелязан отделен въпрос, който предизвиква безпокойство“, се казва в изявлението на двореца. „Последващи диагностични тестове идентифицираха форма на рак.“

Чарлз започна редовно лечение на рак и всичките му публични ангажименти бяха отменени, въпреки че той все още продължаваше да се занимава с държавен бизнес.

Кралят постепенно започна да се среща с ограничен брой хора, включително среща с министър-председателя Риши Сунак на 21 февруари.

Едва на 26 април дворецът обяви, че лекарите на Чарлз са му разрешили да започне отново да посещава публични ангажименти и той започна с посещения във Великобритания и Франция, за да отбележи годишнината от Деня D от Втората световна война през юни. Той също участва в честванията на Trooping the Color и Garter Day.

Въпреки това лечението на рака на краля продължава, като кралица Камила изрази желание съпругът й да забави темпото, когато е навън.

  • Принцеса Кейт Мидълтън
Източник: Getty Images

Подобно на крал Чарлз, принцеса Кейт също претърпя здравословни проблеми през 2024 г., които я накараха да се оттегли от общественото внимание почти напълно.

На 17 януари дворецът Кенсингтън обяви, че кралската особа е претърпяла "планирана коремна операция" в лондонска болница ден по-рано и че не се очаква да се върне към обществени задължения повече от два месеца.

Тогава от двореца казаха, че състоянието на принцесата не е рак. Въпреки това, след продължителното ѝ отсъствие без официални публични изяви, на 22 март беше издадено второ, по-лично съобщение; Самата Кейт каза, че впоследствие е получила диагноза рак и е била подложена на "превантивна химиотерапия".

В съобщението си Кейт помоли за време, пространство и уединение, докато се изправи пред болестта си, като каза, че макар да очаква с нетърпение да се върне към кралските си задължения, тя приема, че трябва да се съсредоточи върху здравето си.

В отговор на нейната диагноза принц Уилям отмени редица свои собствени ангажименти, работейки с намален график, за да издържа жена си и децата си, което нанесе още един удар върху работните резултати на монархията за годината.

Кейт направи грандиозно завръщане в публичния живот на 15 юни за празненствата Trooping the Color в Лондон, първата ѝ публична изява от шест месеца.

В изявление, обявяващо участието ѝ, принцесата каза, че вече е достатъчно добре, за да започне да работи от вкъщи и се надява да има повече изяви през лятото. Тя обаче добави, че все още се подлага на химиотерапия и се лекува.

  • Принцеса Ан
Източник: Getty Images

Принцеса Ан е единствената сестра на крал Чарлз III и редовно поема най-официалните ангажименти в кралското семейство. През 2023 г., според британския вестник The Times, тя е предприела 410.

На 24 юни Бъкингамският дворец излезе с изявление, в което се казва, че Ан е била хоспитализирана предишния ден с леки наранявания на главата и мозъчно сътресение след инцидент, който се е случил в провинциалното ѝ имение в Глостършър, югозападна Англия. Конете са били в района по това време и нейните наранявания съответстват на удар от главата или краката на кон.

Ан е опитна ездачка и през 1976 г. става първата британска кралска особа, която се състезава на Олимпийските игри, когато язди в тридневното състезание по конен спорт.

Бъкингамският дворец каза, че се очаква принцесата да се възстанови "напълно и бързо" от нараняванията си, но тя отмени ангажиментите си за остатъка от седмицата. Те включваха поява на държавния банкет за императора на Япония в Лондон на 25 юни. Посещението в Канада този месец също е отменено като предпазна мярка.

  • Сара Фъргюсън, херцогинята на Йорк
Източник: Getty Images

Друг член на кралското семейство, който се сблъска със здравословен проблем тази година, е бившата снаха на крал Чарлз, Сара „Фърги“ Фъргюсън, херцогинята на Йорк.

Фърги се омъжи за принц Андрю през 1986 г. и въпреки че двойката се разведе през 1996 г., те останаха близки и живеят заедно в Royal Lodge близо до замъка Уиндзор, Бъркшир. Тя е присъствала на няколко значими събития след възкачването на Чарлз, включително събитието за конни надбягвания Royal Ascot.

