5

Д ревна Гърция пленява стотици години любопитните, които искат да научат повече за древната гръцка култура, литература и история. Необятен е културният гръцки свят и сякаш човечеството се докосва само до една малка частица от него, но каква частица!

Време е да опознаем Древна Гърция малко повече с тези 35, макар и недостатъчни, факта за нея.

  1. Древна Гърция често е наричана люлката на западната цивилизация поради дълбокото си влияние върху съвременната демокрация, философия, изкуство, литература и наука.
  2. Цивилизацията на Древна Гърция възниква около 8 век пр.н.е. и продължава до завоеванията на Александър Велики през 4 век пр.н.е.
  3. Градът-държава или полисът е основната политическа единица на Древна Гърция. Известни градове-държави включват Атина, Спарта, Коринт и Тива.
  4.  Атина е известна като родното място на демокрацията, където гражданите участват във вземането на решения чрез система на пряка демокрация в Атинското събрание.
  5. Олимпийските игри произхождат от Древна Гърция и се провеждат на всеки четири години в Олимпия в чест на бог Зевс.
  6. Гръцката азбука, произлязла от финикийската, станала основа за латиница, кирилица и много други писмени системи.
  7. Древна Гърция е разделена на няколко периода, включително архаичния период, класическия период и елинистическия период.
  8. Класическият период (480-323 г. пр.н.е.) се счита за златния век на Древна Гърция, белязан от културни постижения във философията (Сократ, Платон, Аристотел), драмата (Софокъл, Еврипид, Есхил) и изкуството (Поликлеит, Фидий).
  9. Персийските войни (499-449 г. пр. н. е.) са поредица от конфликти между гръцките градове-държави и Персийската империя, завършили с гръцката победа и запазването на гръцката независимост.
  10. Пелопонеската война (431-404 г. пр. н. е.) е продължителен конфликт между Атина и Спарта, водещ до евентуален упадък на атинската мощ и края на класическия период.
  11. Спарта е била известна със своето милитаристично общество, с акцент върху дисциплината, икономиите и военната мощ. Спартанското общество се управлява от двойно царство и събрание на гражданите.
  12. Делийската лига е съюз на гръцки градове-държави, водени от Атина, сформиран за защита срещу персийската агресия. В крайна сметка се трансформира в Атинската империя, което води до напрежение и конфликти с други градове-държави.
  13. Елинистическият период (323-31 г. пр. н. е.) последвал завоеванията на Александър Велики и видял разпространението на гръцката култура и влияние в Средиземноморието и извън него.
  14. Александър Велики, завладява империя, простираща се от Гърция до Египет и долината на Инд, разпространявайки гръцката култура и създавайки елинистически кралства.
  15. Александрийската библиотека, основана през 3-ти век пр. н. е., е била известен център за обучение и наука в елинистическия свят, съхранявайки огромна колекция от ръкописи и привличайки учени от цялото Средиземноморие.
  16. Град Александрия, основан от Александър Велики, се превръща в основен център на търговията и културата в елинистическия свят.
  17. Философията на стоицизма, основана от Зенон от Китиум, набляга на стремежа към добродетел, самоконтрол и приемане на съдбата като основни принципи на добрия живот.
  18. Философията на епикурейството, основана от Епикур, се застъпва за преследването на удоволствието и избягването на болката като най-висше благо, наблягайки на простия начин на живот и спокойствието на ума.
  19. Делфийският оракул, намиращ се в светилището на Аполон в Делфи, е най-престижният оракул в Древна Гърция, с който се консултират отделни лица и градове-държави, търсещи насоки по важни въпроси.
  20. Концепцията за надменност или прекомерна гордост е централна за гръцката трагедия и митология, което често води до падането на трагични герои като Едип и Ахил.
  21. Гръцката митология, със своя пантеон от богове и богини, герои и митични същества, предоставя обяснения за природните явления и служи като основа за гръцката религия и култура.
  22. Илиада и Одисея, приписвани на поета Омир, са епични поеми, които предоставят ценна представа за гръцкото общество, ценности и вярвания.
  23. Древните олимпийски игри са включвали събития като бягане, борба, бокс и състезания с колесници.
  24. Партенонът, храм, посветен на богинята Атина, е един от най-емблематичните примери на древногръцката архитектура и се намира на Акропола в Атина.
  25. Гръцкият театър, включително трагедиите и комедиите, изпълнявани в открити амфитеатри, е бил популярна форма на забавление и средство за изследване на теми за съдбата, морала и човешката природа.
  26. Питагоровата теорема, приписвана на математика Питагор, гласи, че в правоъгълен триъгълник квадратът на дължината на хипотенузата е равен на сумата от квадратите на дължините на другите две страни.
  27. Хипократ, известен като „бащата на западната медицина“, революционизира практиката на медицината, като наблегна на наблюдението, диагнозата и значението на етиката в здравеопазването.
  28. Олимпийският огън, запален от слънчевите лъчи в Олимпия, Гърция, символизира древните олимпийски игри и се носи от факлоносци до града домакин на съвременните олимпийски игри.
  29. Битката при Маратон през 490 г. пр. н. е. е ключова победа за Атина над Персийската империя, водеща до легендата за маратонското състезание, кръстено на разстоянието, което един пратеник е пробягал, за да достави новината за победата в Атина.
  30. Делийската лига, първоначално създадена като отбранителен съюз срещу персийската агресия, се превърна в доминирана от Атина морска империя, която наложи данък на държавите-членки, което доведе до негодувание и конфликт.
  31. Атинският държавник Перикъл ръководи период на процъфтяваща демокрация, културни постижения и имперска експанзия, известен като „Епохата на Перикъл“ през 5 век пр. н. е.
  32. Храмът на Артемида в Ефес, едно от Седемте чудеса на древния свят, е монументален храм, посветен на богинята Артемида и разположен в днешна Турция.
  33. Минойската цивилизация, съсредоточена на остров Крит, процъфтява от около 2700 до 1450 г. пр.н.е. и е известна със своето изтънчено изкуство, архитектура и морска търговия.
  34. Микенската цивилизация, възникнала на континенталната част на Гърция около 1600 г. пр.н.е., е известна със своите укрепени дворци, воинска култура и широки търговски мрежи.
  35. Битката при Платея през 479 г. пр. н. е. е решителна сухопътна победа за гръцките градове-държави, водени от Спарта, над Персийската империя, ефективно прекратявайки опитите на персите да завладеят Гърция.
Зашеметяваща природа: 10 уникални места в Гърция