През 2023 г. херцогинята обяви, че е била диагностицирана с рак на гърдата и е претърпяла операция за мастектомия. През януари 2024 г., след изследване, Фърги също беше диагностицирана със злокачествен меланом, форма на рак на кожата.

В изявление в социалните медии Фърги каза: „Естествено поредната диагноза рак беше шок, но съм в добро настроение и съм благодарна за многото съобщения на любов и подкрепа.“

В медийна изява на 5 юни херцогинята каза, че все още се лекува за заболяването и се е превърнала в защитник на тестовете за рак.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Затвор за проститутка, дрогирала до смърт студент във Варна

Затвор за проститутка, дрогирала до смърт студент във Варна

България Преди 5 часа

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС

Проблемите със застраховка "Гражданска отговорност" продължават

Проблемите със застраховка "Гражданска отговорност" продължават

България Преди 7 часа

От Гаранционния фонд казаха, че са подадени изключително висок брой заявки и е било нужно време за обработка

Кабинетът назначи 7 нови областни управители

Кабинетът назначи 7 нови областни управители

България Преди 7 часа

Със същото решение са освободени заемащите досега длъжността

Изложба "Божурът среща розата"

Ясни са победителите в конкурса за фотография и рисунка „Божурът среща розата“

Любопитно Преди 8 часа

Събитието бе организирано по случай 75 години дипломатически отношения между България и Китай

<p>Патриарх Даниил пред парламента: Бог да помогне</p>

Патриарх Даниил пред НС: Нашата молитва е Бог да помогне

България Преди 8 часа

Даниил: Всички се нуждаем от това да бъдем смирени

Русия къса с Парламентарната асамблея на ОССЕ

Русия къса с Парламентарната асамблея на ОССЕ

Свят Преди 9 часа

Подобна декларация беше приета от Държавната дума, долната камара на парламента

Как трябва да се гледа мач от Евро 2024 (ВИДЕО)

Как трябва да се гледа мач от Евро 2024 (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Практично и забавно едновременно

Асен Василев: Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен

Асен Василев: Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен

България Преди 10 часа

Съпредседателят на ПП коментира очакванията си след като НС не избра Росен Желязков за премиер

Главчев: Готов съм отново да бъда служебен премиер

Главчев: Готов съм отново да бъда служебен премиер

България Преди 10 часа

"Ако няма кой друг, ще изпълнявам отново същите функции"

Лили Алън се присъедини към OnlyFans, ще продава снимки на краката си

Лили Алън се присъедини към OnlyFans, ще продава снимки на краката си

Любопитно Преди 10 часа

Първата публикация в нейния акаунт OnlyFans беше на 25 юни

Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

България Преди 10 часа

Президентът бе скептичен след отхвърлянето на проектокабинета на ГЕРБ "Росен Желязков"

Методиев: Категорично няма да подкрепя кабинета на ГЕРБ

Методиев: Категорично няма да подкрепя кабинета на ГЕРБ

България Преди 10 часа

Независимият депутат изтъкна няколко причини

Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова от "Величие" към ГЕРБ: Унищожихте и продадохте България, за да се откупите

България Преди 11 часа

"Наблюдавала какво се случва и какви са последствията от вашите решения", коментира тя

<p>БСП разкри дали ще подкрепи проектокабинета &quot;Желязков&quot;</p>

Зафиров: БСП няма да подкрепи тяснопартийния кабинет, предложен от ГЕРБ-СДС

България Преди 11 часа

БСП е на 130 години и досега не се е намерил никой, който може да управлява процесите в БСП извън БСП, отбеляза той

д

Съдят мъж, пребил баща си на рождения му ден

България Преди 11 часа

Мъжът живеел в къщата на родителите си

Медицинският хеликоптер помогна на жена с тежка черепно-мозъчна травма

Медицинският хеликоптер помогна на жена с тежка черепно-мозъчна травма

България Преди 11 часа

Жената, на около 60 г., е известен стоматолог във Велинград