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Още от автора:

Рилската света обител в 30 уникални факта

Какво трябва да знаем за една от най-страшните природни стихии – земетресенията

Земята отвътре – какво се крие под земната повърхност – интересни факти и теории

Тъмната страна на Луната – факти и спекулации около земния спътник

Образователни постижения през Възраждането – кое е най-значимото и защо?

Назад към корените ни: Кои са най-чудатите факти за българските владетели

Уникалната и странна съдба на църквата "Света София" в столицата

Тайните на ароматерапията и как да я използваме ефективно в нашето ежедневие

Мистериите по българските земи – какво знаем за древния град Хераклея Синтика

Днес знаем цената на всичко, но не и истинската стойност на важните неща

30 невероятни факта за ацтеките

Какво се крие зад фамилията Рокфелер?

Проверете знанията си: 50 географски факта за България

„Аз съм държавата“: Лудостта на Краля Слънце и „позлатената клетка“ Версай

Електронната мъгла, буря и извънземни: Какво се крие зад легендата на Бермудския триъгълник?

Кои са най-известните учени на всички времена и какви мистерии се крият зад тях?

Най-мистериозните места в България

50 невероятни факта за историята и културата на Япония

Най-интересните теории за Светия граал

Легенди и интересни истории, свързани с българските върхове

3 от най-мистериозните места в България

3 от най-мистериозните места в света

Най-интригуващите факти за Космоса

Копривщица: Градът, който носи духа, бита и културата на миналите времена

Кой е крал Артур и кои са най-популярните легенди за него?

Кои са най-интересните и мистериозни тайни общества?

Известни символи в световната история и тяхното тълкувание

5 неща, които психически стабилните хора НЕ правят

Село Чавдар през древността и античната епоха – една неразказана история

Предизвикателен, но уникален: Защо периодът на бременност е толкова специален

Какви тайни крие човешкото тяло – интересни факти

Вярвате ли в духове: Мит или реалност са призраците

Египетски мистерии: Завладяващите митове на древната цивилизация

Лайката: Защо е толкова полезна и какви са нейните приложения

Кои са най-популярните легенди, свързани с Пирин планина

Кой е Волтер и какво се крие зад философската му същност?​

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград&nbsp;(СНИМКИ)&nbsp;</p>

Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград

България Преди 4 часа

Движението по улиците около магазина е отцепено

<p>Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив

България Преди 4 часа

Към момента няма информация за пострадали

Никол Шерцингер си спомни за "трудния" си период в Pussycat Dolls

Никол Шерцингер си спомни за "трудния" си период в Pussycat Dolls

Любопитно Преди 5 часа

Певицата е едва на 24 години, когато подписва договор за участие в групата

<p>Израел е освободил 55 заложници (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Израел е освободил 55 заложници, включително директор на болница

Свят Преди 5 часа

Израел започна войната в Газа след нападението на „Хамас“ на 7 октомври

<p>Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК</p>

БНБ: Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК

България Преди 6 часа

Той бе избран в ръководството на БНБ на 26 юли

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

България Преди 6 часа

Това са Славка Михайлова и Иванка Димитрова

<p>Кола горя на Дунав мост</p>

Кола горя на Дунав мост, няма пострадали

България Преди 6 часа

На мястото са пристигнали противопожарни екипи от Русе и Гюргево, както и линейка на Спешна помощ

<p>Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик (СНИМКИ)</p>

Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик

България Преди 6 часа

На мястото има 4 противопожарни автомобила

<p>Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш!&nbsp;</p>

Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш! Пригответе милионите

Любопитно Преди 6 часа

Два пистолети, инкрустирани със злато и сребро и с гравиран образ на императора ще бъдат предложени на търг.

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Свят Преди 6 часа

Съобщава се за щети в размер на милиони евро

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

България Преди 7 часа

Той се е движел по пътя Смилян – Рудозем

От БСП са категорични: Няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат

От БСП са категорични: Няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат

България Преди 7 часа

Това заяви в Русе народният представител Иван Иванов

Калин Стоянов е приел поканата да бъде част от проектокабинета "Желязков"

Калин Стоянов е приел поканата да бъде част от проектокабинета "Желязков"

България Преди 7 часа

Той посочи, че по време на среща с Желязков са обсъдени приоритетите в МВР

Обвиниха съпругата на Кание Уест, че е изпращала порно на служители

Обвиниха съпругата на Кание Уест, че е изпращала порно на служители

Свят Преди 7 часа

Въпреки това 29-годишната Цензори не е посочена като ответник в съдебното дело

<p>Почина легендарна италианска&nbsp;актриса (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Почина популярната италианска актриса Мария Розария Омаджио

Свят Преди 7 часа

Тя е участвала в повече от 40 филма